Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селановци - Бермудски триъгълник за пчелите

Снимка: Светослав Цветанов

Пчелите в най-голямото оряховско село, Селановци, изчезват мистериозно, оплакват се местни жители. Пчеларството е традиция тук и много местни жители приемат това не само като хоби, но и като основен бизнес. Пчелари разказват, че по необясними причини роякът излита от кошера и не се връща.
 

"Аз си мисля, че все още никой не може да обясни този проблем", обясни Петя Русинова, която със съпруга си са собственици на 89 кошера. След тази зима обаче, са останали само два. Сега семейството се двоуми дали изобщо има смисъл да възстановяват пчелните семейства.

"Това, което четем и в световните медии, и което коментират и пчеларите в Селановци е, че пчелните семейства напускат кошерите без видима причина. Без да може да се обясни къде отиват и какво се случва с тях. Интересното е, че кошерите са пълни с мед. Не е причината в това, че пчелите гладуват, не е причината и че в кошера са влезли някакви акари или мишки. Кошерът си е там, но пчелното семейство го няма. Няма и умрели пчели... В интерес на истината този процес от години се наблюдава в цялата страна - на различни места с различна сила. Миналата година споменаваха Плевенско и Източна България. Тази година категорично всички пчелари в Селановци са засегнати и сочат, че проблемът е много голям. Говорим, че на места и на 100% са изчезнали пчелите. Няма значение къде в района се намират кошерите - дали са близо до Дунав, дали са в домашна среда, дали са изнесени извън населеното място или близо до нивите, където се пръска - всички са засегнати. Просто пчелите ги няма. В Селановци пчеларството е традиция. Оттук е и един от пчеларите на годината, хора, които развиват пчеларство на промишлена основа. Потърсихме информация, събраха се пчеларите и решиха да изпратят проби от пчели, намерени мъртви в кошерите, за да могат да бъдат изследвани. Най-различни теории има - като се започне от оста на земята и смяната на магнитните полюси и се стигне до това, че е възможно някакви прилепители на това, с което се пръска, да въздействат на пчелите. Факт е, че се споделят различни идеи и че притеснението е много голямо. При 90 - 100 кошера например, в които са вложени много средства и труд се оказва, че са останали само 2-3 и инвестицията е пропаднала... В нашето семейство сега ситуацията е такава - това, което е произведено през миналата година ще бъде продадено и нещата ще приключат. Колебаем се дали да тръгнем отначало, защото разочарованието е много голямо. Моят мъж казва: "Аз няма да ходя в района при кошерите, защото ме боли сърцето, като мина край тях". Нашите кошери не са застраховани и засега сме приключили поне с идеята за такъв бизнес...


Как започва всичко? Още през есента забелязахме, че пчелите започнаха да излитат. Първото предположение беше, че са излетели защото зимата беше топла, но аз не вярвам в това. Аз не съм компетентна по въпроса, защото не съм специалист, говоря като човек, за който това е семеен бизнес и който се оказва, че не върви. И за това не са виновни нито войната, нито ковид-пандемията.


Проблемът не е от вчера, години наред в различни краища по света сигнализират за изчезнали пчелни семейства. На този етап обаче никой не дава точен отговор и точна причина за това поведение на пчелите. Не знам и какво се случва с пчелният рояк, когато напусне кошера. Предполагам, че пчелите умират, защото по някаква причина не могат да намерят обратния път към кошера. Тук би могло това да е и на магнитна основа, те да не намират пътя обратно. Интересното е, че не намираме и умрели пчели, както например ако са натровени от нещо. Не мога да твърдя и че за това е виновно пръскането по нивите с пестициди. Защото това би означавало пчелата да е умряла вътре в кошера.

Просто ги няма.Така както казват, че в Бермудския триъгълник ги няма хората по корабите, така Селановци се оказа нашия Бермудски триъгълник за пчелите... "


"Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека ще му останат четири години живот", предрича Алберт Айнщайн много години преди проблемът да стане глобален. Изчезването на пчелите е едно от най-опасните днес явления, което може да доведе до апокалиптични последици за живота на цялата планета. Основната им роля в природата е да спомагат за опрашването на хиляди видове растения. 91 от 100-те най-популярни растителни храни, с които се изхранва 90% от световното население, разчитат на "услугите" на пчелите, за да съществуват.

Изчезването им би причинило огромен срив във флората и биоразнообразието на Земята, и би лишило голям брой животни от храна.

И въпреки, че не може да бъде даден еднозначен отговор относно причината за изчезването им, двете най-очевидни причини за това остават глобалното затопляне и увеличаване на генетично модифицирани храни. Установено е, че тези храни могат да произвеждат цветен прашец, който да е смъртоносен за пчелите. А глобалното затопляне спомага за разпространението на плесени и кърлежи, които също са токсични за тях.


Която и да е причината, не можем да отречем участието на човека. Ето защо, добре е да преосмислим някои свои действия, ако искаме светът да се запази такъв, какъвто го познаваме.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50