Даяна Йорданова е на 25 години и е родена във Видин. Завършила е средното си образование в Природоматематическата гимназия и още в ученическите си години започва да се занимава с гримьорство. Докато е студентка в София добавя още козметични процедури в портфолиото си. Така 9 години е в този занаят. Междувременно следва право, след това и медицинска козметика, но не завършва и двете. Самата тя признава, че ѝ е трудно да открие коя е Дая, защото също я търси от дълго време. Постоянно се захваща с нови неща:
"Тук е момента на всестранно развитата личност. Тази разнопосочност идва от страстта и ентусиазма, любовта, с които правя каквото и да било. Стига нещо много да ми харесва, няма сила, която просто да ме спре да го направя както трябва".
Мечтата на Дая е да открие това, което я вдъхновява до самия край. След 7 години в София се завръща във Видин - уж за няколко дни, но вече 4 месеца не се е връщала в столицата. Тук във Видин открива новата си страст - сладкарството. Започва да прави бутикови мини тортички в красиви елегантни кутии. Нарича това, което прави "Душичка". Името "Душичка" избира, защото всичко, което е правила, прави и ще прави, иска да идва от душата - "Моята душа си представи, нарисува и извая цялата тази идея, затова я кръстих на нея", допълва Даяна:
"Видях тези интересни сладкишчета в тези много странни форми в една изключително грозна кутия, панделката беше ужасна. Те нямаха сатенена панделка. И аз си казах: Какво е това престъпление?!?! Набелязах си ги и реших, че някой ден ще си поръчам. Поръчах си от едно място, от второ, от трето място и се изчерпаха - в България има точно толкова, много са редки. И се оказа, че никъде не са вкусни, не можах да намеря кой да ги изяде. Само са красиви, в грозна опаковка - каква пропиляна възможност, си казах тогава. И си ги представих със сатенена панделка. Аз съм любител на сатенени панделки. Естетиката е моята най-голяма страст, но към нея когато е нещо толкова красиво си представям, че то трябва да е перфектно във всеки един аспект."
Нестандартните тортички, които приготвя Дая, освен красиви и стилно опаковани, са наистина и много вкусни.
"Няма да се хваля, но всички хора казват, че са вкусни."
Страстта и да прави сладкиши идва още преди 5 години, когато за 20-годишния си юбилей и този на нейния приятел, приготвя първата си торта.
"Реших, че трябва да се изявя и да направя нещо много готино и направих първата си торта със захарен фондан. Изглеждаше доста добре, някои хора не вярваха, че аз съм я направила - 90% от хората не вярваха, че аз съм я направила. Когато пробваха и се оказа вкусна, тотално не ми вярваха че аз съм я направила".
В графата "любимото нещо", което някога Дая е правила, слага червената мини тортичка с йогурт шоколад, пълнеж медено кексче и натурален шоколад.
"В нея съм съчетала най-любимите си неща и съм сложила и солена нотка, обожавам сладко-соленото. Добавила съм към кексовото тесто и сол. Но не щипка сол".
Дая се вдъхновява от абсолютно всичко и комуникацията с различните хора в социалните мрежи ѝ помага много, за да разбира за различните вкусове на другите. За момента обаче още не е събрала смелост да приготвя нашумелите "веган тортички".
"Много хора ме питат, но аз самата не се чувствам все още достатъчно готова да я предприема тази крачка."
Тя се занимава с всичко сама и споделя, че е много изненадана от факта, че много видинчани, дори и непознати, ѝ предлагат помощта си.
Любимият десерт на Дая е чийзкейк - заради комбинацията сладко-солено, която тя обожава.
"Направих прекрасна чийзкейк-тортичка, най-хубавата, която съм правила. Но няма стабилност. Чийзкейка се прави с нетрайни сладкарски продукти и просто концепцията не го позволява. Някой ден, когато "Душичка" стане достатъчно голяма и си имаме сладкарница на място си го пожелавам, да може да опитат всички чийзкейк-тортичката. Влюбена съм в нея, заслужава си!"
Може да намерите Дая и да опитате нейните сладки тортички на площад "Бдинци" този уикенд.
Ако сте любопитни да разгледате още от вкусотиите, които Дая приготвя, посетете страничката ѝ във Фейсбук или в Инстаграм.
Цялото интервю може да чуете в прикачения звук*
Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..
Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..
От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..
В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин. От дете има интерес към много неща - пеене:..
Село Ослен Криводол се подготвя за третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..
За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. "Започваме с огромна увереност и благодарност за..
Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана. Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..