Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската пожарна отбелязва 144 години от своето създаване

14
Снимка: Радио Видин

Във Видин отбелязаха 144 години от създаването на пожарната служба, която е една от първите в страната. Представиха техника и умения за спасяване. Пред ученици показаха евакуация на хора и как се потушава огънят. Сред проблемите, с които пожарникарите се налага да се справят, е недостигът на средства за поддръжката на техниката и на сградата. 


Едно от първите решения на общинския съвет на 31 март, веднага след Освобождението, е именно назначаването на пожарникари, отбеляза началникът на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин главен инспектор Димчо Горанов:


"По онова време те са били назначавани от кмета на общината и са били общински служители в специално обособено звено."


По повод годишнината пред ученици в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин показаха как се евакуират хора и се потушават пламъци.


Целта на такива мероприятия е популяризиране на пожарникарската професия, както и формиране на трайни знания и умения на подрастващите при евакуация и при първоначални действия при гасене на възникнал пожар, каза главен инспектор Димчо Горанов-началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин:


"Учениците, под ръководството на учителите, бяха изведени на двора, беше извършена проверка на наличността на учениците и се установи, че две деца са се изгубили по коридорите. Наложи се да се сформира разузнавателен екип и група за евакуация от пожарникарите, които да изведат децата. Изведохме децата, с помощта на въздушно-дихателни апарати, оказана им е първична медицинска помощ, след което пристъпихме към демонстративно гасене на пожар с лесно запалими течности в метална тава..."

Осмокласникът Николай Красимиров трябваше да бъдат открит и изведен от училището. Според него работата на пожарникарите е много сериозна.

"Харесва ми работата на пожарникарите, отговорна е... Трябваше ние да седим някъде, все едно ни търсят, намериха ни, сложиха ни маски с кислород и ни изведоха на безопасно място..."

Подобни демонстрации са важни за да може учениците спокойно и адекватно да реагират ако се наложи в реални ситуации, каза Бисерка Каменова директор на училището. 

"Така ние обучаваме учениците да са дисциплинирани, да знаят във връзка със ситуацията как да действат, да са спокойни, да напуснат училището, сградата, на място, където е обезопасено..."

След демонстрацията учениците разгледаха пожарната техника и се запознаха с нейните възможности.

В сградата на пожарната служба пък е уредена музейна сбирка, в която са показани копия на документи, стара екипировка и техника от преди повече от 90 години, разказа главен инспектор Димчо Горанов:


"Това е ръчна противопожарна помпа, едностъпална. Работят хора от едното рамо на другото рамо. Постоянно се помпа вода. От едната страна засмуква. От другата страна изпръсква водата към пожара."


Пожарникарите се изправят се пред огъня със същата самоотверженост като своите предшествениците преди 144 години:


"На човек трябва да му идва отвътре, за да бъде пожарникар, иначе нещата не се получават."


Кристиян Методиев прави избора си да е в екипа на пожарната, когато е на 19 години:


"Най-голямото удоволствие, което може да се изпита от работата е естествено, когато спасиш човешки живот. В моята 12-годишна кариера заедно с моите колеги съм участвал в спасяването на девет човешки живота и чувството е просто неописуемо. Наистина даваме много от себе си за да помагаме на хората."


На пожарникарите освен с огъня се налага да се борят и с проблемите, казва главен инспектор Димчо Горанов. Не достигат средства за поддръжка на техниката и на сградата:


"Друг основен проблем, с който се сблъскваме, е ниската противопожарна култура на населението, особено в малките населени места, където не се спазват никакви противопожарни правила и мерки...проблема с водоснабдяването в малките населени места, изключването на части от уличната водопроводна мрежа, неотремонтирането на пожарните хидранти. Проблем в големите градове пък е паркирането на личните автомобили не където където трябва и не както трябва, което също затруднява движението на противопожарните машини."


Освен да спасяват при бедствия и да потушават пламъци, сред задачите на огнеборците е също да разясняват как да се предпазим и какво да правим  в случай на пожар. Правилата трябва да ги знаем от малки, затова са чести срещите в детските градини и в училищата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00