Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андреас Фат ще преплува реката

Замърсяването на Дунав изследва немски професор

5
Снимка: www.cleandanube.org

Германски професор по химия предприема преплуване на Дунав. Целта е привличане на вниманието към замърсяването на реката с микрочастици от пластмаса. Ученият е придружаван от подвижна лаборатория на Асоциацията за защита на дивата природа (AWP), с която ще събират проби от реката на всеки 100 километра, за да покажат доколко и от какво се замърсява Дунав. Предвидени са и различни дейности през целия маршрут, сред които почистване на брега, информационни прояви и изложби. Ще бъдат изнасяни лекции пред младежите от дунавските страни по маршрута, екипът ще заснеме документален филм за експедицията.

Андреас Фат преподава химия в Университета по приложни науки в германския град Фуртванген. Има публикувани статии по темата. През 2014 година преплува за 25 дни река Рейн. През 2017 година прави същото и с река Тенеси в САЩ. Преди 2 години Марио Кюмел, който работи в Асоциацията за защита на дивата природа, попада на статия на професора и се свързва с представител на университета. Срещат се и веднага се раждат много идеи в подкрепа на инициативата на професора. Тогава се заражда идеята за "Cleandanube", обясни Марио Кюмел, ръководител на проекта.

"Андреас Фат е страстен плувец. Мисля, че преди около 2 години той спомена в статия, че може да си представи да преплува и Дунав. Моята майка ми каза за това, защото съм работил на Дунав преди. Работя за неправителствена организация от Фрайбург в близост до Черната гора (на немски Шварцвалд), наблизо до източника на Дунав. Вече имахме някои проекти за защита на река Дунав и познаваме много организации, така че тя ми каза за него. Тогава си казах, ок има идея за още един прект за Дунав и писах имейл на университета. Те ми се обадиха, срещнахме се и моментално развихме много идеи. Тогава започна проекта. Става дума за основна защита в крайна сметка. Той ще плува, така че плуването му привлича много внимание в медиите, както и вниманието на хората по поречието на Дунав. Ние го следим с различни части от проекта. Например, имаме образователна част - правим семинари за младите, за да ги запознаем с природата на водния свят. Да им обясним защо реката е замърсена и колко важна е тя, как пластмасата попада в реката, как тя става на миркопластмаса, защо е опасна, разбира се, идеи за това, какво можем да направим срещу нея. Втората част разбира се е за анализиране на реката, така че на около всеки 100 километра правим тестове за да видим има ли микропастмаси вътре и колко, но също и други замърсявания от градове, болници, селско стопанство, индустрия, така че наистина искаме да видим как това се развива, докато пътуваме. Третата част е, че снимаме документален филм, така че имаме оператор на борда през цялото време. След проекта ще публикуваме филма и искаме да го покажем на колкото се може повече хора. В последната част от нашата кампания имаме много партньори, който да привлекат вниманието и да предадат нашето послание, за да достигне до колкото се може повече хора. Също така имаме и много събития, така че преминаваме между 40 и 60 километра на ден и в различни градове имаме по-малки и по-големи събития, за да създадем партньори, местни партньори."

Радио Видин: Това ли е най- голямата заплаха за Дунав, замърсяването от пластмаса?

"Не бих казал, че е най- голямата заплаха за Дунав, защото повечето от пластмасата отива в Черно море. 4 тона пластмаса се измива в Черно море всеки ден от Дунав, само от него. И проблема с микропластмасата, е че тя става все по- малка и по- малка, и в момента в който стане малка, тя плава завинаги, така че нямаме начин, по който да я изкараме от океаните. Например, сега откриха микропластмаса в човешка кръв. Това е голяма заплаха за всички - за природата и за хората. Казват, че всеки от нас изяжда по 5 грама пластмаса на седмица. Това е една кредитна карта например, така че е доста опасно. Разбира се има и други замърсители, които ще открием и са много опасни. От болниците например, от лекарствата. Антибиотиците са голям проблем и т.н."

Радио Видин: Какво бихте посъветвали хората от България, които слушат?

"Пазете природата чиста. Пластмасовия отпадък е голям проблем и където и да го изхвърлите ще се озове в реката. Вятъра и дъжда го откарва там и става все по-малък и по-малък докато не стане микропластмаса и плава завинаги. Ако си помислите за цифрата от 15 000 килограма пластмаса, която се измива в океаните на нашата планета всяка минута - това е просто лудост. Използвайте коли по- малко, защото гумите са най- големият източник на микропластмаси генерално. Не използвайте пластмаса, не купувайте пластмаса. Ако купите пластмаса, рециклирайте я и събирайте пластмаса, ако я видите в природата."

Някои страни по река Дунав нямат нито ефективни системи за рециклиране на бутилки, нито стабилни стратегии за предотвратяване на отпадъците. Пластмасови бутилки, найлонови торбички и микропластмаси се намират по бреговете и на дъното на речното корито. Микропластмасата е особено тревожна. Подобно на много сериозни видове замърсяване, застрашаващи Дунав, микропластмасата не се вижда с просто око.

GPS следи къде се намира професор Фат в момента и това може да бъде проверено от сайта на инициативата "Cleandanube". Очаква се той да мине покрай Видин около 1 юни, а крайната му цел е Черно море.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23