Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин от екипа на американска корпорация се срещна с ученици от гимназия "Екзарх Антим I"

4
Снимка: Росен Ракаджиев

Д-р Огнян Кабранов от екипа на Apple се срещна с единадесетокласници от видинската природо-математическа гимназия. През 2017 година по своя инициатива той започва видео уроци от Калифорния за България, с желанието да запознае настоящите ученици на математическата гимназия с новите компютърни технологии, програмирането и изкуствения интелект. Д-р Огнян Кабранов провежда виртуалните уроци в часовете по информатика на XII клас със съдействието на старши учителя по информатика и информационни технологии Даниела Цветкова.


"В началото онлайн заниманията се провеждат един път месечно, в часовете по информатика, а първият урок се състоя на 28.09.2017 г. при голям интерес от страна на дванадесетокласниците. Темата, с която се запознаха бе "Автономни превозни средства и изкуствен интелект". Тази инициатива продължава и до сега, като срещите вече са всяка седмица и обхващат все повече и по-съвременни теми. След натрупания съвместен опит и големия интерес от страна на учениците, решихме, че материалът, който е включен, може да се събере и издаде като помагало по програмиране и изкуствен интелект - "Въведение в алгоритмичния език Python - 2021", разказва Даниела Цветкова.


На срещата с момчетата и момичетата от 11 "В" клас на математическата гимназия Огнян Кабранов разказа за своите студентски години и първите успехи в кариерата. Младите хора споделиха своите намерения за продължаване на образованието си, задаваха въпроси за общите и различните параметри на живота тук и отвъд океана, сега и през 80-те години на миналия вече век.


"За мен емблематична за Видинската математическа гимназия е жаждата за знание. Учете! Винаги има и още нещо ново, което да се научи! Ние имахме млади и амбициозни учители, които спечелиха бързо нашето доверие и събудиха интереса ни към математиката като наука. Те ни показаха, че със здрав труд всеки може да постигне мечтите си. Нашата гимназия ни даде увереността, че няма нито едно предизвикателство, което да не може да бъде преодоляно. Възпитаници на математическата гимназия работят по целия свят. Защото математическата гимназия ни научи да учим - как да търсим информация, как да се самообразоваме, как да вървим напред. Наученото днес утре е старо. За да успяваш, трябва да продължаваш да учиш постоянно. Най-важният урок на математическата гимназия е, че всичко е възможно. С труд и с постоянство желаното ще се случи. На вас - сегашните ученици на математическата гимназия, желая винаги да преследвате мечтите си. А на сегашните учители в математическата гимназия - вярвайте в своите ученици", пожела в края на срещата Огнян Кабранов.


Срещата е от поредицата "Да съберем семейството", която ППМГ "Екзарх Антим I" организира по повод 50-годишнината на природо-математическата гимназия. В училището очакват от своите възпитаници идеи, спомени и снимки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56