Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват желаещите да се ваксинират във Видинско

Кампания информира за ползите от ваксините срещу COVID-19

Снимка: Радио Видин

Информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 стартира Министерството на здравеопазването. Идеята е да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Министерството на здравеопазването стартира инициатива, която преминава под мотото "+ мен" и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксините. Целта на кампанията е и да бъдат ограничени смъртните случаи, както и броят на хоспитализираните болни от COVID-19. Като цяло инициативата е насочена към цялото българско население, с приоритет са възрастните хора над 60-годишна възраст, лицата с хронични заболявания, лицата със заболявания, които понижават имунитета, също така родители на деца и младежи, насочена е и към жени в репродуктивна възраст."

Напоследък случаите на коронавирус намаляват, мерките се облекчават. В същото време статистиката показва, че желаещите да се ваксинират стават все по-малко. Малко над 21% са хората със завършен ваксинационен цикъл във Видинска област, обясни д-р Чавдарова:

"В последния месец постепенно намалява броят на желаещите да си поставят ваксина, като това е валидно както за цялата страна, така и за нашата област, за съжаление. В момента 21,17% са със завършен курс в област Видин и 8,11% с поставена бустерна доза. "

Според видинчани информационната кампания няма да промени мнението им към ваксините:

"Аз съм против тях, много бързо навлязоха в обществото и много не вярвам, защото съм чувала, че доста бързо време трябва да се тестват. Може би ми е необходима повече информация, но не желая да се ваксинирам...
За всяко нещо си мисля, че се нуждаем от допълнително информация и лично за себе си, ако ще реша да се ваксинирам, бих искала да знам абсолютния състав на ваксината, какво може да се случи, странични ефекти... Мисля, че информацията е важна, за да сме по-информирани и да вземаме по-адекватни решения...
Аз съм против ваксинирането. Може би защото все още няма резултати от това как действат ваксините на хората, затова съм против нещо, което не знам какво е. Възможно е кампанията да е полезна за тези, които имат колебания дали да го направят, но за момента съм категорично против...
Аз съм човек, който не би се ваксинирал, но ако трябва примерно, защото обичам да пътувам, бих се ваксинирала. Но допълнителна информация за ваксините не бих отказала...
Аз съм ваксинирана с всички дози. Взела съм си решение, но децата не са. Всъщност едните боледуваха, а другите си направиха заради малките. Не е необходима още информация. Мисля, че всеки си е решил - или искаш, или не искаш...
Аз не вярвам в тия ваксини, вярвам, че има някакъв вирус, но не вярвам, че е толкова страшно и опасно. Дори да получа допълнителна информация, по никакъв начин няма да промени решението ми..."

За желаещите да научат повече за ваксините срещу COVID-19 е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00