Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 25 март 2022 година

В кулинарни конкурси участваха потребители на социални услуги във Видин

11
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Настъпването на пролетта  отбелязаха в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. Организираха кулинарни конкурси, а след продължителните ограничения заради пандемията, отново се събраха, за да празнуват.

"Отново организираме кулинарен конкурс. Всички са се постарали изключително много. Приемат идеята с голям ентусиазъм, предвид това, че дълго време бяха затворени и работата протичаше дистанционно"-разказа социалният работник Татяна Иванова.

Гости на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин бяха хора,  които ползват социални услуги в Димово. Ще има и други съвместни събития, разказва Татяна Тодорова, директор на Център за социална рехабилитация и интеграция и Дневен център за стари хора-гр. Димово:

"Потребители на двете социални услуги са около 60 човека, с които от няколко години работим съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция- гр. Видин, с Емилия Йосифова. Те са идвали при нас преди пандемията. На едно тържество бяха поканени и ние съвместно отбелязваме празниците. За съжаление две години не можехме да се съберем и да бъдем заедно. И сега спонтанно решихме да отбележим деня на пролетта съвместно с потребителите на ЦСРИ-Видин. Решихме също така да направим и един кулинарен конкурс с пролетни мотиви. Потребителите на нашите центрове в Димово взеха активно участие. Всеки с голям ентусиазъм прие тази идея."

Потребителите на социалните услуги в Димово спечелиха поощрителната награда от кулинарния конкурс.

За най-оригинално кулинарно изделие беше отличена Роми Гергова:

"Като потребител на ЦСРИ-Видин към фондация "Подкрепа за реализация" бях поканена на тържеството по повод първия ден на пролетта. Служителите на центъра решиха да се направи и нещо занимателно по време на тържеството, а именно кулинарен конкурс. Бях уведомена за конкураса, защото те знаят, че аз обичам да участвам в такива мероприятия. Няколко дена умувах какво трябва да приготвя, защото исках да е нещо нетрадиционно, нещо ново, нещо красиво и да "хваща" окото. Този вид, който изработих, това е трети път, в който го правя, като предишните два са преди много години, когато нямаше такъв асортимент, особено през зимата, а сега търговските обекти предлагат всякакъв вид зеленчуци. Изгледах много клипчета, защото исках да видя нещо ново в технологията на правенето на цветята, на украсата и в общи линии идеята беше за един, да го наречем букет от цветя, изработени от зеленчуци. Идеята е да бъде на поднос, около самата зелка, която беше основата на букета. Също поставих изрязани цветя. Това, което съм използвала като материали, са бяла ряпа, моркови, краставици, домати, чери доматчета, пресен лук, който го отглеждам лично в градината целогодишно, много подправки, къдрав магданоз, който отглеждам също в моята градина."

С тържество посрещнаха пролетта и младежите, които ползват социалните услуги в Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Те също изпитаха кулинарните си умения. С изпитана рецепта на руло от тиквички в конкурса участва Любомир Нешев:

"Аз съм приготвил за първа пролет специално руло. То е с пролетно настроение. На него има рози, копър съм сложил, копър, както виждате. Тиквички има. Другото, което приготвих аз е една пролетна салата."

"Пролетен тутманик"  нарече  своето кулинарно произведение Иван Петров. Приготвил го е с помощта на майка си.

В кулинарния конкурса участва и Николай Транчев:

"Приготвихме "Пролетно сърце" и яйца с пълнеж от картофено пюре. Много се постарахме да го направим."

В кулинарното съревнование участва и Антон Ле от Център за настаняване от семеен тип "Зора" във Видин:

"Докато правехме всичко, имах чувството, че съм нещо като мастер шеф. Настроението беше все едно участвам в кулинарно шоу."

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания посрещнаха и малките си потребители, които изработиха приказно пролетно пано. За усърдието си бяха наградени със сладки изненади. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16