Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След забраната ТИР-ове да преминават през град Видин шофьор не може да стигне до мястото на местодомуването на камиона му

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

След забраната ТИР-ове да влизат и преминават през град Видин единствения шанс за шофьор на ТИР от Видин да стигне до паркинга, където е мястото на местодомуване на камиона му е само през околовръстното шосе на Видин - за това сигнализира видинчанинът Михаил Георгиев. По думите му там почти винаги има трафик и задръстване от колона от ТИР-ве, които чакат, за да преминат през Дунав Мост 2. Преди забраната се е случвало, като има колона да мине през града, за да стигне до паркинга и да остави ТИР-а там, когато не е имало колона е минавал през околовръстния път на Видин. Нашият слушател смята, че в момента попада в абсурдна ситуация и е почти невъзможно да стигне до паркинга, за да паркира ТИР-а, където е мястото на местодомуването му, без да наруши закона. Единия вариант е да чака в колоната на околовръстния път на Видин часове наред (като тогава ще наруши времето за път и почивка на камиона), а другата опция е да наруши закона за движение по пътищата, разказа за Радио Видин Михаил Георгиев:

"Примерно аз тръгвам от София с натоварен камион - от София до Видин, при положение, че се друсаме там по тази стара Витиня, не ни пускат по магистралата вече да караме - до Видин се стига за около 4 часа и 10, 4 часа и 15 минути. На 4 часа и половина този камион трябва да е спрял за почивка. Ако съм тръгнал сутринта от Видин аз имам един път каране до София 4 часа и половина и втория път до Видин 4 часа и половина, след което този камион трябва да спре за една почивка, да кажем или от 9 часа, или от 24 часа, или от 45 часа. В момента аз, когато се прибирам към Видин, ако не мога този камион да го спра на мястото, което се води като местодомуване, в моя случай "Сомат", с тях имам договор и си плащам месечен наем, аз трябва да се наредя на опашката, която от 3 седмици не е мърдала от "Сънито" и да чакам тази опашка да се изтегли, докато стигна до отбивката за Покрайна, за да може да вляза без да правя нарушение. Другия вариант, който имам е да тръгна да изпреварвам опашката. От "Сънито" до там, където стават две платна в посока са около 3 километра и половина - това значи да мина 3 километра и половина без да имам никаква видимост отсреща, защото де факто там са само две платна - едното в едната посока, другото в другата. В момента, когато дойде лека кола или камион не можем да се разминем, защото камионите от дясната страна са спрели плътно един до друг. И какъв ми е варианта - варианта е да мина от околовръстното да се отклоня на отбивката, която е след "Съни ойл", която излиза на "Куклите", да завъртя на кръговото на "Куклите" и по булеварда да стигна до паркинга. Аз много добре знам, че се злоупотребява по този начин, защото има колеги, които по този начин изпреварват опашката. То де факто околовръстното не може да се ползва. Представи си - ти тръгваш от "Химията" посока Покрайна и трябва да изпреварваш 3 километра и 800 метра опашка плътно спрели един зад друг камиони, без да има никаква дистанция между тях. И в момента, в който дойде камион, тежкотоварен, отсреща срещу теб - ти де факто си в неговото платно... Аз не може да дойда от София и да седя и да бутам онази опашка, да чакам докато стигна до отбивката за паркинга, за да вляза. Два варианта имам - или изпреварвам опашката, като пак съм в нарушение, защото не можем да предприемаме изпреварване на 3 километра, при положение, че няма видимост. Другия вариант е да наруша знака "8 тона" и да мина през града".


В тази връзка отправихме следните въпроси към Община Видин:
1. Запозната ли е Община Видин със съществуващия проблем? И ако да - какво прави по въпроса?
2. Има ли възможност на видинските шофьори на ТИР-ове да им се издаде разрешително, с което да могат да преминават през града, за да могат да стигнат до паркинга, да оставят камиона и да се приберат вкъщи?
3. Има ли възможност да се обособи лента или някакво пространство на околовръстното шосе през което ТИР-овете за паркинг да преминават без да карат в насрещното и да създават предпоставки за ПТП?
От Община Видин са придвижили въпросите към експерт отговарящ за ресора и в момента се извършва проверка как може да бъде решен казуса. Очакваме официалния отговор на Общината и продължаваме да следим случая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48