Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарители връщат усмивките на възрастни хора от Северозападна България

Снимка: https://www.facebook.com/onepercentchangebg


Възрастни хора ще получат безплатно зъбни протези, изработени в рамките на инициатива на сдружение "1 процент промяна" и негови партньори. Събрани са средства, с които ще бъде осигурено лечението и изработването на протези на около 60 души от четири врачански села - Ослен Криводол, Синьо бърдо, Лик и Царевец. 

"Нашите приятели от "Резиденция баба" споделиха, че виждат колко от възрастните хора са без зъби, не могат да се хранят с твърда храна и трябва да помислим нещо в тази посока. Ето така през декември 2021 година направихме каузата за 40 души от 3 села. Но тъй като каузата беше прегърната от нашите дарители, докосна ги, и събрахме доста повечко пари от първоначално предвидените, така че със сигурност сега ще включим още едно село - Царевец, и допълнително хора. Така че за сумата от 26 000 лева, която събрахме, ще може да се реализира напълно каузата...", обясни Веселина Владова от "1 процент промяна".

Партньор в инициативата е софийска стоматологична клиника, чиито представители посещават на място възрастните хора.

"Здравната каса отпуска за протези, но част от хората имат много по-голяма нужда - подготовка, за да се стигне до зъбните протези, лечението само през Здравна каса не би било възможно. Така че, с тези допълнителни средства, които ние сме събрали, ще направим по-комплексно лечение хората... ", добави Веселина Владова. 
Снимка: https://www.facebook.com/onepercentchangebg
Благодарение на инициативата  и дарителите, които я подкрепят, около 20 души от село Ослен Криводол ще имат по-красиви усмивки, обясни кметът Роман Иванов: 

"Тази инициатива е много благородна, благодарим както на "1 процент промяна", така и на всички, които отделиха от средствата си, за да помогнат на Северозапада, защото това са няколко села от община Мездра и от община Роман, и са някъде около 55-56 човека,  на които ще им бъдат направени протезите. Тези хора са с малки пенсии, не могат да си позволяват да заделят тези средства, много се радват и са благодарни за това, което се случва."
 
Инициативата  в Ослен Криводол, Синьо бърдо, Лик и Царевец ще продължи до края на месец май. След това се очаква тя да обхване и други населени места от Северозападна България. От "1 процент промяна" се надяват кметовете да бъдат активни и да предлагат за участие своите населените места. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00