Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунел под Петрохан ще има

Гроздан Караджов във Видин: Ще опитаме да ускорим строителството на скоростния път до Ботевград

Възобновява се строителството на пътя до Салаш

Снимка: Радио ВИДИН

Търси се решение на проблема със забавянето на строежа на скоростния път от Видин до Ботевград, обясни днес в крайдунавския град Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Посетих, преди да дойда във Видин, строящия се скоростен път и мога да кажа, че отсечката, която посетих, се движи с много бързи срокове, тоест втори участък на скоростния път има възможност да се случи с една година по- рано от планираното. В същото време първи участък е със забавяне, така че през следващата седмица ще имаме отново съвещание с АПИ и с изпълнителите за това, какво поражда това забавяне, и как можем да го наваксаме. Сигурен съм, че държават и пътната агенция винаги имат начин да се справят, с какъвто и да е проблем заедно с изпълнителя."

Още тази година ще бъде възобновено строителството на пътя до Салаш, а дългосрочната цел е отварянето на ново КПП, посочи вицепремиерът, който ще посети за оглед и всички пътища в областта.

"Моята цел е, не да ходя да режа лентчики, а по възможност да решавам проблемите в инфраструктурата. Ще минем и по много от не добре поддържаните, направо развалени пътища. По пътя към Арчар ще минем и ще стигнем до Салаш, защото, за много добра новина на видинчани, този път ще бъде възобновен от неговото строителство още тази година. Вероятно до месец, месец и половина, ще стартират работите, тъй като ще се възползваме от все още неизтеклия срок на строителното разрешително. Има средства в пътната агенция, имаме и воля да го направим, така че това може би е една новина от вчера, благодарение на народния представител Иво Атанасов, който успя да намери този юридически проход, да започнем ремонта."

Агенцията ще подготви обществени поръчки за избор на изпълнител на строителни работи с клауза за "допроектиране при необходимост" на наличния технически проект от 2014 г. за доизграждане на 5 км от третокласния път Арчар – Извор – Димово – Острокапци – Кладоруб – Салаш – граница Сърбия. Трасето ще осигурява връзката с предстоящия нов граничен контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница в близост до с. Салаш и Ново Корито, Сърбия.

Предстои среща с Пътната агенция, на която да се вземе решение относно увеличението на обема на ремонтираните пътища, които са основният проблем на областта според Караджов.

"Пътната инфраструктура, на първо място, е в лошо състояние, т.е. трябва да се влезе с още по сериозна заявка, за което ще имаме отделно съвещание с Агенция "Пътна инфраструктура". Да видим, какви са възможностите, още в тази година, да се увеличи обема на ремонтираните пътища в областта."

През тази година по програма "Основен ремонт" на АПИ са предложени за изпълнение над 42 километра републикански пътища. Това са малко над 30 км от второкласния път о.п. Видин – Кула – Връшка чука – граница Сърбия, за който се предлага възлагане за изработване на проект за още близо 11,5 км, и близо 12 км от третокласния път Иново - Градец - Периловец - Шишенци - Бойница - Кула. Чрез програмата Текущ ремонт и поддържане"" се предвижда да продължи ремонтът на близо 28 км от третокласния път Кула - Грамада - Срацимирово - (о.п. Видин - Димово). Ще бъде възложен ремонт на съоръжение на път първокласния път Граница Румъния - о.п. Видин - Димово - Ружинци. През тази година са предложени за възлагане изработването на технологични проекти за текущ ремонт близо 7 км от третокласния път Дреновец – Ружинци – Чупрене – местността Бялата вода и за основен ремонт на над 20 км от пътя Подгоре – Шишманово – Макреш – гара Макреш – (о.п. Видин – Димово)  и други.

Тунелът под Петрохан е сред приоритетите на сегашната власт, каза още регионалният министър. 

"АПИ предстои в този месец да възложи през обществена поръчка идеен проект за трасе, което да започва от там, където завършва магистрала "Струма", от околовръстното шосе на София през тунелно минаване под Петрохан и връзка с Монтана. От там по скоростния път до Видин."

Гроздан Караджов се срещна и с местните кметове от областта.

"Това е знак, че ще се обръща повече внимание на районите, които изостават в развитието си, и че ще следваме политика на сближаване между регионите, тоест че инвестициите в благоустройство, в инфраструктура, ще се насочват предимно към тези райони и към общините, които са по- малки и по- ощетени от към финансиране до сега."


Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството ще проведе изнесена приемна за граждани във Видин утре в сградата на Областна администрация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03