Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на ромите

В Бяла Слатина говориха за постиженията на ромите

С хвърляне на цветя във водата отбелязват Международния ден на ромите
Снимка: Радио ВИДИН, Архив

8 април е Международния ден на ромите. На днешния ден в цял свят ромите отдават почит към своите жертви през Втората световна война. 

Като част от Мрежата на Центъра на междуетнически диалог и толерантност "Амалипe", в Центъра за развитие на общността в Бяла Слатина отбелязаха Международния ден на ромите с доброволци и активисти. Образователните медиатори разказаха за събития от Втората световна война и в памет на загиналите роми пуснаха цветя в реката. Доброволците разказаха за постиженията и целите си и за това как центърът им е помогнал да постигнат мечтите си. Инициативата под наслов "Да покажем че сме Роми" премина под формата на интервю. 

Лариса Марианова е модератор в Ромска общност и ръководител на Центъра за развитие на общността в гр. Бяла Слатина. Ролята й е да подпомага за развитието и модернизацията на местната ромска общност, да организира дейности и кампании в общността, да подпомага диалога и по-доброто взаимодействие между тях и местните институции. 
"Най- голямото предизвикателство, което стои пред нас модераторите е, че не просто трябва да сме отворени  към темите и проблемите на местната общност, но и активно да ги въвличаме в решаването им. Основната цел е да се подобри качеството на живот на младите хора и жените от уязвимите групи, с фокус върху ромската общност. Вече 7 години се стремя да подпомагам развитието на ромска общност чрез различни инициативи."

Емилия Пешева е доброволец в център "Амалипе" и разказва за дейността й в общността: 
"Реално погледнато, за да стигна дотук, наистина минах през доста перипетии. Пътят ми наистина не беше лек. По една или друга причина малко по-късно започнах да уча. Втора година съм студентка във Великотърновския филиал, който е във Враца. Уча "Социална педагогика". Насочих се точно към тази професия, защото от малка обичам да работя с деца или възрастни хора, които имат нужда от помощ. Към център "Амалипе" съм от няколко години доброволец. Участието в доброволческата ни мрежа дава възможност на всеки един, не просто да дава, а да участва активно, да променя и да вижда резултата от тази промяна на хората. Искам да стана учител, да помагам на децата и най- вече от нашата общност. Да ги насърчавам и да могат да се интегрират."

За Международния ден на ромите учениците от ПГТ "Коста Петров" с. Борован изработиха табла с дипломите за висше образование на роми висшисти, които са завършили в това  училище. Идеята е така да се мотивират децата да продължат своето развитие и да се стремят да се доказват пред обществото.

Чуйте още в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14