Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 март 2022 година

Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Общинският съвет във Видин гласува бежанци от Украйна да могат да бъдат настанявани безвъзмездно в общински сгради. Прието е до 50 хиляди лева от бюджета при необходимост да се използват за покриване на разходи по подпомагането им. Ще има пълна отчетност, каза заместник-кметът по хуманитарни дейности Борислава Борисова. Съветниците гласуваха и предложение за 20% увеличение на заплатите на кмета на Видин и кметовете на населени места в общината. 

Няма да бъде удължен срокът на въведената в страната извънредна епидемична обстановка след 31 март, съобщиха от правителствената пресслужба. Ще трябва, обаче да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка, поясни в свое телевизионно интервю председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.


Според заповед на Министерството на здравеопазването от утре, 29 март отпада изследването за вируса с щадящи тестове. До края на извънредната епидемична обстановка онлайн обучението ще бъде възможно само за учениците, които имат писмено разрешение за това. След пролетната ваканция всички деца се връщат в клас, защото на 1 април отпада извънредната епидемична обстановка.


14 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада. 8 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца. 5 са новозаразените в област Видин, а 1 е в област Монтана. 


В 4 от общините в област Враца тестването на учениците остава валидно и за днес. Причината за това е високото ниво на заболели от над 250 инфектирани на 100 хиляди. Засега тестването се запазва в учебните заведения от общините Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово и Мизия. При намаляване на заболелите през почивните дни е възможно да настъпят и корекции, уточняват от РУО Враца. Със сигурност в останалите 6 общини в областта учебният процес ще е присъствен и без тестване. В понеделник в класните стаи влизат учениците в 1 до 12 клас от общините Враца, Борован, Криводол, Мездра, Роман и Хайредин 


От 1 юли тежкотоварните камиони ще плащат такси за преминаване по второкласната пътна мрежа, както и по-високи ставки за пътищата, по които и досега се плаща - автомагистрали и първокласни. "За първокласните пътища БПС над 3 и половина до 12 тона ще заплаща от 6 до 9 стотинки на километър, а пътните превозни средства над 12 тона ще заплащат от 22 до 25 стотинки на километър. Взели сме предвид и че превозвачите имате нужда от транзитен период, в който да се изменят договорите и да си предвидите евентуално увеличение в цената на услугите. Затова новата тарифа ще влезе в сила от 1-ви юли", съобщи министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов на обществено обсъждане с превозвачите. 


Три дни преди крайния срок само 45 от 127 партии са подали в Сметната палата отчетите си за 2021 г., съобщиха от палатата. От институцията напомнят на политическите партии, че до 31 март 2022 г. трябва да представят финансовите си отчети за 2021 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, направили дарения.


За промени в Закона за етажната собственост настояват от Асоциацията на дружествата, управляващи етажната собственост. Причината е, че законът вече е остарял. В момента се създават редица трудности при управлението и поддръжката на сградите. От Асоциацията на дружествата, управляващи етажната собственост, предлагат да бъде намален кворума за започването на общи събрания. 


Увеличение на наблюдаваните дела и натовареността на прокурорите през 2021 г., отчетоха на годишното си събрание обвинителите от Враца. През 2021 г. в Окръжна прокуратура - Враца и Районна прокуратура - Враца е работено по общо 7202 преписки по следствен надзор, от които 6537 са новообразувани.


Подписка за отваряне на още един вход към комплекса организират жители на ж.к. "Панония" във Видин. Сега в квартала се влиза по улица между блокове 4 и 7, която има излаз на бул. "Панония". Хората в комплекса смятат, че това не е нормално и създава предпоставки за пътни инциденти, а при катастрофа или авария на улицата, те остават блокирани с часове. 


Кампания "Втори живот за отпадъците" стартира в община Лом. Целта на инициативата е да се повиши равнището на информираност на гражданите за ползата от разделното събиране и рециклиране на отпадъците.


Подготвя се великденско почистване на град Мездра. Инициативата ще се проведе в периода от 4-и до 21-и април, обявиха от общинската администрация. Събраните отпадъци могат да бъдат складирани на седем временни площадки за събиране


Два големи фестивала ще се проведат в село Флорентин. общ. Ново село през тази година. Фестивал на динята и пъпеша предстои във Флорентин и фестивала "Тъпан бие, хоро се вие" през месец август“. 


На 28 март Светата ни православна църква почита паметта на Свети Боян, княз Български. Внук на хан Крум, осъден на смърт от брата си Маламир за вярата Христова, Свети Боян паднал под удара на меча около 833 година.



Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народният театър "Иван Вазов" са организатори на благотворителен концерт в подкрепа на пострадалите във войната в Украйна. Концертът е под мотото "Заедно за Украйна" и е под патронажа на президента Румен Радев. "Заедно за Украйна" започва тази вечер в 19.00 часа в Народния театър и ще бъде излъчен на живо по всички национални и регионални програми на БНР. Средства ще се събират и на кратък номер 1466 - на стойност 1 лев. Събраните средства ще бъдат предоставени на Българския червен кръст.


Обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Видин за 2022 година ще се проведе утре от 11.00 часа в заседателната зала на Общинския съвет. 

Самостоятелен концерт на вокална група "Лачени обувки" и двете солистки Никол Иванова и Елина Тодорова ще зарадва берковската публика на 1 април. Културната проява ще се състои в големия салон на читалище "Иван Вазов 1872" от 19.00 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Монтана се преклони пред Апостола

Представители на институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски  в Монтана в чест на 187-годишнината от рождението му , съобщават от Общината. Пред присъстващите представител на Историческия музей разказа за живота и делото на Васил Иванов Кунчев – идеолог на българската национална революция,..

публикувано на 18.07.24 в 11:04
Пожарът горя в района около водната кула в Брегово.

Изгасен е пожарът край Брегово

Напълно е ликвидиран пожарът , който горя вчера в  покрайнините на Брегово . Причината за възникването му е небрежност при боравене с открит огън, каза главен инспектор Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В 13:43 часа в оперативния център на регионална дирекция "Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 10:10
Община Враца

Държавата даде 7 имота на Враца за индустриален парк

Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк . Те се намират в града под Околчица и представляват седем терена с обща площ 336 238 кв. м и сгради в два от тях. Имотите представляват изоставена територия, а сградите са полуразрушени и подлежат..

публикувано на 18.07.24 в 09:50

Мъж пострада при катастрофа на път Е-79 в Монтанско

Шофьор на кола е пострадал при пътен инцидент с тежкотоварен автомобил на път Е-79 край село Горна Вереница , община Монтана, съобщават от Областната дирекция на МВР. Произшествието е станало вчера, 17 юли, около 01:20 часа. Причинени са материални щети и средна телесна повреда, комоцио, на шофьора на лекия автомобил. Пострадалият е настанен за..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес, 18 юли, Видин . В храм „Св. Димитър Солунски“ всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Видин е първият български град, който патриарх Даниил  ще посети   след коронясването си. Точно в 18:00 часа българският патриарх ще бъде посрещнат на централния площад,..

обновено на 18.07.24 в 09:24