Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли сами да създаваме красота около нас

За грижата за градинките пред блоковете



Малко са хората в градовете, които живеят в къщи с цветно дворче. Повечето имат жилища в блокове или кооперации. Но всеки вероятно си мечтае за цветна градинка. Наистина, те са красиви и винаги привличат погледа на минувачите. 

Възможно ли е сами да си създадем цветна красота, дори да живеем в жилищен комплекс с многоетажни блокове и малко зелени площи? 

Категорично- да! 

Пролетта е  най-подходящият момент да разкрасим пространството около блока, в който живеем. Знаем, че една птичка пролет не прави, затова са ни нужни няколко съмишленици, основни градинарски инструменти, семена за посев и творчество. На първо място обаче, трябва ни ентусиазъм.


Пример ни дава Камелия Василева, която е на 53 години. Вече 20 години живее в квартал "Бонония" във Видин. Разказва, че още през '92-ра, преди тя да се нанесе в блока, нейни съседи са насадили градинка с райграс и дръвчета, заградили са я с оградка. С времето градинката обрасла и се занемарила. Така един ден Камелия решила да облагороди пространството и започва да изгражда градинката. Признава, че много обича цветята, има изобилие от цветя в дома й и на етажа, на който живее.


"Гледката не беше много приятна, затова реших да започна да се грижа за градинката и каквото съм имала и аз от село, което съм могла съм донесла и започнах да ги садя..." 


Примерът и красотата, която създава Камелия, постепенно заразява живеещите в блока и всички започват да се грижат за градинките през техния вход и съответно се учат да ги пазят. 



"Така се зарази целия блок, пред всеки вход има градинка... и хората започнаха да садят и те, защото видяха, че е много красиво. Даже преди около две, три години Общината донесе пейки, масички и хората сядаха. Вечер се прибирахме от работа и сядахме отвън на пейките и се получи много приятно и красиво за гледка, като седим да гледаме градинките."


Постепенно и живеещите в други блокове наоколо се "заразяват" от хубавата идея. Така днес както в този квартал, така и по много други в града, околоблоковото пространство се е превърнало в истинско цветно кътче, създадено от неговите жители. 




"Повечето от нас живеят в блоковете, малко хора могат да си позволят да живеят в къща и по тази причина трябва да си създадем повече уют. Това е начина. Работим всички, но винаги може да се намери време да излезеш, да речем в неделя, когато не сме на работа, да почистим, да оправим градинките, да полеем... за да изглежда красиво и да му се радват всички. И не е нужно да чакаме някой да дойде- Общината или който и да било, можем и сами да го направим".




В градината не липсват и плодни дръвчета.


"Има и праскова, и вишни има много...и ябълки. Всеки е донесъл от родното си място по нещо, посадил е и с времето са станали огромни. Това, което сме закупили, са бор, туи, брези, кипариси".


Цветята, които основно садят всички са сезонни. 


"Всеки сезон има нещо, което е цъфнало...има и момини сълзи например, когато са те...сезона им. Имаше кокичета, сега вече са прецъфтели. Пред другите входове има хризантеми...всякакви цветя. Всеки сезон има нещо, което е цъфнало и изглежда красиво... Градината никога не остава празна, увехнала. Опитваме се да се грижим добре за нея и да ни е красиво..."


 

Обединението около добра кауза и облагородяването на районите, в които живеем, е личен избор. Тук не трябва да се разчита само на местното управление, защото има далеч по-важни неща от градинката. Когато сами започнем да създаваме красота около нас, тогава ще ни е по-мило. 

"Първият признак на щастие е любовта към дома ти", казва  Марк Твен. 

И вероятно така трябва да обичаме и градинките пред блока, както дома си. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00