Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не просто обричаме българската икономика, а и се отказваме от независимостта си

Петър Петров, "Възраждане": Съдбоносните решения трябва да са на народа, не на политиците

От партията подготвят протести, настояват за референдум

Петър Петров
Снимка: БГНЕС


Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г.

Предстои темата да влезе за обсъждане в парламента.

От "Възраждане" обявиха, че искат национален референдум за въвеждането на новата валута. 

Потърсихме за коментар народният представител Петър Петров.

Радио ВИДИН: Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото в понеделник. Каква е позицията на Възраждане насетне?

"Нашата позиция е твърда, тя не е промена в последните 5 години. Още през 2018 година организирахме референдум за допитване до народа дали да бъде прието еврото или не, защото ние считаме, че това ще е пагубно за българската икономика. Паническите действия на настоящото правителство, които последваха тези на служебното правителство и на ГЕРБ и на определени т.нар патриоти, водят единствено страната към по-задълбочаваща икономическа криза. Влизането в Еврозоната е против нашия национален интерес".

Радио ВИДИН: Бидейки толкова последователни по темата против еврото, как ще се отрази на най-бедната страна в Европа?

"Да тръгнем от икономическите последици. За никого не е тайна, че инфлацията, която и в момента е изключително висока, ще се увеличи. При всички държави, които са въвели еврото, се вижда как в първите няколко години цените на стоките и услуги се увеличават, неминуемо ще се случи същото в България. Цените ще бъдат закръглени нагоре, вследствие на спекула, каквато в момента има при олиото и горивата, същата спекула ще бъде при храните и стоките от първа необходимост, които са в покупателната способност на най-бедната част от населението. Не трябва да забравяме, че има 56 милиарда лева, които са резерв, гарантиран от валутния борд. Когато влезем в еврозоната, тези пари ще бъдат освободени, част от тях ще се върнат в ЕЦБ, а по-голяма част от тях ще бъдат на разположение на съответното българско правителство и всеки може да си отговори на въпроса, дали ще бъдат разходване целесъобразно или ще бъдат откраднати".

Радио ВИДИН: Костадин Костадинов твърди, че с приемането на еврото последният елемент от българската независимост ще остане в историята.

"Прав е. Не трябва да забравяме, че чисто икономически, последиците ще бъдат за нашата фискална независимост. Когато влезем в Еврозоната и се откажем от българския лев, така реално делигираме българската монетарна и фискална независимост и суверенитет на ЕЦБ. Решенията, които ще делигираме, не винаги ще бъдат в интерес на България. Българската икономика не е като германската или френската, ние сме по-бедни. Поради това не трябва да влизаме в зоната, да се отказваме от българския лев и да позволяваме на чужди институции да определят нашата политика".

Радио ВИДИН: Преди години събрахте може би над 200-300 хиляди подписа за референдума, но не се осъществи.

"Ние ги събрахме, но НС не взе решение да свика такъв референдум. Основна част от нашата политика е, че по всички важни въпроси - дали ще е членство в ЕС, дали в НАТО, дали ще приемаме еврото, това се решава от българския народ, не от дадени политици. Ние не искаме да вземем това решение, а просто да се проведе разяснителна кампания пред българското общество, което да гласува след това. Българите сами ще кажат искат ли или не. В Шотландия проведоха референдум за излизане от Империята, но обществото посочи своя избор. Именно защото това е най-пряката форма на демокрация, това ние считаме най-правилно за определяне на бъднините на България".

Радио ВИДИН: Какви са настроенията в Народното събрание?

"Всички останали шест партии, които обслужват чужди външни интереси, желаят и ще работят, включително и цялата управляваща коалиция, за приемане на еврото. Такова им е становището и мнението, за влизане в Еврозоната. Включително да влезем в Европейския механизъм за стабилност, по силата на който даваме членска вноска, за да покрием фалитите на други държави. Единствено ние сме против".

Радио ВИДИН: Предполагам, че ще прибегнете до превърналата се в традиционна за вас форма на мнение: протестите.

"Все още не е забранено да протестираме. Като народен представител мога да ви кажа, че в последните няколко седмици виждам  Народното събрание обградено от огради, а така беше и при миналото редовно правителство накрая. Искаме или не, налага се да протестираме. Такова едно решение би ни загробило. До момента ни спасява, че инфлацията в България е по-висока от отправната точка за ЕС, а и неадекватните действия на правителството водят до прекомерна инфлация - т.е това е, което ни спасява да не влезем в Еврозоната, но ние ще протестираме. Приемането на еврото ще е пагубно за българската икономика".

Радио ВИДИН: Мое впечатление е, като не мисля, че не отговаря на истината, е че темата за еврото се неглижира от политическия елит.

"Горчивият политически опит е доказал, че когато една важна тема бива умишлено замитана от страна на българските управляващи, това значи, че някъде ще се разиграят нецелесъобразно много пари, незаконно, под масата. Искам просто да насоча вниманието натам: какво ще се случи с този резерв от 56 милиарда? Всеки ваш слушател може да си отговори сам".


Вижте още

В Бойчиновци живеят спокойно

Град Бойчиновци е населено място, възникнало в близост до жп линията, известно в близкото минало със силно развита икономика и стопански живот, най-вече в областта на хранително-вкусовата промишленост.  Бойчиновци е общински център на 13 населени места.  Релефът тук  е хълмист на юг и равнинен на север. Територията обхваща  Западен..

публикувано на 20.05.22 в 13:00

Любен Добрев: Лодката трябва да върви напред, но нашата потъна, окопа се в тинята

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Социологическото проучване на "Тренд" регистрира спад в подкрепата към правителството.  Политическата обстановка в страната дискутирахме с анализатора Любен Добрев . Радио ВИДИН : Три месеца изминаха от последния..

публикувано на 19.05.22 в 10:10

Остават ли в стачна готовност работодателите и за какво протестират превозвачите?

Работодателите отмениха протеста си, насрочен за днес, но остават в протестна готовност. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след срещата с правителството в началото на седмицата. По думите му 30 хиляди души от предприятия от цялата страна са били в готовност да излязат на жълтите павета. Председателят на Българската стопанска камара..

публикувано на 18.05.22 в 11:44
Красен Станчев

Красен Станчев: Антикризисните мерки няма да помогнат срещу инфлацията

Какъв ще е ефектът от антикризисните мерки , предлагани от управляващите- в "Посоките на делника" търсим мнението на икономиста Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика. "Повечето от тези мерки са следствие на обещанието още преди изборите, но и при съставяна на бюджета от началото на годината, в ситуация на растящи цени..

публикувано на 17.05.22 в 14:30
Министерски Съвет

Антикризисни мерки предлагат управляващите

Пакет от антикризисни мерки за близо 2 милиарда лева предлагат от "Продължаваме промяната." Днес те ще бъдат обсъдени с коалиционните партньори.  "Те са насочени към хората, които най-тежко страдат и са по две линии. Едната е тези хора да имат повече разполагаем доход, а другата е, където има регулирани цени, те могат да бъдат намалени,..

публикувано на 17.05.22 в 12:55
Дунав и града

Летният сезон и очакванията в Северозапада

Оживление п ри пътуванията се наблюдава след отпадането на ковид мерките. Започнаха и круизните плавания по Дунав. За чуждите туристи от корабите, които акостират на видинското пристанище, една от предлаганите дестинации  е Белоградчик, като при акостирането на видинското пристанище.  "Ако към края на април миналата 2021 година, посетителите в..

публикувано на 16.05.22 в 15:38

Село Смирненски: Живот с денонощен трафик на товарни автомобили

Денонощният трафик през селото повече от година е най-голямото предизвикателство пред местните от година и половина. Тежкотоварните камиони поединично или в колони преминават с висока скорост през селото и създават сериозни проблеми в живота на местните жители. Проблемът се задълбочава от факта, че това е едно от най-дългите села в Северозапада, с най-..

публикувано на 13.05.22 в 16:30