Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на чипровския килим се завръща с богата програма

След 2-годишно прекъсване, Фестивалът на чипровския килим отново ще посрещне посетители от страната и чужбина. Програмата на събитието е готова, акцент в нея са демонстрациите по изработване на традиционните чипровски килими, обясни кметът на Община Чипровци Пламен Петков:

"След две години прекъсване, знаете поради какви причини - пандемията, решихме да възобновим фестивала, защото има глад в хората, потиснати са, нямаме никакви социални контакти, нещата са много зле, затова тръгваме с празниците. Започваме от 29 април с празничен концерт на "Балканци" от село Бели мел. Това е нов оркестър, за което им благодаря, защото вече трудно се намират млади хора, които да се занимават с музика. Това е седмият фестивал, започваме с демонстрациите на създаването на един килим - от вълната, до свалянето му от стана. Вечерта имам различна музика, изява на самодейни състави. Програмата ни е много богата."

Историческият музей ще се включи във фестивала с изложба на стари чипровски килими, лекция и фотоизложби, обясни директорът Анита Комитска:

"Имаме честта и удоволствието при нас да гостува Якоб ван Бейлен, който е един холандец, живеещ дълги години в България и изключително добър колекционер на български килими. Той е подел инициативата българските килими да се върнат в дома, тоест в България, в местата, където са тъкани - Чипровци и Котел, и влага много лични средства за закупуването на тези килими и завръщането им в дома от Турция, от антикварни магазини в Европа. Така че посетителите на 30 април ще могат да видят старинни чипровски килими от колекцията на Якоб ван Бейлен. Същия ден, малко по-късно, при нас гостуват дарителите на чипровския музей от САЩ Тимоти и Пенелопе Хейс. Ние сме им изключително благодарни, защото през последните 2 години това семейство дари на нашия музея пет старинни чипровски килима от 18 век. От 14 часа Тимоти Хейс ще изнесе лекция в "Килимената зала" на историческия музей, посветена на балканския килим. На втория ден на фестивала от 11:30 часа нашият музей подготвя в двора на "Катеринината къща" една фотоизложба "Килимът на моята баба". А от 13:00 часа ще имаме удоволствието при нас за един месец да гостува изложбата на Софийския университет "Занаятите не се предават. Шапки долу!"

Посетителите ще имат възможност да се докоснат до красотата на чипровското килимарство в рамките на три дни - от 29 април до 1 май. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00