Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хляб за сънища" замеси с новата си книга психолог от Лом


Втората си книга с разкази издаде психологът Елеонора Бойчева от Лом. Сборникът "Хляб за сънища" има пет раздела, колкото са и етапите за приготвяне на традиционния хляб, в които авторката е включила своите истории за силата на споделянето. Между отделните разкази са поместени посланията ѝ към читателите. Освен от хляб, днес имаме нужда и от вяра в себе си, смята Елеонора Бойчева. 

"Хляб за сънища" е много специална за мен книга. Всъщност замесих я от всички мои премесвания, ако мога така да кажа, от раждането си до днес. Често обичам да казвам, че ние цял живот премесваме себе си. Всъщност книгата разделих на пет етапа - етапите, стъпките, свързани с приготвянето на хляб. Пресяването на брашното в случая го обвързах с пресяване на спомените, шупването на маята - с разтварянето на любовта и т.н. Във всеки един от раделите включих текстове, които са относими към символиката на самия раздел, свързани с любовта, с вярата, с детството и спомените... "Хляб за сънища" е споделеният хляб - този, който си създал, и този, който си споделил, най-вече умението, което си споделил... Освен от хляб, имаме нужда от вяра, че можем да месим хляб..."
Снимка: Елеонора Бойчева
В голяма част от текстовете на Елеонора Бойчева присъстват бабите, селото и хлябът - пазителите на българските традиции. Те са коренът, който ни е нужен, за да продължим напред, обясни авторката:

"Бабите, селото и хлябът са коренът, вярвам не само за мен, много хора се припознават в моите истории и за много хора именно бабите, селото и хлябът са коренът и са жизнено важни в момента. Обръщането към корена, защото как ще се листи едно дърво, ако коренът не е здрав, изобщо то ще бъде ли живо. Именно заради това са толкова необходими тези наши коренчета в трудното време, в което живеем. То времената не мисля, че някога са били лесни, всяка епоха си има своите войни, своите чуми, своята болка. Но ако корените ни не са здрави, много лесно тази чума ще ни отнесе. Затова аз навсякъде акцентирам колко е важен коренът, занемарим ли корена, дървото няма да се листи."

Героите в "Хляб за сънища" са колоритни и автентични, зад голяма част от тях стоят реални личности. Някои от образите са и събирателни. "Идват, за да лекуват това, което ще ти причини урокът от живота". 

Корицата на "Хляб за сънища" е създадена от Десислава Борисова и Ралица Тодорова - майка и дъщеря. На нея е изобразен пътят на хляба от житото до споделянето на готовия хляб. 
Снимка: Елеонора Бойчева
От "Хляб за сънища" Елеонора Бойчева сподели със слушателите на Радио Видин един от финалните си текстове:

"Животът ни е хляб, приятелю, и какъвто го замесим, такъв ще го вкусваме. Пресявай през ситно сито спомените си, оставай любовта да се разтвори напълно в теб, осолявай с вяра делата си и меси, меси с голи ръце, че да го усещаш как шупва и пълни душата ти. Печи на слаб огън страховете си и ръси с благодарност пътя си, а по него, по пътя разчупвай хляба, който замеси, и подавай комати на гладните.  А после, после ги научи как да месят хляба си. Със споделен хляб се заспива най-сладко, затова е и хляб за сънища."
 
Още залчета от "Хляб за сънища" може да прочетете в личния блог на Елеонора Бойчева. А целия разговор с авторката чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48