Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовата стабилност в Еврозоната ще се влошава

Георги Вулджев: Няма реални аргументи за приемане на еврото

При предсрочни избори е възможно да се оформи евроскептична конфигурация

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV


Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. 

На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г.

Предстои планът за еврото да влезе за обсъждане в парламента. 

Има ли готовност България да въведе еврото от 2024 година? Какво ще се промени и какво ще поскъпне при въвеждането му у нас? "За" или "против" еврото като основна национална валута? Темата дискутирахме с Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб по икономика и политика и член на управителния борд на Българското либертарианско общество.

Радио ВИДИН:  Ще седнем на масата на големите с приемането на еврото - теза, която изказват доста икономисти. Това, струва ми се, в никакъв случай не означава, че ще се превърнем в Германия или Франция.

"Разбира се, че не ни превръща. Това като цяло е един от най-прехвалените аргументи. Като видим историята на еврозоната и други държави, които са сравними с България от гледна точка икономически мащаб - да вземем Гърция... да видим какво се случи с нея по време на дълговата криза: тя не извлече по-голяма политическа власт от това, че е в еврозоната. Важи обаче обратният аргумент -понеже тя беше в Еврозоната, когато дойде тази криза, когато изпадна в дългова криза, Гърция беше далеч по-зависими от големите играчи в ЕС, трябваше да се моли да я спасяват. Спомнете си, че в Гърция имаше референдум, новото правителство на СИРИЗА се допита до населението дали иска да приеме условията на Германия и Европейската комисия за отпускането на спасителен заем. Населението гласува "не", но правителството прие тези условия. Историята на Еврозоната показва, че влезеш ли в нея, имаш по-малко политическо влияние в рамките на ЕС, особено ако сравним Гърция с Унгария и Полша, които и до ден днешен извън зоната. Даже имат далеч повече политическо влияние, да не говорим за независимост, в рамките на ЕС".

Радио ВИДИН: Как ще се отрази смяната на валутата на живота на хората?

"Който и да питаш, няма да ти отговори как, защото няма да се отрази. От гледна точка на плюсове - нищо няма да се промени в живота на хората. Няма да станем по-богати като пряко последствие, нито бизнесите ще видят особено големи позитиви. Ние като сме на валутен борд, то няма какъв позитив да се извлече в тази връзка. Дори разходите за превалутиране са изключително ниски така или иначе, така че някакви дребни разходи ще се елиминират - това е изключително незначително в голямата картина. Нещо, което е проблемно, може да е риск в дългосрочен план - ще станем още по-зависими от политиката на ЕЦБ, а виждаме, че тази политика води до все по-големи нива на инфлация. Очевидно много експерти я критикуват все по-сериозно. Уви, тя не изглежда да осъзнава напълно грешките си на този етап, не е ясно дали тази неадекватна политика няма да доведе до още по-високи нива на инфлация в дългосрочен план. Други рискове са факта, че големи държави до ден днешен са в трудно финансово състояние, не изглежда, че ще се подобри скоро. Държавният дълг е огромен, а особено сега с тези нива на инфлация, когато ЕЦБ вдига лихвите - още повече намалява шансът. Ситуацията в Еврозоната от гледна точка финансова стабилност е много вероятно да се влоши в идните години. Особено в този момент да влизаме, дори отвъд всички всички останали дългосрочни съображения, ако влезем точно сега - всякакви финансови рискове са много по-изострени. Не е ясно кои държави в еврозоната няма да изпаднат в неплатежоспособност, това е възможен сценарии. В такава ситуация ние ще сме пряко изложени на всички тези рискове, т.е да плащаме за дълговете на такива държави".

Радио ВИДИН: Една популярна теза, подкрепяща еврото, твърди че ще станем по-привлекателни за европейските инвестиции.

"Не. Няма никаква причина да се мисли, че нещо такова ще се случи. Ние ако в момента с настоящата си интеграция в ЕС, с валутен борд и т.н, то и да приемем еврото - това няма как да е решаващият фактор. Основно си остава нашата вътрешна политика, тя е най-важната в това отношение".

Радио ВИДИН: Защо години наред темата за еврото се замита под масата от политическия елит? Знаем, че липсват широките дискусии, експертните дебати.

"Замита се темата, защото има страшно много корупция на високо ниво. Тук не говоря за българска вътрешна корупция, а за европейска технократска корупция. Всички български политици, които подкрепят присъединяването към еврозоната, се надяват да получат облаги от това, доста съществени при това от страна на европейските институции, а такива със сигурност са били обещани. Много често много европейски политици, които са направили много за европейската интеграция на своите държави, им биват обещани много добре платени след това постове в бюрокрацията на ЕС. Българските политици се блазнят от такива оферти. Със сигурност това е мотивиращ фактор. А се замита това нещо, налага се да се замита и да е толкова непрозрачно, защото ако човек се опита да проследи целия процес към присъединяването в зоната, ще види че няма никаква публична информация по темата. До ден днешен няма направен анализ от МФ и БНБ какви ще са последиците, няма и да бъде направен. Разяснителната кампания е да излизат на няколко месеца политици и да кажат, че ще е много хубаво, т.е да говорят пълни глупости. Тази цялата непрозрачност се дължи на факта, че няма реални аргументи за приемане на еврото. Реалните аргументи за присъединяването са, че някои хора ще могат да харчат повече пари, защото ЕЦБ ще субсидира техните политики, а по-нататък ще получат позиции като се пенсионират. Това е реалната мотивация за присъединяване към еврозоната. Иначе Възраждане призовават за референдум, но от ИТН откакто са във властта - аз не съм чул нищо от тях по темата".

Радио ВИДИН: Има ли шанс обаче еврото да не стане официалната ни валута от 2024 година?

"Има, при това много реален, особено и с влизането на Възраждане в парламента. Виждаме, че социологията показва, че популярността на тази партия расте. Не е сигурно, ако има предсрочни избори, как може да се пренаредят нещата. Тази партия на Стефан Янев е с неясна към момента позиция за еврото. Все още има шанс, а и знаем, че традиционно в БСП има крило, което е настроено против еврото. Напълно възможно е, ако има избори скоро, да се направи нова конфигурация, която да е евроскептична. Разбира се, това е в интерес на българските граждани като минимум да се отложи това присъединяване към еврозоната. Най-добре да се направи национално допитване по темата. Всички данни от социолози показват, че това решение няма демократичен мандат. По-голяма част от населението иска да има референдум, а над половината са против еврото".

Радио ВИДИН: Попадал съм на теза, че ние сме се отказали от националния си суверенитет през 1997 година, когато приемаме валутния борд.


"Това не е вярно. Ние винаги можем да променим валутния борд. Какво означава отказали сме се от националния си суверенитет? Валутният борд съществува с решение на НС. То от своя страна винаги може да реши да го промени. Няма такова нещо като "отказали сме се". Валутният борд ни дава гъвкавост и свобода в това отношение, защото ние имаме суверенитет във всеки един момент да променим към коя валута е факсиниран. Според мен трябва да го фиксираме към златото, така ще имаме много по-стабилна валута и по-ниски нива на инфлация. Ако решим, можем и да го махнем напълно. Това си остава прерогатив на българския парламент, но когато влезем в еврозоната - там няма процес за излизане, дори няма разписана процедура в европейските договори. Нашата валутна политика става зависима на 100 % от ЕЦБ. А сега с валутния борд основната отговорност остава в ръцете на нашата БНБ. Това са колосални разлики. Тези хора, които казват, че ние сме се отказали от суверенитета си, лъжат нагло, но не знам защо. Може би са глупави, може би не знаят какво да говорят, може и да е заради корупцията, но е ясно едно - че лъжат".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00