Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 април 2022 година

Снимка: Любо Андреев, Архив

След двугодишно прекъсване Фестивалът на чипровския килим се открива отново. Уникално местно светло пиво, баница с точени кори, пълнени чушки с боб, са само част от съпътстващите атракции, започващи от днес.


До две години Монтана може да стане първият областен град в страната с изцяло сменена водопроводна мрежа.


Омбудсманът Диана Ковачева настоя в препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров цените на ВиК услугите да не се променят. Проф. Ковачева е срещу обявените намерения на ВиК операторите за драстичното им увеличение през регулаторен период 2022 г. – 2026 г.


Проблемите и нуждите на земеделските производители от Област Видин са обсъдили днес производители от региона и областният управител на Видин, съобщиха от пресцентъра на областната управа.


Система за видеонаблюдение ще гарантира обществения ред и спокойствието на гражданите в Кула. Тази година стартира изграждането на система за видеонаблюдение.


Областният управител на област Видин Любен Иванов започва провеждането на изнесени приемни в община Кула, по време на които жителите на населените места от общината ще могат да поставят своите въпроси и проблеми. 


От днес до 9-ти май ще бъдат осигурени допълнителни места във влаковете, движещи се по основните направления в страната, съобщават от БДЖ. Ще бъдат допускани не повече от 20 правостоящи пътници във вагон, съобразно изискванията за безопасност.


Eкипи на "Български пощи" са работили и през празничните дни за изграждане на система, позволяваща реализиране на разширен комплекс от мерки за киберсигурност и поетапно възстановяване на дейности и услуги, съобщават от пощенския оператор. 


Тази сутрин екип на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Монтана е съобщил в полицията във Враца, че са установили двама мъже с уловена риба с мрежи


Един тон риба от вида шаран, бял и черен амур, пуснаха в язовир "Огоста" край Монтана. 6000 лева са отделени от сдружения на риболовци- от продадени риболовни билети.


В българския Северозапад са установени 29 нови случая на коронавирус - 13 са новорегистрираните в област Мотана, по 8 са в областите Враца и Видин.


Годишно отчетно събрание на НЧ "Просвета 1925" се проведе в гр. Мездра, информират от Община Мездра. На форума присъстваха 78 от общо 150 действителни членове на читалището.


Иновативни уроци се проведоха в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово. Те са част от работата му по Национална програма "Иновации в действие", чиято цел е да се обменят нови учебни практики.


Ден на приобщаването проведоха в новоселското училище. Трима педагози от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село участваха в курс "Приобщаващо образование“ в Прага, Чехия. 


Заместник кметът на Мездра Нели Минева се включи в Маратон на четенето. Тя прочете няколко приказки от поредицата на "Езоп" на децата от втора група "Мечо Пух" при Детска градина  "Детелина" и подари на децата книжки с приказки. 


Бал на народните носии организира Фолклорна студия "Северняци" тази вечер във Видин. Събитието ще се проведе за пети път, след прекъсването заради коронавируса през последните две години


Първият и единствен Фестивал на сапуна ще се проведе утре /30.04./ в мездренското село Царевец. Същинското варене на сапуна и процеса на отделянето и оформянето му ще започне в 12:30 часа. 


Сръбският цигулар Роберт Лакатош гостува днес на Симфониета-Враца в концерта "Майстори на цигулката", който започва от 19:00 часа в Градската концертна зала. Програмата на концерта е свързана с актуалните политически събития.

Първата любителска група за съвременен танц в България ще се събере за първо съботно занимание  в село Горна Бела речка, община Вършец. Групата е основана на принципа, че свободата на движение е начин на живот и за малки, и за големи.


За втора поредна година книги на български автори ще намират сами своите читатели в паркове и градини в девет града в България, сред които и Видин. Това ще се случи по време на Национална кампания "Зелено четене" под мотото "Книгите сами ни намират" от 1 май до 29 май.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56