Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два конкурса по повод 150 години от създаването на берковското читалище

Снимка: Радио Видин

Конкурсите се организират от къща музей "Иван Вазов" Берковица, съвместно с Община Берковица, по повод честване на 150 години НЧ "Иван Вазов – 1872” – Берковица. Първият конкурс е за видеоклип под мотото "С Вазов в сърцето", като в него могат да участват ученици от 5 до 12 клас от община Берковица. Конкурсът се провежда от 1-ви до 30-ти април 2022 година. Един участник може да участва само веднъж, с изпращане на един авторски видеоклип. Музеен комплекс- Берковица си запазва правото да ги използва за рекламна и образователна цел. Създаването на видеоклип на тема "С Вазов в сърцето“ трябва да е с продължителност до 2 минути, включващ творческа презентация, подчинена на темата. Клиповете се изпращат на e-mail: museumcomplexberkovitsa@abv.bg през платформи за споделяне на файлове (посредством линк) – DOX.bg, WeTransfer, Google Drive, DropBox и др. Линкът следва да позволява изтегляне (download) на файла. Формат mp4, full HD (1920×1080), звук, стерео. Наименованието на файла следва да съдържа две имена на участника (на латиница). Всеки участник следва да изпрати текстов документ със следната информация (на кирилица): две имена, възраст, учебно заведение, имейл, телефон за връзка.

Критериите за оценяване са:
- Оригиналност и творчески подход към представяне на темата
- Логическа последователност и яснота на творческата идея
- Естетически качества на използваните кадри, творчески подход към темата и оригиналност
- Ясно и точно формулирана идея

Награди и награждаване:
Жури в състав: проф. Цветан Недков– оператор, Мартин Геновски– режисьор, Цветелин Доцов– IT специалист, ще оцени материалите по посочените по-горе критерии в регламента. Наградите за първо, второ, трето място и поощрителна награда са осигурени от НЧ "Иван Вазов – 1872” – Берковица.

Вторият конкурс е за рисунка на тема "Тук се пази споменът за Вазов”  и е за ученици от училищата на територията на община Берковица в начална степен от I до IV клас включително.

- Формат на творбите: Рисунките трябва да бъдат във формат А4;
- Техника: По избор– няма ограничения относно материалите и техниката на рисуване;
- Допълнително описание: На гърба на всяка рисунка трябва да бъдат посочени следните данни: три имена на участника; клас и възраст; име на учебно заведение; три имена, телефон за контакт, e-mail на родител / настойник.


Творбите се предават в канцеларията на Музеен комплекс– Берковица на адрес: гр. Берковица, ул. "Поручик Грозданов” 11, всеки делничен ден от 8:30– 17:00 ч. до 30. Април. Телефон за контакт: 0953/88 045. Получените материали остават в Музеен комплекс – Берковица и не се връщат на участниците. Компетентно жури от трима членове в следния състав ще оцени победителите в конкурса: Валентин Герасимов, Никола Минчев, Стефан Владимиров. Наградите са осигурени от НЧ "Иван Вазов – 1872" – Берковица. Отличените участници ще получат грамоти и предметни награди: за първо, второ, трето място и поощрителна награда.

Награждаването на победителите от двата конкурса ще се състои в големия салон на НЧ "Иван Вазов – 1872” – Берковица на 04 май 2022 г. от 19:00 ч. Отличените рисунки ще бъдат представени във фоайето на читалището, а останалите рисунки ще участват в обща изложба в къща музей "Иван Вазов” – Берковица през месец май 2022 година. Това е само малка част от програмата за голямата годишнина.

И още една годишнина се отбелязва успоредно – 120 години от създаването на първия духов оркестър в Берковица, чиито наследници са БДМ и Младежкият духов оркестър. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора...

публикувано на 02.08.24 в 15:35

Продължава гасенето на пожара край Вършец

Продължава гасенето на пожара, възникнал вчера в борова гора над квартал "Изток" на Вършец. Пожар на близо 30 декара гора са гасили огнеборците до късно снощи. Локализирани са две огнища. Впоследствие е възникнало и трето, уточниха от пожарната в Монтана. Тъй като мястото е труднодостъпно действията по гасенето са подновени тази сутрин...

публикувано на 02.08.24 в 12:20

Нови 74 споразумения за ремонт на общинска инфраструктура подписа регионалният министър

Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 млн. лв., подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ. Споразуменията са за  32 общини, сред които  Ружинци, Борован и..

публикувано на 02.08.24 в 12:13

Видинският куклен театър с участие в международен фестивал

Държавен куклен театър – Видин отново е част от програмата на Летен международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла „Червената шапчица“ на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“. Драматизацията и режисурата са..

публикувано на 02.08.24 в 11:46

Газова бутилка подпали апартамент във Видин

Газова бутилка е предизвикала пожар в апартамент в ж.к „Вида“ в областния град, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Сигнал е получен преди обед вчера.  Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 10 кв.м дограма, две печки, хладилник и електрическа скара. Жилището било спасено...

публикувано на 02.08.24 в 11:07