Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Идиотът в мен" - запознай се с останалите, които живеят в теб

Снимка: Радио Видин

Във време, в което имаме все повече поводи за тревоги и поводи за безсъние, може би е време да сменим гледната точка и да погледнем към себе си. И не просто към себе си, а към идиота в себе си. Повечето от нас имат поне един такъв. Останалите не си признават.


Ако вярваме на неизвестните гении на социалните мрежи, трудно се живее, когато в теб съжителстват истерик, флегматик, алкохолик, злодей и някакъв неизвестен тъпак, който непрекъснато повтаря "Веднъж се живее!". Всички тези образи, плюс един идиот в добавка, сякаш живеят у един клошар – главният герой на романа "Идиотът в мен" на Радослав Младенов.


Гого Клатев е един добронамерен клошар по професия и по душа, защото да си клошар всъщност не е толкова зле. Животът му на бездомник обаче отива по дяволите заради един нацепен кокоши кокал и нещата бързо излизат от контрол, втурвайки се в безумни обрати и ситуации, колкото пародийни, толкова и близки до реалността. Всъщност, ако се огледаме, не е ли пародията отдавна част от живота ни?...


Написан на ежедневния ни език, романът се чете бързо и лесно, чак пристрастяващо, защото безумните на пръв поглед образи в него, откровенията – някъде на ръба между депресивното и комичното – и не на последно място каскадьорското темпо на историята, която повлича и главният герой Гого Клатев, и читателя, са идеалното съчетание от условия за максимално удоволствие. Безобидният и странно интелигентен по леко налудничав начин Гого се задавя на улицата с един глупав кокал, и това преобръща живота му. Без да прави абсолютно никакво усилие, а донякъде и без да гори от желание, се оказва в болница, събужда се в трезора на важна партийна банка, арестуван е, освобождаван е, само за да го приберат отново в неподвластна на желанията му поредица от нелепи събития. А той иска просто да си бъде клошар! Само че съдбата има други планове за него и шантавата поредица от хора, с които го среща случайността. Например да го качи на върха на държавата и абсурда (то пък все едно има разлика между двете!), ако се налага – дори насила, но и преди това да го прекара през травматологията, моргата, ареста, една гумаджийница, банка, партийни неволи, редакция на вестник и свои и чужди неудачи.


"Идиотът в мен" е юбилеен роман на Радослав Младенов, с който той отбелязва, както сам казва, двайстата година от началото на творческата си лудост. В него с по приятелски груба ирония, пиперлив език и майсторско чувство за хумор се прави една подробна дисекция на родното общество и на абсурдността, която често пъти съпътства ежедневието ни, та дори сме спрели да я забелязваме като че ли, а идеята на автора е повече от семпла и на пръв поглед лесна за следване – "Осмей първо себе си, и чак тогава – останалия свят!" На втори поглед установяваш, че да се надсмееш над себе си май е много сложна задача, на която не всеки е способен, особено пък по такъв майсторски начин. Иска се особен вид душевност и талант, подобен на този на Гого Клатев, който не вярва, че някой се интересува от мисловните заключения на пропаднала личност като него.


Кой всъщност е Радослав Младенов? Роден през 1956 г. в София, той е автор на романи, разкази и пиеси, една от които – "Разкош от мизерия" години наред се играе на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Освен това обаче е и "човек от системата". Талантът си за писане открива, докато все още работи в МВР, само за да се превърне в един от най-добрите писатели криминалисти у нас. Сам казва, че има над тридесет години в контраразузнаването, но винаги мечтаел да пише. Започва с един разказ, в който за пръв път оживяват героите му Кънчо и Пантерата Стойнев, за да стигне до десет книги за двайсет години, а за обект на историите си използва хората и случките, с които го сблъсква работата му и собственият му опит. Целта му е да покаже, че в МВР работят и такива хора – талантливи, интелигентни, адекватни към ситуацията, с чувство за хумор и (само)ирония. Част от заглавията му са "Готино е да си тъп", "Каръкът в мен", "Триумфът на лудите глави", "Власт, мераци и малка дупка от куршум", "Шаш и паника" и други.


Негови текстове могат да бъдат открити и под псевдонима Антъни Флеч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24