Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часът на Земята на WWF обедини хиляди хора у нас в името на природата

3
Снимка: WWF

За поредна година Часът на Земята обедини милиони хора по света. Най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата, за 15-и пореден път се проведе и у нас, благодарение на WWF България. Възрастни и деца се забавляваха, включвайки се в първото събитие на живо за Часа на Земята от началото на пандемията. 

"За първи път от две години насам Часът на Земята се проведе на живо. За нас това е изключително важно, защото ни дава възможност да застанем рамо до рамо с нашите съмишленици- не само пред екраните, но и физически, да споделяме един с друг своите идеи и заедно да се стремим към тяхното реализиране. За съжаление, моментът е изключително труден, както за нас хората, така и за природата. Продължаващите военни действия в Украйна нанасят сериозни щети върху околната среда, които ще се проявяват дълго след края на боевете. А това, уви, ще засегне всички нас“, предупреждава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

С призив за мир:

Изпращайки силно послание за мир, жители и гости на София сглобиха красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя, предоставена от WWF и техните партньори от Център АЛОС и училище ПГИИ “Проф. Н. Райнов". Не липсваха желаещи да поставят лично своята капачка в мозаечното пано, показвайки символично своята съпричастност към бъдещето на нашия общ дом Земята. Материалите бяха откупени от "Капачки за бъдеще“, а всички, които останаха неизползвани, бяха върнати обратно, за да се използват за каузите на благотворителната организация. Завършената арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.

Изгасихме светлините за 15-а поредна година:

По традиция, датираща от 2008 г., през последната събота на март милиони хора от цял свят изгасят осветлението в домовете си точно в 20:30 за един час, отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще. Знакови сгради на планетата и тази година притъмниха фасадите си в знак на солидарност с природата. Редица публични сгради и паметници на културата у нас също се включиха в кампанията като потънаха в мрак за 60 минути. Сред тях бяха: Храм-паметника "Св. Александър Невски“, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“, статуята "Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад "Васил Левски“ и много други. А редица светофари в центъра на столицата светеха със зелени сърца през целия ден.

Часът на Земята под формата на изкуство:

Националният природонаучен музей при БАН, Столична община и фотографът Димитър Караниколов също подкрепиха Часа на Земята с тематичната фотоизложбата "Природен калейдоскоп“. Кадрите представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Изображенията са селектирани така, че да показват човешкото присъствие на фона на природните стихии. Изложбата ще може да бъде разгледана до 01.04. (петък) в Галерии на открито в Градина "Кристал“.

WWF прави подарък в името на природата:

По случай Часа на Земята WWF България подготви специален подарък на всички любители на природата: 20 нови стикера за комуникация във Viber вече чакат да бъдат използвани. Това е първият изцяло български Viber пакет стикери с главен герой пандата Пан, който по един забавен начин ни напомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите тук.

Часът на Земята по света:

Часът на Земята вдъхновява природозащитни дейности на всички континенти. Тази година WWF-Намибия се фокусира върху безработни младежи и деца, останали извън училище, ангажирайки ги да поемат активна роля в опазването на природата в своите региони. WWF-Хонг Конг насочи общественото внимание към възстановяването на влажните зони и резервата с международно значение Май По – изключително важен не само за птиците, преминаващи по източноазиатския прелетен път, но и за цялата глобална екосистема на влажните зони. WWF-Великобритания призова всички ни да изчислим екологичния отпечатък от начина си на живот чрез приложението My Footprint app. Така всеки сам ще може да прецени какво да промени в ежедневието си, за да даде своя принос в борбата с климатичната криза.


Часът на Земята в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БНР-Стара Загора, Dnevnik.bg, сп. „Бакхус“, Karieri.bg, Vesti.bg, Sinoptik.bg, ClubZ.bg, OFFNews.bg, Под Тепето, GoBio.bg, Programata.bg,  сп. „Българка“, ТВ Туризъм и See.bg

Столична община е официален партньор на инициативата Часът на Земята.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28