Наближава един от най-светлите християнски празници - Възкресение Христово. Приготовленията за Великден не могат да минат и без празнична трапеза. Много хора започват приготовленията от по-рано. На трапезата е задължително присъствието на яйца, козунак и агнешко месо. Присъствието на агнешко месо на масата е свързано с това, че в деня на Възкресението на Иисус Христос в жертва е било пренесено агне. Макар една стара традиция да гласи, че за Великден е по-добре да се сготви пуяк, защото агнето е жертвено животно и то се принася в жертва на Гергьовден. Жителите на селата Шишенци и Бориловец, община Бойница, спазват именно тази традиция, но вместо пуяк готвят кокошка. Няма да търсим кое е първо яйцето или кокошката и кой ритуал е по-правилен и верен що се отнася към днешно време. Ще обърнем внимание и на двата вида трапеза.
В търсене на отговор на въпроса "Колко ще ни струва Великденската трапеза?" проверихме цените в някои от най-посещаваните магазини във Видин. Както е известно на трапезата за Великден освен козунаци, яйца и агнешко, присъства и салата - като най-разпространената салата в този сезон е зелената салата с пресен лук, репички и краставица. Да започнем от салатата - в различните магазини цената на зелената салата варира в диапазона 1,20 лв. - 1,60 лв., връзка пресен лук ще ни струва между 0,80 лв. и 1,40 лв., връзка репички пък е с цена между 1,20 лв. и 2 лв., килограм краставици ще ни струва около 5 лв. Ако решим да сложим и домати трябва да имаме предвид, че тяхната цена в различните магазини между 4,90 лв. и 6 лв. Различните видове козунак се търгуват на цени от 2,50 лв. до 5,70лв. в зависимост от това какви добавки като локум, ядки и други съдържа той. Трапезата не може да мине и без боядисаните великденски яйца - по известни в нашия край като перашки. Цената на яйцата в зависимост от техния размер и магазина, от който ще ги купим варира от 28 стотинки до 45 стотинки за брой. Най-скъпо ще ни излезе агнешкото - в зависимост от частта от агнето която ще си закупим (плешка, бут) цената му варира от 19 лв. до 25 лв. за килограм.
Попитахме и видинчани какво ще сложат на Великденската трапеза тази година и колко пари са склонни да отделят за нея:
"Великденски яйца, козунак, задължително агнешко, поне едно парче, една плешка ще има. Малко е скъпичко, ама това ни е за цялата година. Не може да се каже колко ще излезе, защото още не сме пазарували - цените всеки ден растат, а и зависи от кой магазин ще купим самото месо, дали ще бъде по-евтинко - по-старо или ще бъде по-прясно - по-скъпо. Под 100 лева няма да мине за месото и козунака, салатата е още по-скъпа - 5 лв. доматите, 5 лв. краставиците, яйцата 50 стотинки, майко мила... Винаги спазвам традициите. Ще отделя 100 лв... Нормалното, което е за всяка една трапезна маса - агнешко, риба, яйца, козунаци и така нататък. Колкото излезе - толкова... Перашки ще си направим, но за агнешкото - за съжаление ще го пропуснем. Сигурно едно пиленце ще си купим и ще си опечем. Ще отделя 30-40 лв. може би, козунаци, яйца, пилето... Ще спазим обичаите, доколкото можем и доколкото стигат парите. Агнешко ще има за адет - за преяждане няма да има. Ще отделим стотина лева, нали дадоха по 70 лв., ще отделим да почетем празника".
Коледа не е просто дата в календара, тя е чувство, от онези приятните, които носят уют и топлина в сърцето ни. Тя е празник на душата, която носи незабравими мигове и жестове към любимите ни хора. По Коледа винаги ставаме по-добри и освен към близките ни хора, проявяваме жестове на добрина и към околните. За това и днес, повлияни от коледния дух ще..
Писателката Цветелина Цветкова ще представи първата си детска книга "Нищимошката" пред малки читатели от Видин. Срещата е тази събота, 28 декември, от 11 часа, на коледния базар в града. "Нищимошката" я измисли моята приятелка Момо, която сега е на 15 години. Тя ми разказа за нея, когато беше на 5. Значи Нищимошката ми стои в главата от 10..
Възстановка на над 100-годишна риза бърчанка от Видинския край е един от подаръците, които неотдавна получи за рождения си ден етнографът от Русе Искра Тодорова. Ризата е изработена от майсторките везбарки Капка Виткова от Видин и Елисавета Йорданова от Русе. Поръчана е от близки на етнографката, която е с корени от Видинския край. За да създадат..
Христос се роди! Прославете Го! Възлюбени в Господа чеда на светата Врачанска епархия, Днес, когато празнуваме раждането по плът на нашия Спасител Иисус Христос, прославяме Господа и възкликваме: „Бог е с нас” (Ис. 8:10; Мат. 1:23). Сърцата ни са обзети от чувство на радост, благодарност и удивление, защото Той дойде в света, за да..
Традиционният фолклорен събор "Бъдник" събра на площад "Бдинци" във Видин читалища от областта, жители и гости на града. По време на 16-тото издание на проявата беше украсена двуметровата сурвачка, бяха пресъздадени автентични обичаи, деца месиха коледни краваи. По традиция бе организиран и конкурс за обреден хляб, тази година с първо място бе..
Певецът от българския Северозапад, Валентин Велчев от Враца, се съгласи две негови песни да бъдат включени в новия български филм "Почивката". Двете песни са "От Враца до Дунава" и "Аз съм Валентин". Жанрът на новия филм е комедиен, в него участват актьорите Димитър Кирязов и Силвия Йорданова, познати ни от поредицата "Светът на..
Ако пред големите вериги хранителни магазини, не намираш място за паркиране, опашката пред магазина за месо стига до улицата, а около себе си виждаш повече опаковъчна хартия отколкото паднали листа, а портмонето ти е все по-леко като перце, значи няма какво да се чудим, на прага сме пред коледните и новогодишни празници. Защо обаче последните..