Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С ръце за село" отива в Салаш и Ослен Криводол

Снимка: Фабрика за идеи

Стартира третото издание на инициативата "С ръце за село". Идеята е с доброволчески труд да бъдат подпомогнати малки населени места в страната. Подкрепата е за извършването на дейности по благоустрояване на селата, обясни Милица Джанджова от сдружение "Фабрика за идеи".

"Инициативата стартира още през 2020 година в отговор на конкретни нужди на селата- част от мрежата на нашата "Резиденция баба", с които работим. Нуждата беше породена от това, че в селата имаха конкретни намерения за облагородяване на обществени пространства. По време на пандемията ние самите бяхме възпрепятствани да направим дългосрочната програма на Резиденция баба и решихме, че с по-мънички, конкретни акции може да помогнем на селата в дейности, които те са планирали и от друга страна да свържем ресурса на града и селото... Има много млади хора, които иначе не  биха имали възможност да отделят време да помогнат с каквото могат в рамките на един-два, до три дни в различни села в страната. Тогава кампанията се оказа успешна- през 2020-та в летния сезон успяхме да реализираме над 15 доброволчески акции, миналата година също- имахме над 10 села, които се включиха... В момента участваме в кампания за набиране на средства, събраните пари ще отидат както за координация на програмата, така и за покриване на директни разходи в селата, за изхранване на доброволците, за транспортни разходи и необходимите материали за акциите..."

За първи път като доброволци са поканени да участват бежанци от войната в Украйна. Първите акции в Северозапада стартират в селата Салаш и Ослен Криводол.

"Отворили сме поканата за доброволци и за семейства бежанци, които са в страната ни, за тях това е възможност за интеграция, престой на село, в който те могат да се чувстват полезни... Имаме потвърдени три акции, едната е в Салаш, която ще се състои в периода 14-17 април и е свързана с почистване на читалището, пространството около читалището и гробищния парк. В село Ослен Криводол също ще се облагородява пространството около кметството и читалището... Бежанците ще бъдат наравно с останалите доброволци, ще помагат за конкретните дейности почистване, изрисуване, подреждане на библиотечния фонд...Каквито нужди имат селата, ще бъдат включени във всяка една стъпка от организираните акции".

В област Видин са едни от най-активните доброволци на инициативата. Желаещите да помогнат с доброволен труд през този сезон, могат да се свържат с организаторите чрез фейсбук страницата на "Фабрика за идеи" и "Резиденция баба". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00