Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Цухлев и Никола Пушкаров - двама учители на видинската гимназия с голям принос за Видин

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

И този понеделник в рубриката "Памет нашенска" продължаваме съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин. От гимназията по повод тяхната 140-та годишнина организират серия от събития. Едно от събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината е представяне на някои от възпитаниците на видинската гимназия, както и учителите на видинската гимназия от миналото до нашата съвременност. Това са хора на науката, хора свързани с медицината, с културата, със спорта. Ученици от гимназията подготвят и представят техните биографии. 

Този понеделник ще се спрем на двама известни учители на гимназията с особен принос за град Видин. Историкът Димитър Цухлев е написал първата история на Видин, а считания за първият български почвоизследовател Никола Пушкаров е разработил проект за водоснабдяване на града.

Един от най-просветените учители на видинската гимназия е Димитър Цухлев, разказа за Радио Видин Николай Ангелов:

"Димитър Цухлев e може би най-проветеният учител на Видинската гимназия. Той е роден в Лясковец и завършва Духовната семинария в родния си град, след което заминава да учи в Русия, Санктпетербургската духовна академия. Учителства из страната и през 1900 г. се спира във Видин, където е учител в мъжката гимназия и училищен инспектор. Преместен е в Разград, но година по-късно пак се връща в нашия град, където остава до смъртта си. Цухлев пише първата и най-достоверна книга, която разглежда разпространението на християнството на територията на България. През 1910 година той предава ръкописа на Светия синод с молба да бъде публикуван. Първият том е издаден през следващата година, но вторият е изгубен. Друга важна негова заслуга е написването на първата история на Видин, а именно книгата "История на града Видин и неговата област", в която се събират сведения от малкото изследвания през вековете за видинския край. Книгата е издадена посмъртно".


Никола Пушкаров е учен и революционер. Първият български почвоизследовател и родоначалник на почвознанието в България. Той е известен и със своята революционна дейност, свързана с борбите за освобождение на Македония. Бил е учител във видинската гимназия за 4 години в началото на миналия век, разказа за Радио Видин десетокласничката Александра Петкова:


"Никола Пушкаров е роден през 1874 година в Пирдоп, следва естествени науки в Софийския университет. След като завършва висшето си образование с отличен успех, е поканен да заеме чиновническа длъжност в Министерството на народната просвета. Той категорично отказва и изявява желание да се върне като преподавател в прогимназиалното училище в родния си град – Пирдоп. Тук той развива богата педагогическа, културно-просветна и обществена дейност, с която спечелва сърцата и признателността на съгражданите си. Като учител в Пирдоп, а по-късно и в други градове в страната, той си създава авторитет на прекрасен педагог. Организира екскурзии за запознаване на учениците си с красотата на родната природа. В Пирдоп Пушкаров допринася за засилването на прогресивната дейност на учителското дружество, което го избира за председател. Възобновява читалището, където организира редовни сказки с научен характер. Въодушевен от героичната борба на българския народ в Македония срещу турското робство, Пушкаров се посвещава на освободителното дело. При лична среща с легендарния Гоце Делчев изразява желанието си да се включи в борбата за свобода на поробения български народ в Македония. След като получава насърчение от него, през есента на 1902 г. той пристига в Скопие и започва работа като учител по естествена история. Там редактира вестник "Освобождение". Бързо се издига на ръководно място в борбата за освобождение и става председател на Скопския революционен комитет... Пушкаров участва в Илинденското въстание като войвода, ръководител на чета. След поражението на въстанието той се завръща в София, където дълго време укрива Яне Сандански в дома си. През 1903 г. се отдава отново на учителска и обществена работа вече в гр. Видин, където започва работа като преподавател във Видинската гимназия. По това време Видин страда от голяма суша. Пушкаров провежда хидроложки изследвания и разработва проект за водоснабдяване на града от подпочвените води. Общинският съвет обаче се отнася с недоверие към проекта и кани скъпо платен професор от Виена, който след извършените изследвания отново потвърждава мнението на Пушкаров и така градът започва да се водоснабдява по проекта на учителя революционер".


През 1907 г. Пушкаров се мести в София, където развива своята публицистична дейност, свързана с научните му интереси. В сп. "Естествознание" публикува статия, озаглавена "Образуване на почвата". Това е първата статия в българската специализирана литература, която разглежда научно въпросите за почвата, продължава разказа си за Пушкаров Александра Петкова:


"През 1911 г. по предложение на Пушкаров се създава Почвен отдел към Министерството на земеделието, на който той става началник. До 1914 г. ученият провежда редица проучвания и пише обстойни научни трудове. Същата година е изпратен в Германия със задачата да специализира почвознание. През 1919 г., след като се завръща в България, е назначен за директор на Земеделската опитна станция, която по-късно по негово предложение бива прекръстена на институт, а секциите са превърнати в отдели. С неуморен ентусиазъм Никола Пушкаров си поставя за цел да проведе цялостно изучаване на почвите в страната. Години наред той кръстосва сам и със собствени средства равнините и планините на родината, изучавайки свойствата и закономерностите на почвите. Плод на този труд е създадената от него през 1931 г. първа подробна почвена карта на страната, която представлява крупно научно постижение. Той печата картата със собствени средства, придобити чрез заем от Ючбунарската популярна банка, който изплаща до края на живота си. Умира на 18 ноември 1943 г.".


Приносът на Никола Пушкаров за българската наука обаче не е забравен. За делото и личността на големия учен свидетелстват създаденият от него Институт по почвознание, който по-късно е обединен с Почвения институт на БАН. Този институт и днес носи името на основоположника на българското почвознание Никола Пушкаров. А родната му къща в гр. Пирдоп е превърната в къща-музей и е отворена за всички, които желаят да видят експонати от живота и дейността на Никола Пушкаров, завършва разказът си за Никола Пушкаров десетокласничката Александра Петкова.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47