Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не просто обричаме българската икономика, а и се отказваме от независимостта си

Петър Петров, "Възраждане": Съдбоносните решения трябва да са на народа, не на политиците

От партията подготвят протести, настояват за референдум

Петър Петров
Снимка: БГНЕС


Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в понеделник, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г.

Предстои темата да влезе за обсъждане в парламента.

От "Възраждане" обявиха, че искат национален референдум за въвеждането на новата валута. 

Потърсихме за коментар народният представител Петър Петров.

Радио ВИДИН: Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото в понеделник. Каква е позицията на Възраждане насетне?

"Нашата позиция е твърда, тя не е промена в последните 5 години. Още през 2018 година организирахме референдум за допитване до народа дали да бъде прието еврото или не, защото ние считаме, че това ще е пагубно за българската икономика. Паническите действия на настоящото правителство, които последваха тези на служебното правителство и на ГЕРБ и на определени т.нар патриоти, водят единствено страната към по-задълбочаваща икономическа криза. Влизането в Еврозоната е против нашия национален интерес".

Радио ВИДИН: Бидейки толкова последователни по темата против еврото, как ще се отрази на най-бедната страна в Европа?

"Да тръгнем от икономическите последици. За никого не е тайна, че инфлацията, която и в момента е изключително висока, ще се увеличи. При всички държави, които са въвели еврото, се вижда как в първите няколко години цените на стоките и услуги се увеличават, неминуемо ще се случи същото в България. Цените ще бъдат закръглени нагоре, вследствие на спекула, каквато в момента има при олиото и горивата, същата спекула ще бъде при храните и стоките от първа необходимост, които са в покупателната способност на най-бедната част от населението. Не трябва да забравяме, че има 56 милиарда лева, които са резерв, гарантиран от валутния борд. Когато влезем в еврозоната, тези пари ще бъдат освободени, част от тях ще се върнат в ЕЦБ, а по-голяма част от тях ще бъдат на разположение на съответното българско правителство и всеки може да си отговори на въпроса, дали ще бъдат разходване целесъобразно или ще бъдат откраднати".

Радио ВИДИН: Костадин Костадинов твърди, че с приемането на еврото последният елемент от българската независимост ще остане в историята.

"Прав е. Не трябва да забравяме, че чисто икономически, последиците ще бъдат за нашата фискална независимост. Когато влезем в Еврозоната и се откажем от българския лев, така реално делигираме българската монетарна и фискална независимост и суверенитет на ЕЦБ. Решенията, които ще делигираме, не винаги ще бъдат в интерес на България. Българската икономика не е като германската или френската, ние сме по-бедни. Поради това не трябва да влизаме в зоната, да се отказваме от българския лев и да позволяваме на чужди институции да определят нашата политика".

Радио ВИДИН: Преди години събрахте може би над 200-300 хиляди подписа за референдума, но не се осъществи.

"Ние ги събрахме, но НС не взе решение да свика такъв референдум. Основна част от нашата политика е, че по всички важни въпроси - дали ще е членство в ЕС, дали в НАТО, дали ще приемаме еврото, това се решава от българския народ, не от дадени политици. Ние не искаме да вземем това решение, а просто да се проведе разяснителна кампания пред българското общество, което да гласува след това. Българите сами ще кажат искат ли или не. В Шотландия проведоха референдум за излизане от Империята, но обществото посочи своя избор. Именно защото това е най-пряката форма на демокрация, това ние считаме най-правилно за определяне на бъднините на България".

Радио ВИДИН: Какви са настроенията в Народното събрание?

"Всички останали шест партии, които обслужват чужди външни интереси, желаят и ще работят, включително и цялата управляваща коалиция, за приемане на еврото. Такова им е становището и мнението, за влизане в Еврозоната. Включително да влезем в Европейския механизъм за стабилност, по силата на който даваме членска вноска, за да покрием фалитите на други държави. Единствено ние сме против".

Радио ВИДИН: Предполагам, че ще прибегнете до превърналата се в традиционна за вас форма на мнение: протестите.

"Все още не е забранено да протестираме. Като народен представител мога да ви кажа, че в последните няколко седмици виждам  Народното събрание обградено от огради, а така беше и при миналото редовно правителство накрая. Искаме или не, налага се да протестираме. Такова едно решение би ни загробило. До момента ни спасява, че инфлацията в България е по-висока от отправната точка за ЕС, а и неадекватните действия на правителството водят до прекомерна инфлация - т.е това е, което ни спасява да не влезем в Еврозоната, но ние ще протестираме. Приемането на еврото ще е пагубно за българската икономика".

Радио ВИДИН: Мое впечатление е, като не мисля, че не отговаря на истината, е че темата за еврото се неглижира от политическия елит.

"Горчивият политически опит е доказал, че когато една важна тема бива умишлено замитана от страна на българските управляващи, това значи, че някъде ще се разиграят нецелесъобразно много пари, незаконно, под масата. Искам просто да насоча вниманието натам: какво ще се случи с този резерв от 56 милиарда? Всеки ваш слушател може да си отговори сам".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30