Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласници се запознаха със STEM професията "Икономическа информатика"

Снимка: Радио Видин

Дни на STEM професиите  започват в община Видин. Така във всички училища с професионално образование и обучение ще имат възможност да представят пред ученици от седми клас по избран от тях начин и чрез разнообразни рекламни материали съответните специалности. Днес  видинското Средно училище "П.Р. Славейков" организира план-прием по STEM професията "Икономическа информатика". Гости бяха седмокласници и преподаватели от различни видински училища. Децата се запознаха както със същността на професията, така и със самото училище. Учениците направиха кратък психотест за кариерно ориентиране, целящ да им помогне с насоката за бъдещата им реализация в това, което ще учат след 7-ми клас. Показана бе и демонстрация на лего роботи, които са също част от STEM професията. 

"Имаме доста добри постижения в тази сфера, поради това, че от няколко години развиваме такъв кръжок. Професията "Икономическа информатика" комбинира две от най-атрактивните области на развитие, а именно икономиката и информатиката. Нашите ученици освен добри IT-администратори и програмисти, също така са и добри икономисти и това им дава едно страшно предимство при завършване на училище." - коментира Светослав Георгиев - учител по информатика и информационни технологии.

Директорът на училището Росица Димитрова се обърна към присъстващите:

"Не можем да се похвалим с плувни басейни или с големи спортни зали, надявам се, че това ще предстои в близките години, но за сметка на това мога да се похваля с едни от най-сърцатите учители, които работят тук. Смея да го твърдя с чисто сърце. Не зная до колкото това е важно за учениците, но смятам, че отделяйки се от вашето училище, отивайки на друго място, ще оцените отношението и ще можете да кажете дали вашите учители наистина са били тези хора, които са се грижили за вас. Смятам, че учителите в училище "П.Р. Славейков" са най-голямото богатство на училището. Те са ресурсът на училището. Те са нещото, на което аз смело казвам, че мога да се опра. И именно защото работя с такива сърцати хора, зная, че когато нещо захванем, то ни се случва. Получава ни се." 

Любов Момчилова от СУ "Любен Каравелов" във Видин вече е избрала към какво да се насочи и с какво да се занимава в следващите години. А и в бъдеще.

"Насочила съм се към ПГ "Цар Симеон Велики", към паралелка "Български език и литература и история". Българският и историята като предмети съм преценила, защото това ми е интересно. В тази област ми харесва да се развивам и там се чувствам най-добре."-сподели седмокласничката.

Приемът се организира за трета година от видинското училище "П. Р. Славейков", което от своя страна се радва на много постижения в областта на икономическата информатика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26