Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на Земята на WWF с фокус върху мира

Снимка: wwf

Празникът на планетата ще бъде отбелязан с арт мозайка от капачки във формата на Земята. 

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.


"Тази година WWF България посвещава кампанията си на мира. Ние вярваме, че мирът между хората е първата крачка, която заедно трябва да направим, по пътя към хармоничното съжителство между човека и природата. Всеки нов ден на военни действия допринася пряко или косвено за влошаване качеството на околната среда, а оттам влияе и върху здравето на всички нас. Мирът е нужен в името на нашия общ дом и общото ни бъдеще", призовава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.


Часът на Земята не е просто 60 минути без осветление. През годините в резултат от инициативата бяха постигнати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. хектара защитена морска зона в Аржентина и вдъхнови засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята много семейства в Непал и Мадагаскар получиха печки, използващи енергия от възобновяеми източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева енергия.


Как ще отбележим Часа на Земята у нас?

За първи път от началото на пандемията с Covid-19 WWF ще посрещне Часът на Земята на живо. Изпращайки призив за мир, WWF и техните партньори от Център АЛОС и училище ПГИИ “проф. Н. Райнов" канят всички жители и гости на София да се включат в изграждането на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния театър "Иван Вазов", между 10:00 и 18:00 часа. Всеки желаещ ще получи възможността лично да постави своята капачка в мозаечното пано, като по този начин символично покаже съпричастност към бъдещето на нашия общ дом- Земята. Впоследствие готовата арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.


Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч, включвайки се в най-голямата природозащитна кампания на планетата. Сред тях са: Храм-паметника "Св. Александър Невски", Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", статуята "Св. София", Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад "Васил Левски" и много други.


По случай Часа на Земята WWF България подарява на всички любители на природата 20 нови стикери за комуникация във Viber. Това е първият изцяло български Viber пакет стикери с главен герой пандата Пан, който по един забавен начин ни напомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите тук.


Часът на Земята в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БНР-Стара Загора, Dnevnik.bg, сп. „Бакхус“, Karieri.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето, GoBio.bg, Programata.bg,  сп. „Българка“, ТВ Туризъм и See.bg 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56