Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2022 на Община Видин - Бюджет на благоустройството и новите хоризонти

Снимка: Светослав Цветанов
Като бюджет на благоустройството и новите хоризонти определят от Община Видин най-важния документ за работата на местната администрация през 2022 година. Финансовата рамка на проектобюджета е над 61 млн. лева, от които 34 700 000 лева е общата субсидия за делегирани от държавата дейности. 1 900 000 лева е целевата субсидия за капиталови разходи.


Планираните дейности трябва да подобрят качеството на живот, обясни за "Цветовете на деня" по Радио Видин зам.-кметът по Хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова:


"Ръководството на Община Видин определя Бюджет 2022 година като бюджет на благоустройството и новите хоризонти, защото вниманието е насочено към реализирането на дейности, които да подобрят качеството на живот на нашите съграждани и всички и всички жители на общината. Да преобразуват средата в комплексите, в кварталите, в местата за обществено ползване. Освен това, намерението е и да подготвим осъществяването на по-дългосрочни цели, имайки готовност да участваме за финансиране в европейски и национални програми с разработени проекти. Десетки са обектите, включени в тазгодишния бюджет за благоустройство и текущи ремонти. Що се отнася до ресорите, за които отговарям, мога да дам конкретни примери... За текущи ремонти на обекти, които сме подготвили - училища, детски градини, са предвидени ремонти, изграждане и оборудване на салони, детски спортни площадки. Предвидили сме и ремонт на Младежкия дом, преместването на Домашен социален патронаж и Диетично-социална кухня от училище "Св. Св. Кирил и Методий" в ГПЧЕ "Йордан Радичков". Предвидили сме изграждане в населените места на общината кабинети за медико-социални консултации. В тях експерти и медицински специалисти ще оказват помощ и подкрепа на нуждаещите се. Одобрен е проект, който включва настаняването на социално-слаби семейства. 37 жилища са подготвени за хора в неравностойно положение, хора под прага на социалния минимум. Имаме и заложени проекти за енергийна ефективност на видински училища, Центъра за подкрепа на личностно развитие, общински сгради, включително изграждане и на фотоволтаични системи. Предстои проект на Дом за настаняване и обгрижване на възрастни хора- два броя проекти трябва да подготвим, освен това и проект за разширяване на гробищните паркове в град Видин и населените места".  


23 млн. лева са осигурени за образованието в община Видин като делегирана от държавата дейност. 732 000 лева са за издръжка на детските градини и детската ясла, след отпадане на таксата, заплащана от родителите.

"Предвиждат се средства за ремонт и обновяване на образователни институции. Около 100 000 лева за асфалтиране на дворното място на ГПЧЕ "Йордан Радичков", отново около 100 000 за обучителна зала за танци в училището по изкуства "Св. Св. Кирил и Методий", откъдето ще се изведе социалната кухня. Заделили сме средства за ремонт на покривното пространство на ОУ "Епископ Софроний Врачански" в кв. "Нов път"..."


С 25% е увеличено финансовото подпомагане за спортните клубове. Заложени са 200 000 лева. Отделно са предвидени средства за трите програми за деца и младежи, които се проведоха за първи път миналото лято. За първи път ще се проведе национален лекоатлетически крос. Очаква се събитието да е на 15 май. 100 000  лева са предвидени за ремонт и изграждане на 4 нови детски площадки. 50 000 лева са за построяване стена за катерене. За нови фитнес уреди - 15 000 лева. 20 000 лева за довършване на ремонта на спортната зала.


За социални услуги, държавно делегирани дейности, през 2022 година са заделени 5 500 000 лева. 750 000 лева е общинското финансиране.


"23 броя социални услуги се представят в нашата община. Потребителите са над 555 лица и деца нуждаещи се. Общинската дейност е на стойност около 750 000 лева, като от тях 65 000 лева Община Видин дофинансира делегирана от държавата дейност- Центъра за временно настаняване. Община Видин изпълнява доста проекти за предоставяне на лична помощ за хората с увреждания, по която сме сключили 580 трудови договори, социалната услуга "Асистентска подкрепа", Патронажна грижа, топъл обяд за 500 потребители...".


Бюджетът за събития в сферата на културата е завишен с 10%. Предвижда се да бъдат продължени утвърдените вече фестивали като "Дунавски вълни", "Синият Дунав", Традиционният видински панаир и др. В областта на туризма ще продължи популяризирането на Видин като атрактивна туристическа дестинация. Предвидените средства са със 17% повече от миналата година. Планира се провеждането на втори пролетен фермерски пазар, нестинарска вечер и средновековен фестивал "Бъдин", допълни Борислава Борисова. 


Председателят на Общинския съвет Генади Велков също коментира най-важния финансов документ на общината. Заложени са средства за благоустройство- във Видин и в селата, нещо, което не се е случвало от години: 


"Предвидени за капиталови разходи са и над 3 милиона и 500 хиляди собствени средства... Миналата година получихме от държавата 2 милиона 750 хиляди лева и всички граждани видяха, че много от улиците бяха асфалтирани и подобрени... Надявам се с повечето пари да свършим доста по-добра работа... Това за мен е много добър бюджет и е хубаво и гражданите да чуят за какво ще бъдат изразходвани техните данъци, които са малко над 23 милиона предвидени да бъдат и да знаят, че това, което плащат отиват за чистота, благоустройство, озеленяване, асфалтиране, поддържане на улиците в някои от селата... Преди няколко дни бяхме в Новоселци и бях изумен, хората са радваха много, особено в тази част откъм пътя за Рупци, която никога не беше баластрирана. Помолих да им бъде поставена и камера, защото това е крайна улица и често минават хора с недобри намерения - да крадат... "


Почти 27 милиона лева са общо капиталовите разходи, в тях влизат и големи проекти, финансирани с  европейски средства- синагогата, последния етап от пешеходната зона, социалните жилища в разрушената детска ясла до блок "Лебед". По 40 хил. лева са предвидени за асфалтиране  и реновиране на улици в по-големите села. Средства има и за ремонт на кметства и читалища. В 15 населени места, ще бъдат изградени  кабинети за медицинска помощ за около 10 хил. лева. Баластриране в селата, ремонти на училища и детски градини, също са включени в бюджета. По отношение ремонта на  входно-изходните артерии на града, Генади Велков посочи: 

"Имаме уверение на министъра, г-н Караджов, който беше във Видин, че всички проекти, които изготвим и които имаме- входовете и изходите, включително и бул. "Панония", ще бъдат финансирани. В процес на изработване са тези проекти и се надявам в най-скоро време да бъдат внесени... Направихме проект за околоблоковото пространство на "Звездите"- предвидени са около 160 хил. лева ... години наред са пропускани цели квартали и нищо не е правено в тях..."

По думите на Генади Велков, никога не е имало дебат за закриване на детски градини: 
"Не е имало дебат за детските градини, ставаше въпрос само за един филиал и имаше идея да се кандидатства по проект, за съжаление за старчески дом... Аз не искам повече в моя мандат да се закриват нито детски градини, нито училища, но децата тотално намаляват и след време трябва да се започне - да се закрият първо филиалите... Само давам пример- в 7 клас децата са 750, в първи клас сега ще бъдат малко над 320- за 6 години са намалели наполовина- сещате се какво ще се случи... Дай боже да има колкото се може повече деца и да строим детски градини, а не старчески домове, но истината е такава. Иначе никога не е имало идея да се закриват детски градини."

Проектът на бюджетът бе обсъден от постоянните комисии. Генади Велков се надява бюджетът да получи нужната подкрепа на заседанието в петък:
"Любопитно ми е дали ще го гласуват от всички групи общински съветници, защото една от групите- БСП, заяви, че няма да го гласува, защото не гласували бюджет... А в групата има директор на ГПЧЕ, за които са предвидени 100 хиляди лева, по негово настояване. И той сега няма да гласува това, което сам е предложил, но това си е тяхно право. Мисля, че от всички групи ще имаме общински съветници, които ще гласуват бюджета и той ще мине".

Генади Велков коментира и Наредбата за местни данъци и такси, в частта- освобождаване от такса смет, когато имотът не се ползва. Много граждани бяха изненадани, че срокът вече е до 31 октомври, а омбудсманът сигнализира прокуратурата заради незаконосъобразност на тези текстове и препоръча ОбС да приведе наредбата в съответствие със закона:

"Доколкото знам, така е в закона. В заключителните разпоредби е записано съвсем друго, но така е в закона. Наистина логиката би била до края на годината, но ще е много трудно, ако бъде до 31 декември, от началото на януари да бъдат събирани таксите и на тези, които са освободени- освобождаването също не е на 100 %... Срокът остава 31 октомври, докогато и да го направим, винаги ще има някои, които ще го пропуснат... " 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23