Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на ромите

В Бяла Слатина говориха за постиженията на ромите

С хвърляне на цветя във водата отбелязват Международния ден на ромите
Снимка: Радио ВИДИН, Архив

8 април е Международния ден на ромите. На днешния ден в цял свят ромите отдават почит към своите жертви през Втората световна война. 

Като част от Мрежата на Центъра на междуетнически диалог и толерантност "Амалипe", в Центъра за развитие на общността в Бяла Слатина отбелязаха Международния ден на ромите с доброволци и активисти. Образователните медиатори разказаха за събития от Втората световна война и в памет на загиналите роми пуснаха цветя в реката. Доброволците разказаха за постиженията и целите си и за това как центърът им е помогнал да постигнат мечтите си. Инициативата под наслов "Да покажем че сме Роми" премина под формата на интервю. 

Лариса Марианова е модератор в Ромска общност и ръководител на Центъра за развитие на общността в гр. Бяла Слатина. Ролята й е да подпомага за развитието и модернизацията на местната ромска общност, да организира дейности и кампании в общността, да подпомага диалога и по-доброто взаимодействие между тях и местните институции. 
"Най- голямото предизвикателство, което стои пред нас модераторите е, че не просто трябва да сме отворени  към темите и проблемите на местната общност, но и активно да ги въвличаме в решаването им. Основната цел е да се подобри качеството на живот на младите хора и жените от уязвимите групи, с фокус върху ромската общност. Вече 7 години се стремя да подпомагам развитието на ромска общност чрез различни инициативи."

Емилия Пешева е доброволец в център "Амалипе" и разказва за дейността й в общността: 
"Реално погледнато, за да стигна дотук, наистина минах през доста перипетии. Пътят ми наистина не беше лек. По една или друга причина малко по-късно започнах да уча. Втора година съм студентка във Великотърновския филиал, който е във Враца. Уча "Социална педагогика". Насочих се точно към тази професия, защото от малка обичам да работя с деца или възрастни хора, които имат нужда от помощ. Към център "Амалипе" съм от няколко години доброволец. Участието в доброволческата ни мрежа дава възможност на всеки един, не просто да дава, а да участва активно, да променя и да вижда резултата от тази промяна на хората. Искам да стана учител, да помагам на децата и най- вече от нашата общност. Да ги насърчавам и да могат да се интегрират."

За Международния ден на ромите учениците от ПГТ "Коста Петров" с. Борован изработиха табла с дипломите за висше образование на роми висшисти, които са завършили в това  училище. Идеята е така да се мотивират децата да продължат своето развитие и да се стремят да се доказват пред обществото.

Чуйте още в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици участваха в рецитал "Любов в поезията"

Видински ученици рецитираха любовни стихотворения на различни езици. Рециталът "Любов в поезията" се състоя в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин пред учители и възпитаници на училището. Целта е не само образователна и информационна, но и да се забавляват, казва Валентина Бурдашка , преподавате по Български език и литература: "Това..

публикувано на 04.06.24 в 16:20
ОП

Самотноживеещ и с увреждания жител на село Рупци се нуждае от личен асистент

Жител на село Рупци - Тодор Михайлов, потърси Радио ВИДИН и разказа, че живее сам, 100% инвалид е и има право на асистент. От Общинското предприятие "Социални дейности" му предлагали възрастни жени, които според Михайлов не могат да са му от помощ. Освен това не искали и да пътуват до село Рупци. Той няма близки, на които да разчита и моли..

публикувано на 04.06.24 в 16:17

Шоколадови изделия за истинските ценители

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за..

обновено на 04.06.24 в 14:14

Католическата църква в село Бърдарски геран има нов покрив

Католическата църква „Дева Мария - Майка на Светата надежда” във врачанското село Бърдарски геран вече е с нов покрив. От години храмът не беше ремонтиран, а покривното пространство беше в критично състояние. Самата църковна сграда е с архитектурна стойност. Тя съдържа ценни стенописи като например изображенията на светите братя Кирил и Методий,..

публикувано на 04.06.24 в 14:00

Млад учител от Козлодуй получи поредно отличие

Петя Петрова-Павлова получава отличието "Млад педагог на годината" на Община Козлодуй за втора поредна година.  Това е още едно доказателство, че когато човек влага сърце и душа в работата си, успехът е неизбежен. Спомням си преди година, когато споделих същата радост за първия приз, казва учителят по начална педагогика Петя Петрова-Павлова:..

публикувано на 04.06.24 в 13:00

Видински парк е с нови пейки, според видинчани местата за отдих не са достатъчни

Нови и ремонтирани  пейки в парковете красят градската среда във Видин . Шест нови съоръжения са поставени в парковото пространство зад сградата на електроразпределителното дружество  в жилищен комплекс "Възраждане" . Пейките в Крайдунавския парк са ремонтирани и лакирани. Видинчани са доволни от облагородяването, но искат повече места за..

публикувано на 04.06.24 в 12:00

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30