Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теодора Обретенова: " Рисуването е чувство, не само изкуство"

Стрийт арт-а като средство за социална комуникация

7
Снимка: Радио ВИДИНИзкуството е трудоемък процес, но когато идва от сърцето, когато правиш изкуство заради удоволствието от творческия акт, тогава удовлетворението е толкова голямо, че трудът, който си положил ти се струва сладък. Точно това е рисуването за Теодора Обретенова от Видин. Тя хваща четката от малка и винаги е знаела, че рисуването я влече.

"Първата ми среща с творчеството беше още в детската градина, аз откакто се помня, рисувам. Целият ми съзнателен живот минава в рисунки още от тогава... Знаех, че не мога без него, искам да го правя, разтоварваше ме, носеше ми наслада, удоволствие..."

Теди си дава сметка чак като поотраснала, че това нейно хоби ще се превърне в професия и ще бъде неизменна част от ежедневието и живота й. Теди е на 39 години, семейна е и има две момичета - едното е на 8 години , а другото на 14. И двете са наследили таланта на мама и рисуват много добре, споделя тя.  

"Дадох си сметка може би няколко години след като завърших училище. Не знам, някак винаги ме е дърпало към рисуването. С каквото и да съм се занимавала, винаги съм рисувала, затова в крайна сметка реших да оставя всичко друго и да се отдам изцяло на това, което обичам".Теодора учи в училището по изкуствата във Видин, повлияна от учителите и от баща си, който вярва много в нейния талант. 

"Тогава учителите ме забелязаха, че рисувам и винаги са ме питали, какво искам да правя, с какво да се занимавам и едва ли не ме насочиха към Шестото, баща ми също ме насочи натам..."
Теди не може да определи стила си на рисуване. 

"Аз правя нещата така, както ги усещам, както ги чувствам, обичам да рисувам с бои, като малка не беше така - използвах само химикал. В началото ми беше трудно да рисувам с бои... С течение на времето се развиваш, усъвършенстваш, виждаш къде бъркаш... Трябва да има цвят, всичко е сиво, хората са тъжни и си мисля, че когато има много цветове и е шаренко - хората може и да се усмихнат".

Младата художничка не може да определи какво обича да рисува, но споделя, че докато рисува, преминава през различни състояния и настроения, а  понякога рисуването й действа успокояващо: 

"Много зависи от настроението, от емоцията, от много неща... Най-често рисувам хора... Емоцията е много силна - и радост, понякога и тъга, когато не ми се получават нещата... Притеснявам се, искам да дам най-доброто от себе си... Когато приключа нещо, абсолютно. Дори и самия процес, то хем ме напряга понякога, хем ме отпуска. Пак е много относително, зависи от много неща... "


Повечето видинчани познават изкуството на Теодора от участието й във фестивала "Дунавски  вълни" през 2020 година във Видин. Тогава тя изрисува част от сивите електрически табла в центъра на града. Рисува на тема "Екология", а изображенията й носят послание за минувачите. Пъстрите творби не само радват минувачите, но имат за цел да привлекат вниманието им към опазване на околната среда. 

"Това беше моя и на една моя приятелка идея. Докато се разхождахме, помислихме да бъде това, защото градът има нужда да се пази, трябва да бъде чист, да ни е хубаво".
Следващите творби на Теди са на тема "Музика" на ул. "Градинска" покрай сградата на Симфониета Видин. Стъпка по стъпка улично изкуство допринесе за това Видин да стане по-красив и артистичен град. Теди споделя, че видинчани оценяват и харесват творбите й:

"Много положително ги приемат, радват се. Аз това наистина не съм го очаквала. Още първото табло, което направих, очаквах на следващия ден да видя надпис "ЦСКА" примерно, но до ден днешен, ето вече колко години са минали, те стоят по същия начин, по който съм ги оставила. И се приема много добре, радва хората, спират, говорят, поздравяват ме - това е идеята на цялата работа".

Теди иска да рисува върху сгради и върху всякакви неугледни предмети в града. На този етап ще продължи да разкрасява електрическите табла в Белоградчик. В града под скалите миналата година художничката е дала нов живот на десет.

Тук може да видите повече от творчеството на Теди: https://www.facebook.com/TedyArtStudio

 Чуйте цялото интервю с прикаченият файл* 

Галерия

Вижте още

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15

Отново търсят "Образцов дом" в община Георги Дамяново

Община Георги Дамяново за втора поредна година ще проведе кампанията "Образцов дом". Така от местната администрация искат да стимулират населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние - чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията, това са и изискванията, да изпратят..

публикувано на 19.05.22 в 16:11