Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков събра в книга абсурди на българската икономика до 1989 година

Снимка: Красимир Каменов

"Стопанските абсурди на българския комунизъм" е новата книга на проф. Вили Лилков. Университетският преподавател  от дълго време проучва архивите на Държавна сигурност /ДС/, които свидетелстват за репресиите спрямо националния елит и неговото ликвидиране след 9 септември 1944 година. Така попада на архив, съдържащ над 7000 архивни единици, които се отнасят до т. нар. стопански дела. От тези документи установява, че всеки завод, всяко предприятие, големите магазини, дори телевизията и радиото са имали свое досие. 

"Когато зачетох тези дела и когато проявих интерес, се оказа, че ДС е събрала много документи за неща, които са ставали и не са обичайни, и показват нехайство, разхищения, кражби, производство на брак, фалшификации на стопанските резултати. Това ме накара да започна по-внимателно да ги проучвам. Картината, която се очертава от тази "интимна изповед на ДС за икономиката", показва, че много от тези неща, които публично са били представяни като успехи, се оказват една лъжа. Лъжите са безброй, защото става въпрос за хиляди стопански предприятия. Като цяло върхът на лъжата това е фалшификацията на стопанските резултати, които са извършвани в много от тези предприятия. Разбира се, тук искам да кажа, че е имало предприятия, които са работели добре, но тяхната печалба се е изземвала, за да покрива загубите, производството на брак и на некачествена продукция в огромната част на българските предприятия", обясни проф. Лилков.

Загубите са покривани и със заеми, които държавата теглила от чужди банки. Така се стига до трите големи финансови фалита. на България.  Натрупаните дългове до 1989 година са плащани цели 25 години, последната вноска по това дългово наследство е през 2015 година, обясни авторът. 
 
Стопански абсурди не липсват и в българския Северозапад, включително и в най-голямия завод по това време във Видинско - Химкомбината:

"Има, разбира се, и много откровени данни, които ДС и експерти на високо ниво да давали за видински Химкомбинат. Има една експертиза, която се прави от една българо-френско-съветско комисия, която през 1979 година оценява състоянието на завода. Част то тях са били хора, които са участвали в неговото изграждане. Те казват, че към годината на създаване на завода, и това е абсолютна истина, той е бил на световно ниво. Но само 10 години, поради неспазване на технологиите, поради масовата липса на контролно-измвервателни прибори и автоматика, поради прекомерното претоварване на машините, неправенето на текущи и основни ремонти, качествени, заводът е изправен в много тежка ситуация. Това е краят на 70-те години и някъде в началото на 80-те години има няколко документа на ДС, че заводът вече започва да трупа загуби и може много скоро да се окаже във фалит. Тоест тежкото състояние на видинския комбинат е било заложено доста преди тези години..."

Това са документи, с които заставам срещу лъжата, която се представя като истина, добави авторът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" (Видин)...

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57