Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем училища от Видин с отбори в общинския кръг на състезанието по безопасност на движението

4
Снимка: Радио Видин

Средно училище "П. Р. Славейков" беше домакин на общинския кръг от Националното състезание по безопасност на движението по пътищата за учебната 2021/2022 година. В състезанието участваха седем училища, учениците бяха разделени в две възрастови групи- от 5-ти до 7-ми клас и от 8-ми до 10-ти клас. Регламента на състезанието обясни Асен Кожухаров, полицейски инспектор в сектор "Пътна полиция"-Видин:

"Има две групи-малки участници и големи. За малките има осем елемента, а за големите има 10 елемента, като допълнително имат елемент, в който с една ръка да откачат верига от един кол, да направят кръг и да я закачат обратно и след това да преминат през рампа... Първо започват с елемента, който е в началото. Докато карат, с една ръка трябва да пренесат чашата от едната маса до другата маса. Това е първият елемент. Вторият елемент е да преминат през тясно трасе от летви, третият елемент е да преминат по дървена релса, като в края на трасето правят полукръг. В четвъртия елемент минават между тези дъски, след това през дървени релси, въртят полукръг. Шестият елемент е зиг-заг между конуси, минават между тях, и последният елемент е осморка между конусите".

От учениците се изискваше да преминат успешно през всички препятствия, карайки велосипед и правейки възможно най-малко грешки.

"Участниците ще бъдат оценявани на базата на това колко добре ще изпълнят упражнението, дали ще допуснат някакви минимални грешки или по-груби нарушения и за време" - допълни още Кожухаров.
 

Общинският кръг включваше провеждането на писмен и практически тест. Резултатите от първия изпит бяха оценявани от комисия с председател Милотин Борисов, заместник-директор на ОУ „Софроний Врачански“, а от практическия – от жури начело с главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР. Класирането бе извършено на базата на сборните резултати от двата теста.

.
В първа възрастова група от 5-ти до 7-ми клас победите ли са:
3-то място: Основно училище "П. Р. Славейков"- Видин
2-ро място: Основно училище "Иван Вазов"- Видин
1-во място: Основно училище "Христо Ботев" - гр. Дунавци
Във втора възрастова група от 8-ми до 10-ти клас победители са:
3-то място: Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин
2-ро място: Основно училище "П. Р. Славейков"- Видин
1-во място: Професионална гимназия "Проф. Д-р. Асен Златаров"- Видин

Всички участници получиха грамоти, а всяко училище, изпратило състезатели в Общинския кръг на Националното състезание, получи като награда футболни топки. Отличията връчи заместник-кметът на Община Видин Светослав Скорчев, който е и председател на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата.

Отборите от Община Видин, класирали се на първо място, ще участват в Националния кръг на състезанието за учебната 2021/2022 година, който се очаква да се проведе през месец юни.

Националното състезание по БДП се организира и провежда в изпълнение на Секторната стратегия по безопасност на движението по пътищата 2021-2030 г. на Министерството на образованието и науката.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55