Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското училище по изкуствата отбеляза патронния си празник с тържествен концерт

Снимка: Община Видин

Видинското СУ "Св. Св. Кирил и Методий"  чества 137 години от създаването си на връх патронния си празник. Датата бе отбелязана с празничен концерт в залата на Общинския драматичен театър "Владимир Трандафилов". На сцената възпитаниците на училището свириха на различни музикални инструменти – пиано, акордеон, китари. Прозвучаха изпълнения на народни песни и съвременна музика. Представени бяха фолклорни танци и модерни съчетания. Директорът на учебното заведение Бисерка Каменова приветства присъстващите на празника. Тя отбеляза, че още през Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден в празничния календар на българите:


"С гордост Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий“ – град Видин вече 137 години отбелязва този ден като патронен празник, защото е храм на знанието, просветата, културата и творчеството“, сподели Каменова. И благодари на всички учители и служители, ученици и родители, допринесли за успешното развитие на училището.


Кметът Цветан Ценков подчерта важното място, което заема училището като единственото в региона, предлагащо профилирано обучение в сферата на изкуствата и напомни, че предстои цялостно реновиране на сградата на учебното заведение, благодарение на спечелен от Общината проект за близо 2,4 млн. лв.:


"Така даровитите деца на Видин ще разполагат с още по-добри условия, което ще им даде конкурентно предимство. По случай празника пожелавам на всички деца и на техните семейства много здраве, а на г-жа Каменова – да продължава все така мъдро да ръководи СУ "Св. Св. Кирил и Методий"." каза видинският кмет и връчи поздравителен адрес на директора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика". Второто класиране вече е видимо  за  учениците от СУ "Васил Левски" в Кула , съобщават от Регионалното управление на образованиет о във Видин .  До края на днешния ден класираните на втори етап..

публикувано на 24.07.24 в 08:45

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27