Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на Земята на WWF с фокус върху мира

Снимка: wwf

Празникът на планетата ще бъде отбелязан с арт мозайка от капачки във формата на Земята. 

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.


"Тази година WWF България посвещава кампанията си на мира. Ние вярваме, че мирът между хората е първата крачка, която заедно трябва да направим, по пътя към хармоничното съжителство между човека и природата. Всеки нов ден на военни действия допринася пряко или косвено за влошаване качеството на околната среда, а оттам влияе и върху здравето на всички нас. Мирът е нужен в името на нашия общ дом и общото ни бъдеще", призовава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.


Часът на Земята не е просто 60 минути без осветление. През годините в резултат от инициативата бяха постигнати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. хектара защитена морска зона в Аржентина и вдъхнови засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята много семейства в Непал и Мадагаскар получиха печки, използващи енергия от възобновяеми източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева енергия.


Как ще отбележим Часа на Земята у нас?

За първи път от началото на пандемията с Covid-19 WWF ще посрещне Часът на Земята на живо. Изпращайки призив за мир, WWF и техните партньори от Център АЛОС и училище ПГИИ “проф. Н. Райнов" канят всички жители и гости на София да се включат в изграждането на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния театър "Иван Вазов", между 10:00 и 18:00 часа. Всеки желаещ ще получи възможността лично да постави своята капачка в мозаечното пано, като по този начин символично покаже съпричастност към бъдещето на нашия общ дом- Земята. Впоследствие готовата арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.


Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч, включвайки се в най-голямата природозащитна кампания на планетата. Сред тях са: Храм-паметника "Св. Александър Невски", Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", статуята "Св. София", Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад "Васил Левски" и много други.


По случай Часа на Земята WWF България подарява на всички любители на природата 20 нови стикери за комуникация във Viber. Това е първият изцяло български Viber пакет стикери с главен герой пандата Пан, който по един забавен начин ни напомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите тук.


Часът на Земята в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БНР-Стара Загора, Dnevnik.bg, сп. „Бакхус“, Karieri.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето, GoBio.bg, Programata.bg,  сп. „Българка“, ТВ Туризъм и See.bg 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона изчакват на място. 

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16

Археологическият комплекс в Мездра стяга рожден ден

На 5 юли  Археологически комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина. Какво е приготвил екипът за тържеството, разказа управителят на комплекса Павел Петров : "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години история.  Ще започнем..

публикувано на 28.06.24 в 15:01

Кула отбеляза деня на безопасността на пътя

По случай Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва утре, 29 юни, децата от Детската градина "Звънче" в Кула проведоха няколко интересни занимания. Всяка жена шофьор, която днес полицаите в града спряха за проверка, получи цвете, а мъжете - балон с послание от децата и служителите на  Районно..

публикувано на 28.06.24 в 14:49

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 28 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Акция за пътна безопасност се проведе във Видин

Пътни полицаи от Видин , съвместно с доброволци от местната структура на БЧК , раздаваха брошури и информационни материали на шофьори и пешеходци в центъра на Видин. Превантивната акция е по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който се отбелязва на 29 юни, каза старши инспектор Румен Топалпенчев :  "За..

публикувано на 28.06.24 в 13:28

"Да пазим Дунав син"

През 2024 година отбелязваме 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район”. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“ . Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да..

публикувано на 28.06.24 в 13:00