Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 април 2022 година

| обновено на 14.04.22 в 18:22
Снимка: Радио Видин

Качествени млечни продукти на местни мандри, козунаци, вино, ръчно изработени великденски сувенири могат да закупят видинчани от Пролетния базар на  площад "Бдинци". Базарът е отворен и в петък, а в съботния ден ще бъде поставено началото и на събитията, включени в програмата на Община Видин и Видинска света митрополия, посветена на  Великденските празници.


С 6 гласа "За" и 3 "Въздържал се" от групата на БСП общинските съветници в Кула, днес Общинският съвет прие бюджета на Общината за 2022 година. 


Премахват нерегламентирани сметища по пътя на Ботевата чета. Предварителната проверка на областната управа е показала замърсявания със смесени битови и едрогабаритни отпадъци, излезли от употреба гуми, пластмасови компоненти и др.


Националният доклад за България в Евробарометър сочи, че  все повече българи определят дезинформацията като обществено вредна. За над 70% от населението фалшивата информация е проблем както в национален план, така и за демокрацията по принцип.


Учебният център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана се обновява. Със средства, финансирани по проект, спечелен от Фонд "Вътрешна сигурност" 2014-2020 г., в учебния център се доизгражда тренировъчната и кабинетна база.


Две "зелени" инициативи от община Мездра ще бъдат финансирани в Националната кампания "Чиста околна среда - 2022".


49 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. 20 са в област Монтана през последните 24 часа, 17 са новозаразените в област Враца, а 6 са в област Видин.


Националната агенция по приходите започва да изпраща имейли до физическите лица, извършващи продажби в интернет с напомняне, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тази дейност.


Три сигнала за бедстващи птици и защитени видове, представители на семейство ястребови (1 трастиков блатар и 2 обикновени мишелова) са постъпили на зеления телефон на РИОСВ във Враца от началото на годината.


"Прокуратурата на Република България - структура, функции и правомощия"- това бе темата на Деня на отворените врати в Окръжна прокуратура - Враца. В събитието взеха участие ученици от 10-ти и 11-ти клас на СОУ"Козма Тричков" – Враца. Те бяха посрещнати от магистрати, които ги запознаха с организацията и дейността на съдебните органи.


Училището по изкуствата във Видин ще се превърне в модерна високоефективна сграда, в която значителна част от енергията се доставя от възобновяеми източници. Това ще стане по проект на Община Видин по процедура "Енергийна ефективност в сгради"  чрез програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност". 


Излет до местността "Мишковото" направиха децата от възрастовите групи към ДГ "Мир"- Мездра. В организацията и разходката се включиха и родители. Децата се забавляваха на открито със забавни, състезателни игри и слънчеви бани.


Алея на доброто откриха в Козлодуй. В инициативата на Община Козлодуй се включиха детски градини, училища, читалища и представители на социалните услуги.


Днес и утре /14 и 15 април 2022 г./, при подходящи метеорологични условия, от 20:00 часа, ще се извърши пръскане срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в община Лом.


Изложба с художествена фотография, озаглавена "Мигове красота“, подреди Мария Цолова в сградата на Община Мездра. Фотографиите са разположени във фоайето на втория етаж в сградата на общината и ще остане там до 21 април.


Изложба-базар с ръчно изработени сувенири за Великден бе открита в Дневния център за деца и младежи с увреждания в Монтана. Подобни изложби за големи празници със собственоръчно направени сувенири са традиция за потребителите на центъра.


Радио Видин организира среща-дискусия на тема "Здравето е безценно". Тя ще се проведе на 26 април 2022 г., от 14:00 часа в залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ на пл. „Бдинци“ 1 във Видин.


Представят книгата "Живот по ноти” на 15 април от 17,30 часа в Общинската художествена галерия "Поломие” в Лом. Книгата е на Боян Никифоров и разказва за живота и делото на видния музикален педагог от Лом Горан Струнджев. 


Лазарки ще обиколят домовете в село Крушовица тази събота. В ритуала за Лазаровден ще участват над 10 девойки, а с ритуала Кумичене в неделния ден ще бъде отбелязана и Цветница.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30