Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Оцелелите"- роман за пропуснатите възможности

Снимка: Радио Видин

Петък е, затова и Валентина Вълчева от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин е подготвила ново предложение за четене - романът "Оцелелите" на шведския писател Алекс Шулман.  А защо точно тази книга, ще разберете от следващите редове:


Запознайте се с "Оцелелите"! Една мрачна история за оцеляването не другаде, а в собственото ти семейство, което не можеш да не обичаш, но и което понякога те ужасява.


Нилс, Бенямин и Пиер са трима братя, отчуждени един от друг толкова, колкото повече не може, но на отчуждението им е сложен, внезапен и драматичен край, когато майка им умира. Майка им, която цял живот се е лутала в настроенията си, в алкохола и цигарите, в изблиците на гняв или пълна незаинтересованост, в студенината към съпруга си, в странните си пристъпи на любов и безразличие към собствените си деца. Майка им, която има едно-единствено предсмъртно желание – да разпръснат праха ѝ над езерото, край което преди години една трагедия белязва всички.


Авторът на романът "Оцелелите" – шведският писател Алекс Шулман – си поставя една доста сложна задача. Той гради една цялостна история от два паралелно вървящи разказа, но вървящи в противоположни посоки, само за да се срещнат и обединят в едно в края на романа. Сякаш я разказва от началото и края ѝ едновременно, за да съшие двете парчета в точката, където всичко добива обяснение и напълно променя всичко. Единият разказ се движи назад през деня на погребението на майката на тримата братя, а другият – напред през десетките лета, в които малко по малко напускат детството, за да се превърнат в това, което са днес. А точката на пресичане е денят, в който една трагедия обрича семейството на мълчание, на тихо и бавно, но сигурно отчуждение.


"Оцелелите" рисува болезнено подробен портрет на едно напълно дисфункционално, но все пак по своему сплотено и обичащо се семейство. Портрет, рисуван главно в съзнанието и спомените на Бенямин – средният от тримата братя. Виждаме образа на нестабилната и непредвидима майка, чиито пристъпи на гняв в най-неочаквани моменти и странната ѝ привързаност към нейното кученце Моли малко по малко прави тримата братя несигурни – не само в нея, а и в тях самите. Виждаме цялата красота и ужасът от това да обичаш и да се страхуваш едновременно от собствената си майка – човекът, в когото би трябвало да имаш най-безрезервната опора и любов, и да не знаеш дали другият до теб, с когото кръвта ви свързва, обича и се страхува точно като теб. Виждаме загубата на невинността, излизането от детството и какво струва то на онези, които го напускат. Оцеляването в свят на хладно отдалечаване, който е трябвало да бъде изпълнен с безусловната любов между родители и деца и между самите деца, а вместо това в него кънти един единствен въпрос: "Къде са братята ми?"


Още с първите изречения от романа си Алекс Шулман ни запраща на брега на тъмно езеро, в старата семейна вила, където тримата братя трябва да изпълнят последната воля на майка си, а всъщност може би отново да се запознаят със себе си, да си кажат дълго премълчавани думи, да се сбият дори, защото са пропуснали да го направят преди десетилетия.


Алекс Шулман разгръща мрачната история на семейството бавно, по часове дори. Проследява поведението на майката, което в началото ни се струва типичното за алкохоличка, но постепенно читателят започва да прозира, че има нещо повече от това. Проследява и порастването на най-малкия брат Пиер, който от чувствително и невинно седемгодишно дете се превръща в изтъкан от натрапчиво мъжкарска агресия. И отдалечаването на най-големия – Нилс, любимецът на мама и татко, който бърза веднага след завършването на училище да се махне на другия край на света под благовиден предлог, а всъщност дали не се спасява, "счупвайки" целостта на семейството?... И Бенямин, който сякаш остава замръзнал във времето, докато наблюдава случващото се около себе си, страхувайки се дори да мигне понякога, търсейки опора в звуци и предмети около себе си, защото ако ги изпусне или изгуби, светът ще изчезне. Бенямин, който следи зорко за всяка подробност, всеки цвят и светлосянка, всяко смръщване или промяна в тона на мама.


Но освен петимата членове на това нестабилно и все по-несигурно семейство, има и още един. Един от основните образи в тази мрачна скандинавска семейна драма е домашният любимец – кучето Моли. Плашлива, тревожна, доверяваща се само на мама и на Бенямин. Моли, към която мама изпитва такава странна, нежна обич, и чиято смърт остава все така необяснимо непрежалима. Моли, която мама не забравя двайсет години, докато сякаш отдавна е забравила тримата си синове.


"Оцелелите" е роман за едно плашещо, изумително семейно разпадане, което получава шокиращото си обяснения в последните страници, само за да преобърне погледа на читателя за всичко, което си е мислел, че вижда или се досеща. Но преди всичко това е роман за пропуснатите възможности да обичаме онези, които най-вече трябва да бъдат обичани, и да говорим тогава, когато най-много ни се мълчи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10