Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на птицевъдите- птичи грип, високи цени на фуражи и горива, и липса на лоби

Снимка: Светослав Цветанов


За птицевъдите се сещаме в два случая- по Великден, когато трябва да проверим ще поскъпнат ли яйцата или когато се появят огнища на птичи грип. Великден отмина, птичият грип обаче настъпва и към нас. В края на миналата седмица Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди четири огнища на Инфлуенца А (грип) по птиците в град Славяново, област Плевен. Засегнати са два животновъдни обекта за отглеждане на патици-мюлари,   един за отглеждане на кокошки-родители за бройлери и   друг за отглеждане на бройлери. 

Съвсем близо до Плевен е Мизия- там е най-големият птицевъден обект в Северозапада, с около 250 хиляди кокошки-носачки. Те също не са застраховани от разболяване. Птичият грип е бич за бранша, но в сектора има и други проблеми, които не са чужди на всички останали "въдства" у нас, казва Олег Прокопиев, изпълнителен директор на птицевъдния комбинат в Мизия: 

"Масово се фалира вече. Всички "въдства"- с големите животни ги колят, над 20 фирми от нашия отрасъл затвориха, имаме 2-3 големи огнища на птичи грип и доближават до нас... Положението е много тежко и ако няма помощ.... ОТ друга страна ние запазихме цените- яйцата не се качиха толкова много, както агнешкото, почти не се усети... Положението е много тревожно- щяха да изкупуват зърно, да дадат на производителите на някакви цени- нищо не се направи, отмина тихо, но така е- "съдбата на давещите се е в техните ръце". Всеки сам се справя, но- това е капитализъм. На Запад дават субсидии, намаляват ДДС-то, но вече сме свикнали..." 

Сред проблемите на производителите у нас е нежеланието им да се групират. Особено валидно е за малките производители, за тях ще е трудно в сегашната ситуация, казва Олег Прокопиев. Силни са сдруженията, които събират своите представители на кооперативен принцип, у нас обаче не се получава и според Прокопиев вероятно това се дължи на народопсихологията ни:

"Трудно се кооперираме, всеки се дели и гледа да да прекара другите. Това е, причината е такава... Опитахме се преди много години да направим една голяма кооперация, да се преработват заедно яйцата, обаче като се вдигнат цените, никой не иска да си продава яйцата по-ниско, като паднат- тогава почват да търсят помощ... С две думи- българска работа..."

Около 250 хиляди кокошки носачки се отглеждат в птицевъдния комбинат в Мизия. Финансовата помощ, която получават, е за надхуманно отношение, за изхранването им се използва собствен фураж, така се намаляват малко от непосилните разходи. Купуват соев и слънчогледов шрот, а цената им е скочила повече от 3 пъти. 

"Не всички ще оцелеят", смята Олег Прокопиев. 

В почти всички магазини от търговските вериги у нас могат да се намерят яйца, снесени от кокошките в птицевъдния комбинат в Мизия. Не малка част от яйцата се изнасят и за Германия- заради по-високите цени, но приоритет са българските потребители:

"Работим с веригите- повече от 20 години, естествено, че не можем да оставим пазара без яйца... Тук е сигурният пазар и трябва да си го пазим... "- коментира Олег Прокопиев. По думите му високите цени на фуражите и горивата при производствения процес, липсата на организация и желание за коопериране са в основата на част от проблемите, съпътстващи птицевъдния бранш. Не на последно място е и отношението на държавата:

сичко е политика, а когато политиците не мислят достатъчно за бранша, трябва сами да се спасяваме..." 

Чуйте звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45