Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 000 таблетки с псевдоефедрин задържани на Дунав мост 2

Снимка: Агенция Митници

В района на ГКПП Дунав мост 2 митнически инспектори от отдел "Борба с наркотрафика" в ТД Митница Русе задържаха 60 480 таблетки на противовирусен препарат, съдържащ псевдоефедрин. Веществото е включено в списък от Приложение I на Регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества.

На 11.04.2022 г. в района на граничния пункт при Дунав мост 2 e спрян за щателна митническа проверка излизащ от страната микробус Mercedes Sprinter, пътуващ от България към Чехия. Водачът – български гражданин, е предоставил транспортни документи за превоз на лекарствени продукти с общо тегло около 250 кг. 

След преброяването на лекарствата са задържани 3024 кутии с надписи на испански с по 20 таблетки или общо 60 480 таблетки от противовирусния препарат, при който псевдоефедринът е посочен като една от основните съставки. Псевдоефедринът е прекурсор, който може да бъде използван за производството на синтетични наркотици, поради което съставката попада под засилен контрол. 


По случая е образувано досъдебно производство по чл.242 ал. 3 от Наказателния кодекс и е под наблюдението на Окръжна прокуратура Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Населени места във Видинско са без вода заради аварии

Спряно е водоподаването в населени места от Видинска област заради отстраняване на аварии, става ясно от съобщение на ВиК дружеството. Без вода заради повреда на главен водопровод са селата Кутово, Антимово, Кошава, Сланотрън, Покрайна и Гомотарци. Водоподаването ще бъде възстановено в 22:00 часа, посочват от ВиК.  Село Плакудер също ще бъде без вода..

публикувано на 30.08.24 в 14:19

Френски театър изнася спектакъл в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на френския Пътуващ театър „Бабел“ ще бъде представена в Мездра днес, 30 август. Идеята за гостуването на постановката е на Йоана Константинова , която е учител и координатор. Спектакълът включва няколко думи на френски и няколко от страната-домакин, но като цяло е жестомимичен, информира Константинова :..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

Враца ще почете гръцката култура

Гръцка култура, музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца по време на събитието "Калимера, Враца" . Подготовката по организацията тече, а датата за инициативата ще бъде през септември, обясни в аванс Радосвета Крумова , главен експерт към отдел "Култура" в Община Враца: "Следващия месец ще правим месец на гръцката култура...

публикувано на 30.08.24 в 11:33

Прекратиха предсрочно за втори път пълномощията на кмета на село Крета

С решение от 29 август Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов , съобщават от Общината.  Причината е, чев едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването..

публикувано на 30.08.24 в 11:18

Полицейски кучета демонстрираха уменията си пред деца в Кула

Поредната инициатива на Детската академия за спорт и превенция се проведе на стадиона в Кула . Две полицейски кучета – Кай и Дарк о, и техните водачи Петьо Василев и Венцислав Игнатов от Областната дирекция на МВР-Видин гостуваха на децата в града. Малчуганите научиха как се обучават и отглеждат служебните полицейски кучета,..

публикувано на 30.08.24 в 10:58

Полицията иззе стока от магазин за облекло в Мездра

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР във Враца са провели специализирана полицейска операция на територията на община Мездра, свързана с престъпления против интелектуалната собственост, съобщават от полицията. В търговски обект в гр. Мездра (магазин за облекло), са установени артикули от..

публикувано на 30.08.24 в 09:44

Подменят уличното осветление в Мизия

Местната управа на Мизия подменя уличното осветление на града и останалите 5 села от общината. Това става по проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост с 648 153.50 лева. До края на март догодина трябва да бъде подменено уличното осветление в общинския център, както и в селата Войводово, Крушовица, Липница, Софрониево и Сараево...

публикувано на 30.08.24 в 07:45