Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици управляваха Община Видин за ден

Снимка: Радио Видин



Какво е усещането да си в ръководството на една община- макар и за едни ден? Това разбраха ученици от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", които влязоха в ролите на кмет, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика и заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие към Община Видин. 

"Мениджър за един ден" се провежда за 20 път. Кметът Цветан Ценков прие младите хора в кабинета си в 10:00 ч., когато даде и старт на инициативата.

"Това са наши прекрасни деца от Професионална гимназия "Асен Златаров", която има много сериозни традиции и ръководството доста се грижи за тях, за тяхната професионална ориентация. Дай Боже и ние да сме полезни с нещо като институция. Аз ще им кажа всичко, което ме попитат, няма никакви тайни. "Мениджър за един" ден подсказва на вашето поколение, че управлението на един град, на една държава, на едно село, на един регион не е проста работа и е свързана с много главоболия. С много подписване, с много седене на една маса" - каза Ценков.

За Симона Петрова, която днес изпълнява функцията на заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие, това не е първото участие в "Мениджър за един ден".

"Участвала съм и преди и всяка година съм на различна позиция, за да мога да видя в каква сфера ме бива повече."

На кметския стол днес седна Светослав Каменов от 11 клас. Той сподели, че за него инициативата е не само интересна и полезна, но и много отговорна.

"Кметската позиция е една от най-важните в целия град и Общината."

В ролята на заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика бе Вивиан Петрова и сподели, че има интерес към развитие в социалната сфера и работата й харесва.

Още в началото на деня заместник-кметът Борислава Борисова заяви, че за децата това ще бъде един нормален работен ден, именно за да може по този начин те да се запознаят с естеството на работата.

"Денят няма да е по-различен от някой друг ден, просто ще бъде един нормален вторник и те заедно с нас ще видят проблемите на гражданите на Видин, на общината" - каза Борисова.

След края на работния ден децата не скриха вълненията си.

"Много съм доволна от това, което научих днес. В бъдеще, ако имам възможност, ще продължа в тази сфера. Много ми хареса... Чувството е наистина много интересно, трудно, изключително трудно, защото кметът в днешния ден се сблъска с много случаи на хора, които идват при него, в неговите приемни часове, за да искат помощ, съдействие. Зареден съм с позитивни емоции, интересни случки, нови възможности за мислене, удовлетворен и радостен, че бях на тази длъжност" - споделиха Симона и Светослав.

Инициативата мина под наслов "СИЛАТА НА ЕДИН ЕКИП", като акцентът бе не само върху силата на екипната работа, а и върху обмяната на богат разнороден опит, който всеки един от участниците добавя за постигането на общите цели. В края на работния си ден децата получиха сертификати за участие и добре свършена работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00