Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 61 милиона лева проект на бюджет на Община Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Проектът на бюджета Община Видин е 61 милиона 228 хиляди и 915 лева, стана ясно на общественото обсъждане днес. 

"Бюджетът за 2022 година е бюджет за благоустрояването на град Видин и населените места в общината, бюджет на проектите, водещи до просперитет на нашия регион" - така кметът на Видин Цветан Ценков определи бюджетът на Общината за 2022 година. 

При изготвянето на бюджета са взети предвид нуждите на хората и получените сигнали от всички населени места, посочи кметът.

На финала е проектирането на входно/изходните точки, които ще свързват Видин с бъдещия магистрален път. Подготвя се и проект за основен ремонт на бул. "Панония", който ще включва асфалтиране на уличните платна и обновяване на тротоарите. Водени са предварителни разговори с вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов за осигуряване на финансиране на тези проекти. На финала е и подготовката на проекта за подмяна на уличното осветление в населените места с енергоспестяващо, с което ще се подобри качеството на услугата, както и ще се намалят разходите на Община Видин за ел. енергия. 


"В продължение на повече от 30 години нищо не е правено в кварталите. Проектирали сме т.нар. "Звезди" с нови улици, с нови тротоари с отводнение, с всичко, което е нужно. Има улици, които се забавиха, защото там трябва проектиране и тях сме ги подготвили и се надявам тази година да се случат нещата. И тази година сме заложили средства за продължаване разкопките на "Бонония". В съседство има едни блокове, които са в най-хубавата зона на Видин, това е "Калето" и в крайна сметка хората газят в калта. И това сме заложили да го направим. И тази година продължаваме с благоустройството за населените места. Заделяме за големите населени места малко повече пари за асфалтирания. А за по-малките населени места заделяме почти 3 пъти повече пари отколкото миналата година", каза Цветан Ценков.

Първостепенна задача на всяка една Община е финансовата дисциплина и финансовата устойчивост, каза при представянето на бюджета Цветомира Илиева- заместник кмет "Финансово- стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие". Приходната част е изготвена при спазване на размерите на бюджетните взаимоотношения между централния бюджет и очакваните постъпления от общинските данъци и неданъчните приходи. В разходната част са планирани средства за трудови разходи, за издръжка, за капиталови разходи. Към момента Общината има три дългосрочни кредита към фонд "Флаг", които са във връзка с изпълнявани проекти и 1 краткосрочен кредит към същия фонд по проекта за пречиствателната станция. За тази година се запазват всички видове субсидии от централния бюджет за бюджетите на общините, съобщи Цветомира Илиева:

"34 милиона 669 хиляди 478 лева е общата субсидия за делегираните от държавата дейности. 4 милиона 471 хиляди и 200 лева е общата изравнителна субсидия. Това е трансферът за местните дейности. 195 хиляди и 500 лева за зимно поддържане и снегопочистване. Това е единствената субсидия, която е запазена в абсолютна стойност като от миналата година. Другите всички имат увеличения. И милион 889 и 300 хиляди- това е целевата субсидия за капиталови разходи, в това число за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Или общият размер на бюджетните взаимоотношения за 2022 година е 41 милиона 225 хиляди 478 хиляди лева. Съгласно Закона за публичните финанси, член 96, по решение на Общинския съвет, делегираните от държавата дейности могат да се финансират допълнително и със средства от собствените приходи на Общините и от изравнителна субсидия. Поради това предлагам общият обем на проект на бюджет на Община Видин за 2022 година да се утвърди в размер на 61 милиона 228 хиляди и 915 лева."

От имуществени данъци се планира да постъпят 5 577 964 лв. Планират се по-високи постъпления от данъка върху превозните средства във връзка с продължаване на действията по събиране на стари непогасени задължения - към  2 700 000 лв. От данък при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин се предвижда да постъпят 1 617 624 лв. Очакваните средства от туристическия данък са в размер на около 12 800 лв. и др. 


От делегирана социална дейност средствата са 5 милиона 525 хиляди лева, каза Борислава Борисова- заместник кмет "Социална политика и хуманитарни дейности":

"Към момента сме заложили 260 хиляди лева за кабинети по населените места извън Видин, 13 населени места- села и град Дунавци, за социално- здравни консултации. 110 хиляди лева са заделени за Дома на покойника и алеи в Нов гробищен парк."

За ремонт на покривното пространство на училище "Епископ Софроний Врачански" също са заделени средства, предвижда се подмяна и ремонт на парни котли в основно училище "Иван Вазов", средно училище Петко Рачев Славейков и детска градина "Мир" в град Дунавци. Около 80 000 лева са заложени за  поддръжка на сградния фонд в детските градини. Общината е поела ангажимент и е заделила 16 200 лева за стипендии на студенти от Видин в специалност медицина за учебната 2022/2023 година в русенския университет. В направление "Спорт и младежки дейности" за спортните клубове парите са с 25% повече. Продължава подкрепата за Националния мото събор, Ретро парада, втори велопоход, Панаир на спорта, Мач на звездите, Бала на спортиста. За първа година в общината ще проведе Национален лекоатлетически крос на 15 май. Предвидено е за втора поредна година 10 000 лева за осъществяването на трите програми за деца и младежи- програмата за доброволчеството, за платен стаж, лятна програма за малки и големи. Около 50 000 са предвидени за стена за катерене в Крайдунавския парк, 15 000 лева за фитнес уреди в парк "Владикина бахча", около 20 000 лева за ремонт на спортната зала и около 120 хиляди лева за покрив на младежкия дом. В направление "култура и туризъм" ще бъдат насочени усилия към развитие на събития, нови културни пространства и стимулиране на творчески инициативи. 

Целевата субсидия за капиталови разходи е почти 1 милион и 900 хиляди лева. Как са разпределени капиталовите дейности обясни Светослав Скорчев- заместник кмет по "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата":

"В Крайдунавския парк ремонт на детски площадки- 25 хиляди лева, ремонт на детски площадки в парк "Рова" и "Владикина бахча"- 25 хиляди лева, ремонт на околоблоковото пространство на ж.к. "Петко Каравелов" или т.нар. "Звезди"- първи етап от изглаждането - 160 хиляди лева."

Предвидени са ремонти на околоблокови пространства, улици. Средства са заложени и за ремонт на улици в населените места на общината .През 2022 година Община Видин ще работи по големи инфраструктурни проекти на обща стойност 43 милиона 820 хиляди 508 лева, каза Десислава Тодорова- заместник кмет "Европейски политики и инвестиции":

"Проектът "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин" е на стойност 12 милиона 453 хиляди 598 лева. Той е в сферата на околната среда. 6 големи инфраструктурни проекта, които включват реставрация на синагогата във Видин в туристически обект, основна реконструкция на централна пешеходна зона, 4 етап, от Младежки дом до Спортна зала "Фестивална, както и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин, което включва санирането на 13 блока."

Община Видин има готов проект за подмяна на ВиК инфраструктурата и за изграждане на канал в град Дунавци. Бюджетът на Община Видин предстои да бъде разгледан и гласуван от Общинския съвет. 

Какви са очакваните приходи от данъци в общината може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40