Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители организираха подписка

Обсъждат закриването на три филиала на детски градини в община Видин

4
Снимка: Радио Видин


Закриването на филиал "Васил Левски" на детска градина "Детелина" е предложено за обсъждане в комисията по образование на Общински съвет Видин. За това съобщиха родители на деца, посещаващи детското заведение. Директорът - Анна Филаретова, е уведомена на заседание на директорите в понеделник.

"При подписване на бюджета на детските градини ни беше съобщено, че детската градина ще бъде закрита с мотива, че има малък брой деца, физическата среда не отговаря, сградата не е строена за детска градина, което не отговаря на истината, строена е от работници от ДМЗ за техните деца, винаги е била детска градина... Децата се възпитават в дух на родолюбие и патриотизъм- намира се зад паметника на Васил Левски..."

Детската градина е санирана, ремонтирана, с нова дограма, окачени тавани, ламинат, нови санитарни възли. Три са групите, общият брой на децата е 57, каза още Анна Филаретова. 

Кристина Михайлова е родител на дете, посещаващо филиал "Васил Левски". Смята, че преместването ще стане причина за стрес при децата, затова е категорично против закриването на детското заведение. 
"Решихме да се противопоставим, защото за децата ще бъде много голям стрес, ако бъдат пренасочени към други детски градини. Изключително доволни сме от базата, учителите, ръководството, леличките. Децата са задружни и ние, родителите сме спокойни, защото когато екипът е добър, нещата се случват по много по-лесен начин... Изцяло сме против това затваряне... Очакваме подкрепа от всички от Видин, защото трябва да се противопоставим на това безумие... Чуха се слухове, че искат да направят детската градина старчески дом, което не мога да коментирам..."     

Снимка:Радио ВидинРодителите сигнализираха в социалните мрежи, че детското заведение ще бъде затворено и инициираха протестна подписка, към която се присъединиха граждани и служители на детската градина. Планира ли Община Видин закриване на филиал "Васил Левски" на Детска градина "Детелина". С този и други въпроси се обърнахме към зам.-кмета Борислава Борисова: 
"Основната причина за подобни действия е продължението на демографския срив в региона. През последните пет години бяха слети две училища. Освен тази оптимизация на училищната мрежа се налага да се направи оптимизация и в детските градини - процесът е необходим... В миналото доста детски градини се закриха по населените места, дори и в града поради липса на деца- това са факти, които не можем да подминем, без да поемем ангажимент за тях...  Събрахме се с постоянната комисия по образование, обсъдихме наболелия въпрос и планираме да закрием три филиала в община Видин за новата учебна година- филиала на ДГ "Славейче" в Заводско селище, ДГ "Арабела" в с. Буковец и старата детска градина "Васил Левски". Още не сме излезли с предложение към кмета и към Общинския съвет... Започва едно обсъждане и планиране на подобни действия...  Знам, че въпросът е неприьятен, разбирам тревогите и притесненията на родителите и децата, на персонала, но Община Видин поема ангажимента да съдейства на всяко семейство децата им да бъдат записани в предпочитани от тях детски градини, както и на всеки служител на детската градина да бъде намерено работно място... Има доста колеги за пенсиониране в този бранш, смятам, че всеки ще прояви разбиране и ще даде път на младите да се реализират... Знам за подписката, обясних, че не закриваме детската градина поради недобро обучение и възпитание на децата, а заради сградата и сградния фонд на детската градина - в миналото е било училище, което е приспособено да стане детска градина, няма канализация за мръсната вода- на септични ями е, занималните са общи- децата спят, хранят се и играят в едно помещение... Причината, от която сме водени, е сградният фонд и условията на децата...
Снимка: Радио Видин
Общински съветници от групата на БСП посетиха вчера сградата на филиал "Васил Левски" и на останалите два филиала, за които се планира закриване. Какво е състоянието им, обясни Любомир Георгиев от комисията по образование:
"След сесията се събрахме комисията по образование и от Общината ни уведомиха, че на следващата сесия ще бъде предложено закриването на няколко детски градини. Това се обясняваше с демографската криза и база, затова решихме да посетим някои от детските градини. Отидохме в ДГ "Васил Левски" и установихме, че градината се намира в много добро състояние- чисто, приветливо, ремонтирано... Добре поддържан двор, санитарните възли също са в много добро състояние, има изградена канализация за мръсната вода, няма септична яма... Има посещаемост, в добро състояние е детската градина, затова се учудихме на предложението на Общината... На сесията явно ще бъде дискутиран този въпрос, но нашата група сигурно ще се очертае против закриването на ДГ "Васил Левски". Посетихме и детската градина в Селището - там нещата са коренно различни- намира се на първия етаж на блок, мръсно, неуютно, счупено, в една стая три деца... неприятна гледка... Тази детска градина наистина се нуждае от закриване, Буковец също- поради липсата на деца най-вече...  Но специално за тази детска градина, която възбуди общественото мнение, нашето мнение е, че наистина на този етап не би трябвало да се закрива... Сградата е добра и може дълги години още да просъществува- не е това проблемът..." 
   
Съдбата на трите детски филиала е в ръцете на общинските съветници. Какво ще бъде тяхното решение ще стане ясно най-рано след месец. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фондация "Подкрепа за реализация" посрещна младежи от Сърбия, Северна Македония и Хърватия

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец март.  Във фондацията посрещнаха партньори от Северна Македония, Сърбия и Хърватия, с които работят по съвместна инициатива "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по програма "Еразъм +". Част от подготовката за събитието беше работилница, която..

публикувано на 29.03.24 в 16:34

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35