Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията у нас и в чужбина- говорят потребителите

Снимка: БГНЕС

Официалната статистика сочи, че инфлацията днес в България е скочила до 12 % и всеки разбира това по джоба си. Покупателната ни способност през последните месеци рязко намаля, а справка показва, че само през октомври 2008 инфлацията е била по-голяма в сравнение с тази днес.

Цената на хляба например се е повишила с 18 % за година, млякото - с 13 %, зеленчуците - 24 %, хранителните продукти приблизително с 14 %. Около 23,5% е ръстът на цените пък в сравнените с миналия Великден, по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Агнешкото месо поскъпва с около 23,2%, а при яйцата увеличението е около 35%, в сравнение с миналата година. Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили значително. Официално промяна има в цените на над 800 стоки и услуги.

Сред тях е и цената на бензина, която се твърди, че е най-ниската от страните в ЕС. Дори да е така, еднаква ли е покупателната ни способност с тази в другите страни и защо синдикатите искат въвеждането на Индекс на покупателната способност.

Проверяваме ситуацията в няколко страни от ЕС, сред които и Румъния, с която бяхме приети едновременно в общността и където от началото на годината горивата и електроенергията поскъпнаха.  

Минималната работна заплата в Румъния е 2550 леи или 515,21 евро, обясни Генади Вельов, който провери цените на основни стоки и услуги в един от големите румънски градове- Крайова, дни преди Великден.

"За да влезеш в Румъния ти трябва винетка за лекия автомобил. Това беше първото нещо, което си закупих... Цената на винетката е около 6-7 лева. Толкова струва винетката в Румъния, която е седмична. За сравнение, в България винетките са доста по скъпи- минималната винетка, мисля че е уикенд винетката, която е около 20 лева... В момента минималната работна заплата в Румъния е малко над 500 евро, а влязохме успоредно в ЕС, дори в един момент ги изпреварвахме... В Крайова обядвахме в ресторант в търговски център и мога да сравня с цените в България, защото там ядох това, което ям и в България. Там е доста по-евтино. Ако трябва да съм точен, трима човека се наядохме за около 20 лева без да се лишаваме... Бензинът там е с малка разлика над нашите цени. Разбира се, стойностите са динамични- на някои места е по-евтино, на други пък по-скъпо. Зависи от мястото на самата бензиностанция, но над 3 лева са горивата там. И в България е така в момента. Тяхната работна заплата обаче е по-висока, така че спрямо доходите, цените едва ли се усещат така, както е у нас... Цените на храните не се различават особено от българските. Това, което видях в големите супермаркети е, че цените са съпоставими с българските... Докато пътувах ми направи впечатление, че почти всяка къща е с направен покрив, което означава, че някой го поддържа. Нямаше изоставени къщи, нямаше обрасли дворове. И там има малки населени места, но не са така обезлюдени като при нас."

Италианците са изправени пред опасността да прекарат едно дълго и горещо лято, след като правителството реши почти да изключи климатиците в обществените сгради, за да пести енергия и да намали зависимостта си от руския газ, предаде Ройтерс.

При нас имаше и голям проблем с горивата, обясни Мария Стефанова от Скафати, град в Южна Италия. Хранителните стоки там също са повишили цените си:

"В Италия олиото е 1.70 евро литъра, като преди това беше 1.20 -1.25, което беше нормалната, поносимата цена. Преди пандемията беше 99 цента, до 1 евро. При 1.10 започнахме всички да подскачаме, че е много скъпо. Другите храни също повишиха цената си. Основната храна на италианеца- пастата, вдигна цената си, защото брашното поскъпна. Хлябът също се вдигна доста. Значи той беше 2.50 за кг, в момента е 3 евро на кг... Газът също вдигна цената си. Последната бутилка, която купихме беше 25 евро, сега е 30. Значи като дойдат сметките със сигурност ще се гледаме смутени, ама няма как..."

В Испания от месеци сме изправени пред силно ускоряване на инфлацията в резултат на напрежението на пазарите от възстановяването на икономиката след COVID-19. Инфлацията засяга най-вече цените на електроенергията. Сега това положение се утежнява и от войната в Украйна и санкциите срещу Русия, довели до скок на цените на газа, петрола, някои суровини и хранителни продукти, обясни Стоянка Колева от Барселона. В страната бе потвърдена рекордна инфлация от 9.8% за март 2022 година- най-високото равнище от 37 години насам.

"Увеличението на цените на горивата и бензина е доста чувствително, но някак е спокойна обстановката. Чувам как в България хората се оплакват, че цените са поскъпнали двойно и нагоре. Тук не е така. По-спокойни са нещата, някак по-плавно става поскъпването, не е така рязко, не е така голямо увеличението, за да предизвика у хората голямо притеснение. Но наистина има увеличение, отразява се абсолютно на всичко. Започна се най-напред от цените на олиото, но нито е имало липса, нито кой знае колко е това увеличение. Даже ми се струва, че има някои стоки, които в България са много по-скъпи, отколкото тук... Все пак има притеснение сред хората, има стрес, тъй като заплатите не са големи. Испания се знае, че не е най-социалната държава... Специално за бензина, цената, която е определена в момента от държавата, при зареждане на бензиностанцията за всеки литър трябва да се намали с 20 евроцента. Това е помощта от държавата, която се дава за потребителите..."

Инфлацията в Германия достигна рекордните 7,3 процента - нещо невиждано в последните 40 години, пише Дойче веле. Основен фактор са цените на горивата, но и цените на храните, които растат с всеки изминал ден, обясни Мариана Миткова от Франкурт:

"Цените на горивата тук започнаха постепенно да се увеличават, първоначално с по 10 цента, нормалното беше някъде от 1.50-1.60 евро за литър бензин, като постепенно стигна до 2.30 преди около две седмици и после започна да намалява. Към днешна дата варира. Тази сутри на бензиностанцията във Франкфурт беше 2.17, а на връщане беше 1.96. Разбира се цените зависят не само от това дали зареждаш сутрин или вечер, ами и от коя бензиностанция купуваш бензина. Сутрин цената обикновено е по-висока, а вечер спада. Разликата между бензина и дизела е малка, плюс- минус 10 цента... Цените на основните хранителни стоки също поскъпнаха. След започването на войната в Украйна изчезна брашното и олиото.  Преди да изчезнат обаче, те също повишиха цената си. За миналата година нормалното брашно беше 39 цента за кг. След това постепенно се покачи на 45 цента и след това аз започнах да губя връзката, защото не купувам брашно често. Другите хранителни продукти обаче, като месата и хляба, вдигнаха цената си. Всичко обаче стана постепенно, не е имало скок в цените... Преди 1 седмица правителството взе решение, заради увеличението на цените на горивата, цената на месечната карта за целия градски транспорт да бъде 9 евро. Иначе месечната карта е от порядъка на почти 90 евро. Така се компенсира поскъпването на горивата за градския транспорт... Взето е също решение за еднократна помощ, както когато започна пандемията ни дадоха еднократна помощ от 600 евро, сега решението е за еднократна помощ от 300 евро. До края на юни трябва да покрие всички служители и работници. Т.е, те да са получили тези пари по сметките си... Сега говорят, че ще се вдигне и минималната тарифна ставка от 8.50 евро на 12.50 евро, доколкото знам..."  

Ha тepитopиятa нa Eвpoпeйcĸия cъюз мeceчни минимaлни зaплaти пoд 1 000 eвpo пoлyчaвaт гpaждaнитe нa 13 cтpaни, a нaд 1 500 eвpo в шecт дъpжaви. Toвa пoĸaзвaт дaннитe eвpoпeйcĸaтa cтaтиcтичecĸa cлyжбa Еurоѕtаt зa янyapи 2022.

Cpeд 13-тe дъpжaви дъpжaви члeнĸи c нaй-ниcĸи минимaлни зaплaти пoпaдa и Бългapия -332 eвpo. Cтpaнaтa ни e c нaй-ниcĸa минимaлнa зaплaтa в цeлия cъюз. Cpeд тяx също ca Лaтвия cъc cpeднa минимaлнa зaплaтa oт 500 eвpo, Pyмъния -515 eвpo, Унгapия -542 eвpo, Xъpвaтия -624 eвpo, Cлoвaĸия 646 eвpo, Чexия 652 eвpo, Πoлшa 655 eвpo, Гъpция -774 eвpo, Maлтa 792 eвpo и Πopтyгaлия- 823 eвpo.

B двe cтpaни члeнĸи зaплaтитe ca мaлĸo нaд 1 000 eвpo. Toвa ca Cлoвeния cъc cpeднa минимaлнa зaплaтa oт 1074 eвpo и Иcпaния- 1126 eвpo.

B ocтaнaлитe шecт дъpжaви в Eвpoпeйcĸия cъюз минимaлнитe зaплaти ca нaд 1500 eвpo нa мeceц. Bъв Фpaнция минимaлнaтa зaплaтa e 1603 eвpo, в Гepмaния -1621 eвpo , в Бeлгия -1658 eвpo, в Xoлaндия -1725 eвpo, в Иpлaндия- 1775 eвpo и в Люĸceмбypг -2257 eвpo.

От 1 aпpил минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa в България стана 710 лeвa. Ho дopи и c тeзи пpoмeни, ние отново ocтaнахме дъpжaвaта c нaй-ниcĸa минимaлнa зaплaтa нa тepитopиятa нa Eвpoпeйcĸия cъюз.

Подробности по темата и целите интервюта- в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59