Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни пътни строители от Монтана блокираха околовръстния път

3
Снимка: Любо Андреев

Над 20 тежкотоварни машини и работници спряха движението за час на околовръстния път на Монтана. Така и Монтана се присъедини към обявения за днес Национален протест, организиран от Българската браншова камара "Пътища.

"Повече от 10 месеца не сме получавали пари за зимно поддържане, а има неразплатени над 11 милиона лева”, каза за радио Видин изпълнителният директор на пътностроителната фирма инж. Тони Петров и допълни: "Искаме да ни бъде платено на 100%, не на 50, защото когато чистим Петрохан, не го чистим наполовина. Когато запълваме дупките, както вчера на км. 116 на Е-79, при положение, че бяха две дупки, не сме ги запълнили едната, а другата да я оставим. Искаме всичко. Изработили сме го, има сертификати, отчетени дейности. От 10 месеца и повече не ни се плаща. Обещаха ни, че зимното поддържане ще бъде платено - не е платено и зимното поддържане. Над 11 милиона - 5 милиона са в Монтана и останалите пари са във Враца. Това са много пари. Как се подържа една фирма, след като не е плащано толкова дълго? Как се плащат заплати?"

600 километра е републиканската пътна мрежа в област Монтана. За нея са нужни между 120 и 150 машини. Това означава и толкова шофьори и допълнителни специалисти.  350 са работниците във фирмата. Мирослав Христов е в нея от 7 години:

"Доста трудно. На ръба. Всяка година е едно и също. В тази криза всичко се вдига, горивото вече е над 3,10. Тези машини всички трябва да работят, без плащане няма как."

Защо не се плаща за един от митовете по думите на Тони Петров.

"Защото стойността на договора била превишена. Коя стойност? Прогнозна стойност? Този договор, той е на прогнозна стойност. Тя беше определена доста ниско 2019 година, когато се осъществи обществената поръчка. Т.е. зимата можеш ли да предвидиш колко сняг ще падне за да определиш стойността на договора?"- уточни още изпълнителният директор.

Пътните строители от Монтана ще продължават да отстояват исканията си за 100% изплащане на заработеното от тях. 

*В звуковия файл може да чуете целия репортаж на Любо Андреев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работилница по дърворезба ще се проведе във Видин

Центърът за личностно развитие "Свободата да съм" във Видин организира работилница по дърворезба . В нея могат да се включат ученици на различни възрасти. Работи се основно с природни материали, казва Стоян Колев, преподавател по художествено обработване на дърво, майстор към Занаятчийската камара във Видин, който ще води работилницата:..

публикувано на 11.07.24 в 12:00
Комисар Стилиян Пешев, директор на РДПБЗН-Видин

Комисар Стилиян Пешев: Все още пожарната обстановка е нормална във Видинско

За момента няма усложняване на пожарната обстановка на територията на област Видин . Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от пожари, каза директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Стилиян Пешев : "Все още пожарната обстановка на територията на областта е нормална. Имам предвид, че..

публикувано на 11.07.24 в 11:34

Три са жертвите на пътя в област Враца през юни

Трима души са загинали по пътищата във Врачанско през юни, личи от месечния анализ на пътния травматизъм . Средно по 2.5 пътно-транспортни произшествия (ПТП) са ставали всеки ден. Общо 71 са ПТП-тата през юни, като властите са отчели като тежки една трета от тях – 28. При катастрофите са загинали 3-ма и са били ранени 27 души. В сравнение..

публикувано на 11.07.24 в 11:16

Разследват убийство на възрастна жена в село Мокреш

Полицията в Лом работи по разкриването на убийство на 81-годишна жителка на село Мокреш , община Вълчедръм, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тялото на починалата е открито на вчера, 10 юли, около 08:15 часа от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва.  При извършения оглед трупът е открит на легло в лятна кухня в къщата на..

публикувано на 11.07.24 в 11:08

Полицията предупреди младеж от Козлодуй след видео с рисково шофиране

18-годишен шофьор от Козлодуй получи протокол за полицейско предупреждение, след като публикува в социалните мрежи видео как кара кола със скорост над допустимата . Полицията е снела сведения от него и е образувала преписка за проява на хулиганство. Работата по случая продължава. 

публикувано на 11.07.24 в 10:06

Община Монтана раздава безплатна вода заради жегите

В Монтана раздават вода заради високите температури . Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". Любомир Пенков , заедно с колегите си, раздават вода в следобедните..

публикувано на 11.07.24 в 09:36

Провериха предприятия във Врачанско

Инспектори от Враца провериха 87 предприятия от различни отрасли на икономиката, като 7 от тях са инспектирани за първи път. Инспектирани са и 16 работещи чужденци в региона и едно непълнолетно лице. За периода са извършени и 12 проверки по постъпили сигнали от граждани и организации, и 23 проверки за изпълнение на дадени предписания. Общо..

публикувано на 11.07.24 в 07:55