Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират протест на 24 март от 12 часа пред сградата на министерството на земеделието.

Лозарите отново искат да бъдат чути

Снимка: Радио ВИДИН


Нов протест стягат лозарите- месец след като затвориха пътища на няколко места в страната. Недоволни са  от това, че никой не обръща внимание на проблемите в сектора. Готови са да излязат пред министерството на земеделието.

Новината идва точно месец след като от бранша блокираха основни пътища на няколко места в страната. Петко Миков и Калин Иванов са от производителите, участвали в протестите през септември и февруари- те са основвите събеседници в "Земята, която ни храни". Двамата отглеждат лозя на различни места в Северозапада, но проблемите им са сходни. Единственото, което искаме, е да се помогне на бранша, казва Петко Миков- лозар и винар от Видинския регион:

"Протеста се подготвя отново единствено заради това, че не са чути исканията на сектора за увеличаване на субсидията, свързана с отглеждането на лозята. Не може субсидията да бъде 27 лева като на всички зърнопроизводители, а разходите да бъдат многократно по-високи... В министерството на земеделието сме подали подробни разчети, но не им се обърна внимание, не се отрази по никакъв начин, че отрасъла има нужда от помощ... Това е отрасъла, в който най-много се ангажира работна ръка- от министерството не го приемат по никакъв начин и не искат да ни отразят, че имаме нужда от тази помощ." 

Искаме да бъдем чути, затова и излизаме отново, казва и Калин Иванов, производител от Лом:

"Точно един месец след протеста... За нищо не ни чуха, затова ес налага да правим отново. Имахме разговори с министри, със за. министри, общо взето, едно голямо "нищо"...  Принудени сме да започнем нови протостни действия... Някои не са започнали резитба, защото нямат финанси, други не могат да я довършат, трети започват да изкореняват- много е тежко положението... Не искам да се противопоставим на останалите, някои получават по 300 лева по различни пера, единственото, което получаваме ние, са 27 лева по СЕПП на декар, а разходите ни са над 1000 лева със сигурност...В момента едно торене е от порядъка на 200-250 лева, а до миналата година беше около 40. Разходите растат, скочиха 6-7 пъти, а от 15 години цената на гроздето не се е повишила... "

Според лозарите това, което получават, е крайно недостатъчно, за да се справят, а антикризисните мерки са неефективни:

"Предлагат ни непрекъснато различни видове помощи, в момента тече програма за сваляне на гроздето на зелено. Но това не е помощ, целта е да отглеждаме грозде, не да го хвърляме. Искаме това грозде да се отглежда, да се продава, да се прави на вино, да се популяризира българското вино и по този начин да се помага на сектора. Това, че ще свалим гроздето на зелено и ще получим пари, това не означава, че се помага на сектора. Никой произовдител не си плюе на производството по този начин- да отгледаш и да о унищожиш, за да ти дадат някакви пари- това е недопустимо..."- коментира Петко Миков.

Спред Калин Иванов и Програмата за преструктуриране и конверсия на лозя не е решение на проблемите, а загиването на сектора е процес, започнал преди години:

"За нас отдавна това не е бизнес. От някаква извратена любов към лозята все още се опитваме да поддържаме масивите, но, говорейки с колегите, нещата вървят към масово изкореняване. Причината не е в сегашното правителство или в предишното. това си е политика години наред- 13,14,15 години, не бих кала целенасочена, по-скоро, тотална незаинтересованост... 2015 година България се отказа от национални доплащания. Ние сме единственият сектор в България, който няма национални доплащания. Докато другите държави си ги запазиха със ставка от  5 % намаляване на година... Как да сме конкурентни- невъзможно е!" 

Около 1600 декара с винени лозя отглежда Калин Иванов в района на Лом. Преди години е обработвал 4 500 декара, имал е и изба, но поради неглижирането на проблемите, постепенно свива производството и оставя само лозята. Така постепенно ще се загуби един поминък, с мъка казва производителят. 

"Не може всяка година с 30 % да си на загуба и д а продължаваш. Изкореняваш, продаваш едни земи, с парите покриваш загуби в следващите две години, и пак, и пак... то намалява в геометрична прогресия... А за да си конкурентен, ти трябва да печелиш, спечеленото да го влагаш, да се развиваш, да си купиш хубава техника, гроздокомбайни, да преструктурираш, да направиш хубави бази, да имаш къде да съхраниш гроздето- няма как да се случи, след като губиш непрекъснато. След като държавата абдикира от възможността да помогне на сектора да съществува и да бъде един поминък, какъвто е бил, по-добре заедно да измислим вариант да се изкоренят лозята и да станем полевъди... Ще последваме съдбата на тютюна, на памука и на много други... Няма визия... Досега няма политическа партия, която да е застанала зад този отасъл... "

Не само пари искат лозарите, искат някой да ги чуе, за да не загине сектора. Лозарството би трябвало да е и елемент от социалната политика на държавата, категоричен е и Петко Миков:

"В последните 15 години държавата не е взела отношение спрямо сектора. В България се лансират изключително и само зърнопроизводителите. При тях ангажирането на работна ръка е изключително малко. Но трябва да се обърне внимание и на това, че ние ще съживим населените места. Държавата трябва да подпомогне не само сектора, а и населените места, които са засегнати. Това е тънкият момент. За да съществува сектора, трябва работна ръка, която изисква пари, ниуе нямаме възможност да финансираме това производство в момента..." 

Заради неуредиците и проблемите, заради системно недофинансиране, заради нерегламентирания внос, заради липсата на адекватна държавна политика за сектора и заради неспазените обещания, лозарите излизат отново на протест. Те просто искат да бъдат чути и разбрани- нищо повече. 

Протестът е насрочен за 24 март от 12 часа пред сградата на министерството на земеделието. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00