Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Снимка: ДКТ-Видин



През 2003 г. Международният съюз на куклените театри обявява 21 март за ден на Кукления театър. Идеята е да се подкрепи и популяризира кукленото изкуство по целия свят. 


Кукленият театър е на-близкото и разбираемо изкуство за децата, защото с въображението си и впечатленията от околния живот, детето превръща куклите в живи образи и действия, влиза в образа, започва да играе роля, опитвайки се да имитира видяното. Благодарение на театъра детето опознава света не само с ума си, но и със сърцето си и изразява собственото си отношение към доброто и злото. 


Театралната дейност помага на детето да преодолее срамежливостта и неувереността в себе си. Кукленият театър е важен за децата, но заради пандемията постановките в детската градина са спрени, каза Васка Здравкова директор на Целодневна детска градина " №1 "Желязко Попниколов" във Видин:


"От две години по време на тази пандемия се ограничи достъпа на външни лица изобщо в детската градина…В този смисъл и участието на постановки на куклен драматичен театър са недопустими в момента в детската градина. Преди това всеки месец е имало представление в детската градина и децата се радваха много на този вид развлечение, на това изкуство. Сега вариантите, които има пред нас и пред кукления театър, е пролетта и лятото…ранна есен също, когато това може да се направи навън... Сега много им липсва. Това е едно изкуство което се приема от тях много добре. То е едно съчетание на кукления герой, на хубава постановка, на приказка, на разказ, на вълшебство. Съчетание на костюми, на кукли, на музика. И цялата магия на това изкуство пленява децата и те остават,  така да се каже с “отворена уста“ когато гледат. Много често на любими пиеси, на любими приказки, познати за тях – те участват, пеят песните, радват се, заедно с героите, съпреживяват всичко, което виждат на сцената. "



И днес на децата не са им доскучали Хитър Петър, Червената шапчица, змейовете и ламите от детските приказки. В  театъра обаче приказните герои оживяват. Затова и децата споделят, че си имат любими приказки и много обичат да ги гледат на сцената: 

"Да...Да, много ми харесва…Много ми харесва и на мен…За „Червената шапчица“…“Седемте козлета“…“Дядовата ръкавичка“…“Дядовата питка“…“Косе Босе“…"

Някои от децата са участвали в куклен театър: 
"Беше хубаво. Тези които участваха, бяха много атлетични.. Участвах в "Червената шапчица“, бях облечена цялата в червено, с една червена перука, с червен шал, с една дълга червена рокля и червени маратонки..."



Кукления театър е едно от най-популярните изкуства .Той е достъпен за малки и за големи. Куклените актьори учат едно ново поколение, което трябва да съхрани нашите ценности и традиции и да бъде непоколебимо отворено за нови идеи. 

Завършил актьорско майсторство за куклен театър през 1989 година, Иван Истатков се занимава повече с драматичен театър, а по-късно през 2013-та постъпва и в кукления театър в Монтана. От тогава до днес, както и в студентските си години, той се занимава с куклен театър. Споделя, че и като актьор, и като режисьор, му е безкрайно интересно.



За Радио Видин той сподели, че се чувстват и малко като магьосници, в чиито ръце оживяват куклите:


"Принципно това си е едно чудо, когато от един неодушевен предмет изведнъж се получи образ и оживее…най-вече във фантазията на децата, наистина това до известна степ осмисля труда, който е самата професия, защото възможностите в кукления театър са неограничени. За разлика от живия театър, в кукления театър героят  може и да полети, може да се трансформира в нещо друго… Изобщо, приказното, вълшебното е налице и наистина много често, когато актьорът борави с куклата, той до такава степен се заиграва с нея, че може да се каже, че наистина това е магия."


Според Иван Истатков децата са искрени в емоциите си:


"Детската публика е изключително искрена. На всичкото отгоре, едно дете, колкото и трудно, можеш да го излъжеш с нещо фалшиво, така че, те съпреживяват абсолютно всичко, което се случва на сцената. Още повече, че кукленият театър е една симбиоза от няколко вида изкуства, защото реално погледнато в едно куклено представление задължително трябва да има и музика, трябва да има и танц, трябва да има и актьорска игра…така, че може да се каже че това е едно обединяване на няколко компонента от сценичните изкуства." 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00