Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво пише в дневника на един котарак

Снимка: Радио Видин

Книгата "Дневник на котарака беглец" представи пред видински деца Мария Пеева, известна с псевдонима Мама Нинджа. Историята е по истински случай. Главният герой в нея е котаракът Фройд, чийто първообраз е един от домашните любимци на известната блогърка и автор на десетки истории за деца и възрастни. Какво кара котаракът да избяга от вкъщи и от какво бягаме хората, са част от въпросите, с които се обърнахме към Мария Пеева.

"Историята е по истински случай, което децата намират за много забавно. Имаме котарак, който се казва Фройд и изглежда точно като котенцето от илюстрациите, и то наистина избяга един ден... Ние бяхме заминали, той беше вкъщи, идваха да го гледат, но изглежда той се е притеснил, че нас ни няма, че сме се изгубили и тръгна да ни търси. Историята има и много елементи, които са плод на моето въображение, защото няма как аз да знам какво е преживял той... Разказала съм историята, но от негова гледна точка и затова може би децата толкова харесват книгата, защото той е един котарак джентълмен, много самоуверен, много важен и всички перипетии, които преживява, ги разказва все едно е някой герой много смел, но дечицата много добре виждат, че всъщност той е едно сладко коте, попаднало на улицата... Това, че му липсват стопаните, кара Фройд да се превърне в котарака-беглец. Всяко животинче се привързва към стопаните си и има нужда от тях- и в живота е така. Когато ги няма, те му липсват, има нужда от грижи и по тази причина се озовава на улицата, смятайки, че ги спасява, че ги издирва... Ние хората, бягаме от реалността и ни се иска да живеем в по-добър свят... Тези бягства може да са ползотворни, когато избягаме в изкуство, в литература, когато правим някакви хубави неща с отрицателните си емоции... " 

Блогърката признава, че се радва на взаимопомощта, но в последно време се гневи от липсата на човечност във взаимоотношенията:

"Липсата на човечност ме изпълва с негативни чувства и се опитвам и с това да се боря, защото знам, че хората по различен начин реагират на опасност, и за някои "бягството" е в това, да си кажат: "Не, това не се случва! Това не е възможно! Това са фалшиви новини!" - това за тях е спасение от реалността и бягство. Но за мен е много негативен този тип бягство, защото ни прави безчовечни... В същото време ме радва, когато хората си помагат, когато търсят позитивните неща, които могат да направят заедно- това е спасението за човечеството от всяко едно зло..." 

В книгата има и друг герой- изгонено домашно кученце, а Мама Нинджа съветва хората, решили да си вземат домашен любимец, да не действат импулсивно:

"Фреди е кученце, което е гледано в някакъв дом, абсолютно неспособно е да се справя сам на улицата, очевидно не е бил желан и е изхвърлен... За да се избягнат такива ситуации, е добре хората да са сигурни в решението да си вземат домашен любимец, а да не действат импулсивно... Прекрасно е да си имаш домашен любимец, защото ни дава много обич. Животинката, когато се грижиш за нея, то отвръща с толкова чиста обич и е такава добра терапия, когато си изморен... А децата, когато имат домашен любимец, се учат на грижовност- една много добра подготовка за реалния живот, в който те ще станат на свой ред самостоятелни хора... " 

В момента Мария Пеева пише и за деца, и за възрастни, но споделя, че писането за деца не е лесна задача: 

"Книжката за деца е много по-малка, но тя също трябва да казва нещо, да го каже в малко думи и затова за детския автор е много важно да съумява да си предаде посланието по хубав начин, красиво, интересно, и то да е с малко думи- това не е лесна задача..."

Как Мария Пеева приема това, което се случва в Украйна, как я посрещна Видин и какво ще каже котаракът Фройд на видинските деца- чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00