Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Базов: Душевният мир, спокойствието, искрените желания на човек са ключът към неговия щастлив живот

Днешното издание на "Калейдоскоп" е посветено на един млад човек от нашия Северозапад, това е Иван Базов. Роден е във Видин, но животът му е изцяло свързан с Ново село.   Имал е  възможност да живее в чужбина, да продължи кариерата си като преподавател  във висше учебно заведение, но предпочита да се върне в родния край и да работи за неговия просперитет. Започнал като самодеец в читалище "Земеделец 1874" в Ново село, днес той вече трети мандат е негов председател. Освен това е общински съветник в Общински съвет Ново село, и съучредител на сдружение "Активно общество".

Иван Базов е роден  на 7 януари 1988 година  във Видин, израства в Ново село, където завършва основното основното си  образование. Когато е четвърти клас, родителите му заминават да работят в чужбина и отглеждането и възпитанието на Иван се заема неговата баба.  Продължава да учи в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", професия "хотелиерство". След завършване на средното си образование заминава за Гърция при родителите си, където започва работа. По-късно Иван записва Икономическия университет във Варна, специалност "Аграрна икономика". Винаги е обичал земята и да работи със  земята. В момента отглежда около 50 овощни дръвчета, които наскоро е засадил и се грижи за тях. Всяко лято отглежда зеленчуци за лично ползване, за да може семейството му да се храни с  чиста и екологична храна. След дипломирането си се връща в Ново село. Работи в общинската администрация различни длъжности. Успоредно с това взима участие като самодеец в танцовата група в читалището в Ново село.

Иван Базов има свое хоби да се занимава с картография, събира материали за оброчните кръстове във Видинско. Над 40 такива е посетил. Има намерение да напише книга за тези невероятни светини - оброчните кръстове. В момента учи в Софийския университет "Свети Климент Охридски", специалност "Географски информационни системи и картография". От скоро работи във видинската света митрополия като експерт "Управление на собствеността и финансов ревизор", една отговорна и сериозна дейност.

Семеен е. Има две деца - 5 годишната Вяра и Борис, който е на 2 години.

 ДЕТСТВОТО

"Весело беше, детството беше приятно, когато има три деца винаги е забавно, не може да бъде скучно, човек трябва да знае, че не парите са всичко, а душевният мир, спокойствието, искрените желания на човек са ключът към неговия щастлив живот. Усещам някакво притегляне към родното ми място, обичам си го и гледам и моите деца да свикват с това.
Винаги съм наблягал на личните отношения, на семейните  отношения, за мен това е най-важно - хората, които са в обкръжаващата ни среда да са позитивни, да са хора, с които можем да се разбираме и съответно да работим заедно."


ЧИТАЛИЩЕТО

"Секретарят на читалището в Ново село Любка Ангелова успя да ни привлече като младо семейство в самодейността на читалището. Навлизайки в читалищните дейности, достигнах до една книга, написана от Ангел Денков Сурдулов, новоселянин, учител, преди доста време. В книгата описва родовете в Ново село. Аз винаги съм знаел за легендата, която се предава в моето семейство за деда База, от която идва фамилията Базов. Но точно какво е било, не знам, защото става въпрос за 1830 година. И това са близо 200 години, устните предания се изменят...

Хубавото е, че този буден новоселянин е успял да запише историята на всичките родове в Ново село. Така аз успях да намеря историята на моя род, която е близо на 200 години... Оказва се, че моят осми прадядо Иван  е дошъл от Македония, Тетово, Куманово и основават нашата фамилия, която означава база, основа, дом, крепост. Авторът Ангел Сурдулов е записал и хората, сега мога да видя кои са ми баби и дядовци. Това много ме впечатли и това ме накара да се занимавам с читалищна дейност. Занимавахме се и с проекти и след това станах председател на читалището. "

ВЯРАТА

"Вярата е нещо изконно. Аз съм вярващ от много малък. Може би имам над 20 срещи с дядо Дометиан от 4-5 годишен. Той идваше всяка година втория ден от Великден в Ново село. Аз бях дете и много се впечатлявах от външния вид, от неговата харизма и от пеенето и от грижата към децата. Харесваше ми всичко това. Вярата си я има в човека, тя си ни е дадена от Господ. Вярващият човек е осъзнат човек, по-лесно се живее, ако човек успява да смири душата си и да раздава добро. "


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00