Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво пише в дневника на един котарак

Снимка: Радио Видин

Книгата "Дневник на котарака беглец" представи пред видински деца Мария Пеева, известна с псевдонима Мама Нинджа. Историята е по истински случай. Главният герой в нея е котаракът Фройд, чийто първообраз е един от домашните любимци на известната блогърка и автор на десетки истории за деца и възрастни. Какво кара котаракът да избяга от вкъщи и от какво бягаме хората, са част от въпросите, с които се обърнахме към Мария Пеева.

"Историята е по истински случай, което децата намират за много забавно. Имаме котарак, който се казва Фройд и изглежда точно като котенцето от илюстрациите, и то наистина избяга един ден... Ние бяхме заминали, той беше вкъщи, идваха да го гледат, но изглежда той се е притеснил, че нас ни няма, че сме се изгубили и тръгна да ни търси. Историята има и много елементи, които са плод на моето въображение, защото няма как аз да знам какво е преживял той... Разказала съм историята, но от негова гледна точка и затова може би децата толкова харесват книгата, защото той е един котарак джентълмен, много самоуверен, много важен и всички перипетии, които преживява, ги разказва все едно е някой герой много смел, но дечицата много добре виждат, че всъщност той е едно сладко коте, попаднало на улицата... Това, че му липсват стопаните, кара Фройд да се превърне в котарака-беглец. Всяко животинче се привързва към стопаните си и има нужда от тях- и в живота е така. Когато ги няма, те му липсват, има нужда от грижи и по тази причина се озовава на улицата, смятайки, че ги спасява, че ги издирва... Ние хората, бягаме от реалността и ни се иска да живеем в по-добър свят... Тези бягства може да са ползотворни, когато избягаме в изкуство, в литература, когато правим някакви хубави неща с отрицателните си емоции... " 

Блогърката признава, че се радва на взаимопомощта, но в последно време се гневи от липсата на човечност във взаимоотношенията:

"Липсата на човечност ме изпълва с негативни чувства и се опитвам и с това да се боря, защото знам, че хората по различен начин реагират на опасност, и за някои "бягството" е в това, да си кажат: "Не, това не се случва! Това не е възможно! Това са фалшиви новини!" - това за тях е спасение от реалността и бягство. Но за мен е много негативен този тип бягство, защото ни прави безчовечни... В същото време ме радва, когато хората си помагат, когато търсят позитивните неща, които могат да направят заедно- това е спасението за човечеството от всяко едно зло..." 

В книгата има и друг герой- изгонено домашно кученце, а Мама Нинджа съветва хората, решили да си вземат домашен любимец, да не действат импулсивно:

"Фреди е кученце, което е гледано в някакъв дом, абсолютно неспособно е да се справя сам на улицата, очевидно не е бил желан и е изхвърлен... За да се избягнат такива ситуации, е добре хората да са сигурни в решението да си вземат домашен любимец, а да не действат импулсивно... Прекрасно е да си имаш домашен любимец, защото ни дава много обич. Животинката, когато се грижиш за нея, то отвръща с толкова чиста обич и е такава добра терапия, когато си изморен... А децата, когато имат домашен любимец, се учат на грижовност- една много добра подготовка за реалния живот, в който те ще станат на свой ред самостоятелни хора... " 

В момента Мария Пеева пише и за деца, и за възрастни, но споделя, че писането за деца не е лесна задача: 

"Книжката за деца е много по-малка, но тя също трябва да казва нещо, да го каже в малко думи и затова за детския автор е много важно да съумява да си предаде посланието по хубав начин, красиво, интересно, и то да е с малко думи- това не е лесна задача..."

Как Мария Пеева приема това, което се случва в Украйна, как я посрещна Видин и какво ще каже котаракът Фройд на видинските деца- чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови патрулки срещу нарушителите на пътя в Северозапада

Нови полицейски автомобили влизат в борбата срещу пътните нарушители у нас. Някои от патрулките вече са на терен в областите от Северозапада - Видин, Враца и Монтана, други предстои да бъдат доставени. Автомобилите са закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР. Някои са оборудвани с ПОС терминали, което позволява на..

публикувано на 20.06.24 в 14:00

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова , която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката..

публикувано на 20.06.24 в 12:00

Деца подариха кукерски маски на читалището в Горни Вадин

Кукерски маски, изработени от учениците от VI-и "б" клас от ОУ "Христо Ботев" в Козлодуй, получи като дарение читалището във врачанското село Горни Вадин. Това е поредното дарение за културната институция, каза за Радио ВИДИН секретар-библиотекарят Мая Димитрова . Тя   допълни, че с получените изработки на децата обогатяват и допълват..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

В "Музикална зона" на 20 юни 2024 слушаме "Андрюс систърс"

Те са три сестри от Минесота – Лавърн, Максийн и Пати. Вокалното трио е създаено през 30-те години на миналото столетие, като първоначално стилът му е повлиян от диксиленда, но най-голяма популярност придобива в суинг ерата и буги – вуги епохата. Тригласът на сестрите "Андрюс" се превръща в тяхна запазена марка за поколения наред - многократно..

публикувано на 20.06.24 в 09:00

Българка проправи път на видинската носия към световния моден подиум

Модната дизайнерка Евгения Огнянова Шерер , която живее и твори в Германия, проправи път на видинските носии към световния моден подиум. Вдъхновение ѝ дават автентичните носии на нейната баба. Влюбва се в тях още като дете, когато често ѝ гостува във видинското село Неговановци. Пищността на цветовете и пъстротата на флоралните мотиви, характерни..

публикувано на 19.06.24 в 16:34
Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин . Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на..

публикувано на 19.06.24 в 15:05

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин , което ще бъде представено днес, 19 юни. Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина..

обновено на 19.06.24 в 14:35