Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

450 украинци могат да бъдат настанени в хотели във Видин

В града тренират младежи от гребните клубове във Виница и Николаев

Снимка: Радио Видин

Над 90 бежанци от войната в Украйна са приютени във Видинско. Повечето са настанени в хотели в областния център. Освен Червения кръст, много доброволци също предлагат помощта си. Открит е пункт за издаване на регистрационни карти за временна закрила. Спортни клубове предоставят базите си за трениране. Отскоро в града са младежи от Виница и Николаев, които тренират кану-каяк. 


Аня и Вика са от Одеса, етнически българки. Първите дни от войната слушали гърмежите, но се надявали бързо да спрат. Пристигат във Видин с децата си и малко багаж, който успели да вземат.


"Много не можахме да вземем. Трябваше да го носим. Бързо събрахме дрехите и дръгнахме. Дадоха много помощ. Благодарим на Видин, на всичките хора в този град, където се почувствахме в безопасност и децата малко се успокоиха."


Първите два автобуса с бежанци от войната пристигнаха във Видин преди малко повече от две седмици, но някои от хората са потеглили за други населени места в страната. Повечето, които са останали, са настанени в хотели. От дни в града намират подслон и младежи от Украйна, които тренират гребни спортове. Получават помощта, която е необходима, каза областният управител Любен Иванов:


"В момента въз основа на програмата на държавата им е осигурено хранене три път дневно и настаняване. БЧК им носи неща от първа необходимост, също така от Община Видин събират пари, ходят, помагат, Областна управа също има човек, който всеки ден се уведомява за нуждите им. Много хора видинчани ходят и им помагат с каквото могат, с дрехи, с обувки, дори техника- по-стара им се предлага, за да могат децата да учат. Те са онлайн. Предимно са жени и деца, дори към настоящия момент повечето са деца. Повечето са настанени в хотели. 20-ина, 30 човека са настанени при роднини, приятели, тъй като във Видин се оказа, че има над 30 украинци, които постоянно живеят във Видин и в завода в Чупренско са настанени 20-ина човека, които се оказа, че са роднини на собственика на завода."


До 450 места за бежанците могат да осигурят в хотелите във Видин. На разположение също е туристическата спалня в Кула. Има и видинчани, които са готови да предоставят жилищата си:


"Ако някой премине границата и си потърси закрила, отива в определен хотел и се настанява там. Указанията на министерството и формуляра за попълване и финансиране е изпратен към абсолютно всички хотели на територията на Видин, за да могат да при появяване на украински гражданин да го регистрират както е необходимо за да си получат парите.

За всеки един украински граждани, който бъде настанен в хотел, веднага се изпраща човек от БЧК, човек от ОД на МВР и представител на Областна управа, които да проверят има ли нужда от нещо и да му се помогне с това, което е необходимо. Предстои да бъде открит и в момента чакаме утвърждаване на място, на бившия фериботен комплекс и там ще бъде приемният пункт за регистрация на украинските граждани, които влизат на територията на България през Дунав мост 2. Също така предстои да бъде изграден координационен център за украински граждани на територията на Видин в областната управа на първия етаж на територията на Видин в областната управа, на първия етаж, където, ако се наложи да бъдат разпределяни украински граждани и да им се оказва съответната първоначална помощ за аклиматизиране към условията във Видин. Ние имаме готовност, но тъй като в момента няма натиск върху системата, може би другата седмица тези неща ще бъдат изградени. Не се очаква голяма вълна от украински граждани към Видин. Това, което координационният център би трябвало да върши, в момента ние го вършим като ежедневно украинските граждани се посещават. Посещават се дори тези, които не са на адресите в хотелите. Тези, които са на частни адреси, са посетени от БЧК, наш представител ги е посетил, полицията ги посещава, за да може, ако имат някакви нужди, да ни ги кажат и да предприемем действие по задоволяването им."


Хората, които потърсиха във Видин убежище от войната в Украйна, опознават града. От музея  организираха посещения на историческите забележителности. Отворени са и вратите на библиотеката, разказва Аня:


"Ние имахме екскурзия до "Баба Вида", също посетихме и библиотеката. Имахме такава разходка, екскурзия, в библиотеката и сега всеки ден с моя син ние ходим в библиотеката да се занимаваме, да четем книги."


Младежите от Украйна, които спортуват кану-каяк  вече тренират в гребната база. Те са на възраст между 12 и 18 години. Изпратени са от родителите си, за да са далеч от войната, разказва Сергей, единият от треньорите:


"Пристигнахме специално,  защото тук има гребна база и ни поканиха. Дават ни лодки и тренираме двуразово. Децата са дистанцирани от това, което се случва в Украйна. …На 16 март потеглихме от Виница. Събрали сме от две области- Виницка и Николаевска област. 17 души са от Виница, 8 от Николоев. В Западна Украйна се събрахме и пристигнахме тук…Всички родители останаха в Украйна. Дадоха ни децата да ги тренираме….Децата сега са добре. Няма сирени. У нас по няколко пъти на ден имаше сирени за въздушна тревога. Слизахме в мазетата, за да се скрием."


За да работят хората, които са потърсили убежище във Видин трябва да имат статут за временна закрила. Аня е сред тези, които вече са поискали да получат такава. В Одеса работела като фотограф и вече има предложение за работата:


"Сега чакаме, чакаме кога ще бъде готово, за да ходим в училище, в детските градини."


До понеделник 89 от настанените във Видин са поискали международна закрила от Държавната агенция за бежанците чрез Областната дирекция на МВР.  Открит е пункт за издаване на регистрационни карти за временна закрила на бежанците от Украйна. Пунктът в Областната дирекция на МВР -Видин е оборудван, единната регистрационна система е тествана, на място работят полицейски служители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48