Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Септемврийци - село с памет за миналото и надежда за бъдещето

Светлин Маринов, кмет: Когато хората са заедно, нещата са по-различни

14
Снимка: Радио Видин



Навръх Гергьовден, гостуваме в село Септемврийци. То е възникнало в древността в най-плодородната част на този край на Северозападна България, в Златията. Селото се намира в община Вълчедръм, област Монтана. Жителите в селото са 900 са,  като 95% от тях са роми, преобладава възрастното население. В селото има основно училище, в което учат местните деца, техният брой е 90. Има и детска градина, която се посещава от около 40 деца. Фактът, че има деца, които живеят и учат в Септемврийци, дава надежда, че селото няма да се изгуби от картата на България.

До 1974 година името на селото е Горна Гнойница. Наименованието му  се обяснява с това, че в Септемврийци и съседното Михайлово (навремето наричано Долна Гноеница) са се отглеждали много овце. Имената им дошли  от "угоявам", "гноя".

Селото се преименува на Септемврийци по-късно, след 1944 година,  в памет на разстреляните 72 мъже от селото.

В паметта на селото все още е жив споменът за страшното убийство, когато мъже - земеделци  от селото на възраст от 18 до 60 години, са били разстреляни без съд и присъда.

В памет на жертвите, хората от селото са издигнали голям паметник в центъра на селото и в местността "Черновръшки шумак". Днес паметникът в местността е възстановен от сегашния кмет Светлин Маринов, който е убеден, че историческата памет трябва да бъде съхранена и младите хора трябва да знаят и помнят  случилото се.


Светлин е кмет на село Септемврийци първи мандат, не е роден тук, зет е, но чувства селото като родно. Вече 30 години живее тук, живее с проблемите на хората и му се иска да направи нещо добро и хубаво за селото.  

Една от първите му инициативи е да се възстанови занемарения паметник край селото на убитите 72 мъже от селото през 1923 година :


"В тоя мандат поех доста инициативи като кмет... Името на Септемврийци е в памет на тези хора, има паметник на лобното място, едната ми инициатива беше да възстановя паметника, той беше доста занемарен, и беше приет като нещо лошо... Така че възстановихме паметника, със собствени средства и с помощта на общината... Хубавото е, че имаме училище..."

В селото има голяма и красива църква "Свети Николай", в която все още няма иконостас, това е втората важна задача, която си поставя кметът да свърши:

"Църквата е правена 50 години, тя е умален вид на храм-паметника "Александър Невски", хубава е църквата, аз се боря иконостас да направя, това е сериозна инициатива, която е свързана с пари, със спонсори. Тоя мандат успях един мост да направя... На 800 човека в село нямам нито един човек да работи по програма... Селото има бъдеще като село..."

Безработицата в село Септемврийци е голяма и това е основен проблем, допълва кметът Светлин Маринов:


"Проблемът е, че няма визия за нашия край,  бъдещето, какво ще се прави с тези села, в които остават само роми... Какво ще се прави с тези деца... Няма програми за тях, за обучение, аз се боря за деца да продължат да учат, деца, които имат потенциал, но нямат възможности... Най-притеснителното е, че няма визия за бъдещото, това е беден край ..
Някои от тях чакат на помощи, други чакат на кражби, трудно е да преживявате без пари и да поддържате тези деца... Проблемът на тази генерация е, че не е научена да работи, нямат трудови навици... Една от целите ми беше да спра развалянето на къщите... Сега започнаха да търсят къщи, ама вече няма, защото те ги развалиха заради гредите и тухлите..."


Такава ситуация обрисува кметът Светлин Маринов в село Септемврийци, разговорът ни продължава за битовата престъпност и какво може да направи кметът в случая :


 
"Това, че знам нещо, не значи нищо... Аз ходя по улиците като плашило... Въртя с колата по улиците и евентуално започват да се пазят, като видят, че кметът минава и се крият, като видя,  че бутат някоя къща, започвам да въртя и те спират да я бутат... В крайна сметка, ако кметът иска да направи нещо, може да се направи... Не са лоши момчетата, но това, че оставяте детето без образование, вие го обричате... Бъдещето на тази общност е в образователни програми и във финансово подпомагане докато учи."

Инфраструктурата е важна за всяко населено място,  смята кметът Светлин Маринов:

"Пари за пътища няма... При нас успяхме да насипем три улици благодарение на депутата от Монтана Димитър Аврамов. Той ми изпрати два багера и насипахме улиците... Необходимо е да се направят 1-2 улици, които са основните, както и една, която води към махалата... От общинския кмет нямам спънки.."


В село Септемврийци има лекарски кабинет, но няма лекар за постоянно. От съседното село идва фелдшер два пъти седмично и един път в седмицата идва лекар. Здравното осигуряване на населението е важно за местните хора, защото хората се нуждаят от здравни грижи, смята кметът :

 
" Трудно е с медицински лица да си осигурим... С лекарите също е голям проблем.  В община Бойчиновци например очакват да се върне местно момиче, което в момента учи медицина и общината ѝ поема част от издръжката... Когато станах кмет си купих малък багер, за да мога да чистя и да копая дупки... Целта ми е до края на мандата си да насипя две улици и да приключа с иконостаса в църквата. Доволен съм ,че възстанових  традицията да се ходи на 1 октомври в памет на убитите ни хора.."

В село Септемврийци културните и фолклорни традиции се съхраняват и развиват от Читалище "Съзнание -1915".  Секретарят на културната институция Галина Славейкова е удостоена със званието "Маестро"  от журито на фестивал "Евро фолк"  Велико Търново.


Днес хората, които живеят в в селото са най-вече в пенсионна възраст. Младите хора напускат селото, защото тук няма къде да работят. Основното желание на местните хора е да има работа и перспектива за живеещите  в селото.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05