Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да събудим тялото си за пролетта

Плуването е начин да поддържаме форма
Снимка: Жоро Александров, Архив

Зимата си заминава, пролетта настъпва, а не е тайна, че през зимата повечето от нас трупат килограми. Дали заради обездвижването или заради многото празници, на които се набляга повече на хапването, не е от съществено значение. Важното е, че сега идва този период от годината, когато е редно да обърнем внимание на физическото си състояние, на външния си вид и да се приведем във форма за лятото. 

Според някои ходенето на фитнес няколко пъти седмично е най-удачния начин да постигнем това, но не всеки обича да се поти във фитнеса. Затова важното е да имаме някаква  физическа активност всеки ден, дори и в домашни условия. Един чудесен начин за това е да се качваме и слизаме по стълбите, сподели Кристофър Асенов- фитнес инструктор от Видин. Той се занимава с фитнес от 10 години, ходил е на много състезания по културизъм и е работил като инструктор в почти всички зали в столицата.

"През годините това, което забелязах, че повечето хора, особено след зимната почивка, е че всичките скачат на спринт, както се казва. Мотивирани са, поставили са си нови цели, искат много бързо да влезнат във форма. Започват да тренират по 2-3 часа в залата, мислейки си, че така ще дойдат по- бързо резултатите, обаче се получава така, че пренатоварват нервната система, мускулната система и до седмица-две се отказват. Затова моят съвет към повечето хора е, в началото да почнат всеки ден, но по- малко. Да не скачат с някакви много дълги тренировки 2-3 пъти в седмицата, ами по- скоро да започнат в домашни условия първоначално по 20 минути на ден, всеки ден. Да има някаква физическа активност всеки ден. Ако фитнеса не им харесва, запишете се на бокс, на някакъв друг вид боен спорт. Също ще изгорите много добри калории по време на тренировка и ще влезете във форма. Харесва ви плуване- отидете на плуване. Доста от хората го ползват абсолютно всеки ден, но не знаят, че ако го ползват по продължително време и то целенасочено, дава много добри резултати - това са стълбите." 

Освен чрез тренировки и спортуване, много важен фактор за влизането във форма е и храненето, добави Кристофър Асенов.

"Изключително важно е храненето, защото единствените хора, които могат да си позволят да не обръщат чак такова голямо внимание на храненето и в същото време да поддържат много добра визуална фигура, са професионалните спортисти, които тренират по 2-3 пъти на ден. Те имат изключително голям енергоразход и на тях им трябват калории, без значение от какво. Със сигурност има значение дали ще ядеш ориз с броколи и пилешко или ще ядеш баничка, но при повечето спортисти по- важни са калориите, защото те горят много. Примерно, ако си сервитьор, със сигурност трябва да ядеш малко повече, отколкото яде един офис - асистент, който по цял ден седи в офис и не мърда. При мъжете горе-долу 2000/2500 калории са напълно нормални. При жените е много относително, но някъде между 1400/1800 калории са напълно достатъчни да изглеждат добре."

Вече има много приложения за смартфони, с които лесно можем да следим калориите, които приемаме на ден. Важно за влизането във форма е и да се настроим психически за това. Защото знаем поговорката: "Здрав дух- здраво тяло".

*Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44