Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При по-малък състав и по-голяма натовареност работи Окръжният съд във Видин

Председателят на съда представи отчета за дейността през миналата година

Снимка: Радио ВИДИН

При по-голяма натовареност и в по-малък състав е работил Окръжният съд във Видин за миналата година. Това стана ясно от доклада за дейността на съдебния окръг.  за миналата година. Председателят на Окръжния съд във Видин Илия Илиев представи пред медиите и екипа си, след като от 22 февруари встъпи в длъжност като административен ръководител. От март миналата година, след изтичане мандата на предишния ръководител Васил Василев, който вече е съдия в Окръжен съд- София, Илия Илиев изпълняваше длъжността. 


Илия Илиев е работил в Окръжния съд във Видин от 23 години, предимно по наказателни дела. Бил е председател на Районния съд в Кула. Заместник-административен ръководител остава Анета Пекова, която също е с дългогодишна практика като съдия в Окръжния съд.


936 дела са образувани в съда през 2021 година, повече, в сравнение с предходните две години.  От приключилите общо 990 дела, в тримесечен срок са завършили 93%. За сравнение, предходната година в тримесечен срок са приключили 90%.


От всички разгледани 1142 дела през миналата година, незавършени са останали 13,31 %.


Увеличава се както процентът на образуваните дела, така и на приключилите в тримесечен срок. В същото време щатната численост за съдии е намалена от 10 на 9 съдии и един млади съдия.


"Има определени моменти, в които ми беше трудно да определям състави"-коментира Илия Илиев.


Според Илия Илиев трябва да се промени кардинално законодателната уредба, свързана с конкурсите в съдебната система, за не се бавят назначенията след проведени конкурси. Предлага да се създаде "банка кадри" по модела на  други държави от ЕС, което ще позволи при освобождаване на съдия, прокурор или следовател веднага да бъде назначен друг. Също така, трябва да бъде ограничено и командироването на съдии:


"Командироването аз считам, че по-скоро трябва да е изключение при нас, а то се превърна в правило"-коментира Илия Илиев.


Друга препоръка на ръководството на Окръжния съд е за промяна на Единната информационна система за  съдилищата:


"Системата отнема много време на разпределящия делата. Системата е тромава. Изключва определени съдии. Примерно, идва едно дело, което е гледано от един състав. Аз трябва да го разпределя да отиде при другия състав, обаче пък от единия състав са участвали в първия състав. Трябва да направя три протокола за разпределение, което пък ми отнема страшно много време. Когато дойдат пет такива дела, ми отнемат час и половина. Аз затова казвам, нали компютърът е въведен да улесни, а не да затрудни нещата. При старата система на Христо Иванов всичко вървеше прекрасно. Никой не се е оплакал от нея."


Единната информационна системата е въведена за всички съдилища, с изключение на административните.  Върховният съд и досега не я прилага, а аргументите са изложени в подписка, изтъкнаха от Окръжния съд във Видин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Интересна фотоизложба откриват в Берковица

На 19 юли  в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55