Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Бъчваров, Александър Цанков и Борис Джибров - трима професори, учили във видинската гимназия

Автор:

В рубриката "Памет нашенска" продължаваме съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин, по повод тяхната 140-та годишнина, да  представяме някои от възпитаниците на видинската гимназия, както и учителите на видинската гимназия от миналото до нашата съвременност. Техните биографии са подготвени от ученици от училището. 

Ради Асенов от 11. клас подготви и представи биографиите на известни учени, политици и военни учили в гимназията. 

Генерал-майор професор Крум Бъчваров постъпва в гимназия "Цар Симеон" през 1909. Завършва я през 1916 с пълен отличен, като отличник на випуска, започна разказа си Ради Асенов:

"Нашето училище му дава възможност да изрази разностранните си интереси. В младежките си години той се проявява предимно като човек на изкуството и спортист. Като благодарение на училището той успява да се прояви като литератор, актьор, художник и спортист. След като завършва гимназията - на третата година от завършването си 1919 - се отдава напълно на политическа дейност. Организатор е на Септемврийското въстание от 1923 година."

Един от най-ревностните противници на Крум Бъчваров е проф. Александър Цанков, останал в българската история като един от нашите министър председатели, разказва още Ради Асенов.

"Цанков е родом от Оряхово. Неговия баща е богат търговец, поради което семейството пътува често. Младият Александър учи в швейцарския град Бургдорф, не успява да завърши местното училище... Поради което семейството трябва да се завърне в България, за да може тук Цанков да завърши своето образование. През 1896 година семейството се завръща в страната и се установява във Видин. Младият Александър Цанков, още първата година, е записан във видинската гимназия "Цар Симеон Велики".

Професор Борис Джибров също е учил във видинската гимназия, допълва Ради Асенов.

"Той учи във видинската гимназия, тогава с името "Димитър Благоев", но не я завършва. Напуска я в 10. клас, когато семейството му се премества да живее в София. Там той завършва медицина. През 1957 година започва работа в Министерството на външните работи. За периода 1962-1992 година е дипломат номер едно на България... Наричан е "човекът протокол"". 

Синът на Борис Джибров - Александър Джибров е могъл да учи във всяко едно училище в България, но баща му е избрал той да учи във видинската гимназия, завършва разказа си Ради Асенов.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40