Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатологът Симеон Матев: Предстои ударно затопляне

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

На 20 март в 17:33 часа у нас настъпи астрономическата пролет. Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо, където се намира и България, са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември. 

Март започна доста студено, въпреки, че изкарахме относително топла зима. Логично идва въпросът каква пролет предстои и какво време да очакват видинчани в пролетните месеци. "Доста топла зима изкара България по отношение на температурите. Средните температури в цялата страна бяха с градус и половина до три над нормата", коментира за Радио Видин климатолога Симеон Матеев, който е преподавател по климатология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и част от авторския екип на климатека бг. За да направи точен анализ Симеон Матев се върна в зимните месеци и направи съпоставка между това каква зима изкарахме и каква пролет предстои: 

"Конкретно в Северозападна България и района на Видин бяха от районите в страната, където положителната аномалия беше най-голяма. И януари и февруари в района на Видин бяха отчетени температури с 3-4 дори 5 градуса над обичайните за района, такива каквито сме свикнали до момента. Така че в температурно отношение имахме топла зима, това рефлектира съответно и върху снежността и специално Видин може да отчете факта, че изкара една от най-безснежните си зими, която може да се конкурира само с 2006-2007 година. Тази година може би е на второ място изобщо в архива по безснежие. На този фон март месец започна точно в противоположна посока. От някъде 25-26 февруари, та до вчера, почти цял месец, имахме поднормен период и забележете този поднормен период за голяма част от страната е най-студения за цялата зима. Тоест месец март е по-студен и от декември, и от януари, и от феврувари, тоест показа истинско зимно лице и по този показател март ще бъде запомнен. Единствено да не влезе така в архивите е факта, че последните дни ще бъде доста топличко и ще елиминира отрицателната аномалия, която се натрупа до момента... Какво предстои от тук нататък - предстои ударно затопляне. То вече се усети. Още вчера във Видин бяха измерени 20 градуса. През следващите 7-8 дни температурите често ще доближават, а дори в някои дни ще надвишават 20 градуса в западната част на дунавската равнина. В страната ще се движат между 15-16 и 21-22 градуса - говорим за максималните температури. Нощно време също ще се затопли и така в повечето места отрицателните стойности, които наблюдавахме доскоро ще бъдат забравени. Видин и видинската низина като цяло проявява специфични условия в това отношение. Видин е едно от местата в страната, които имат една от най-големите температурни амплитуди изобщо в нашата страна. Затова много често във Видин сутрин температурата е отрицателна, но следобед се измерват около и над 20 градуса и по този начин само в рамките на няколко часа температурите скачат с повече от 20 градуса. Такива ще бъдат дните до края на месеца, общо взето... Валежите до края на месеца ще бъдат поднормени... Април ще започне с малко по-голяма динамика. След топлия завършек на март в началото на април отново ще имаме застудяване, като това застудяване ще понижи температурите отново до под норма. Най-вероятно ще го наблюдаваме между 2 и 7-8 април, когато ще има и превалявания... След това захлаждане през първото десетдневие през останалата част на месеца очакванията са температурите да бъдат по високи от обичайните, тоест април месец да бъде средно с температури между половин и два градуса над норма. Така че, за разлика от март, април ще бъде по всяка вероятност и по-топъл, а във валежно отношение и по-сух месец, така че мартенските студове бързо ще бъдат забравени".

Ако трябва да се обобщи - до края на месеца най-ниските температури ще бъдат в сутрешните часове и във Видин ще бъдат до минус 2, минус 3 градуса, а пък максималните стойности по-често ще бъдат около и над 20 градуса. В началото на април се очаква застудяване и в този период максималните температури ще варират между 8 и 14 градуса. След него обаче отново ще се затопли. През повечето дни на второто и третото десетдневие на април очакваме максимални температури в района на Видин от порядъка на 20 -24 градуса, като не са изключени и по-високи стойности. Естествено ще има и дни със застудяване когато температурите ще падат под 20 градуса, но това са нормални стойности за април месец. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32